Стойността на валута

asenlevov

Member
Не съм никак сигурен дали тук е точния раздел за тази тематика, но до някъде е крайно свързана. Както знаете, системата на bitcoin e open-source и е достъпна за всеки и всеки може да си направи собствена крипто-валута. На това и се дължи огромния брой наскоро създадени такива. Въпросът ми в случая е какво определя цената на единица от тази валута. Кой определя търсенето и предлагането? Също така ми е интересно дали е против закона да си създадеш виртуална единица, която да има някаква функция в сайтове партньори и да я предлагаш срещу заплащане. Какво пречи на всеки да си направи собствена банка и да си даде 10 милиона от собствената си единица, дори и цената й да е 0.001лв?
 
От: Стойността на валута

тази цена от 0.001лв./бр. най-много баща ти да я плати, но не се оливай с бройката - най-много 100 000 000 броя напечатай щото едва ли има повече от 100К лева...
 
От: Стойността на валута

Като цяло нищо не стой зад такива койни освен доверие, че ще можеш на някой друг да пробуташ койна си/ да го размениш ....
 
От: Стойността на валута

Като цяло нищо не стой зад такива койни освен доверие, че ще можеш на някой друг да пробуташ койна си/ да го размениш ....

Добре де, а зад фиатните пари какво стои ? С какво са обезпечени те - злато или с хората, които работят/(им се плаща) с тях ?
 
От: Стойността на валута

Защо Биткойн струва повече от Лайткойн или от долара? На този въпрос няколко пъти отговорих в тази тема.

Прочети всички мнения, които съм написал в темата и може да ти стане ясно. (Темата е 78 страници.)

Защо доларът има стойност - написах пак в същата тема.

Тъй като криптовалутите нямат обезпечение и ликвидността е малка (не може да се сравняват с декретните валути), цената им може да се движи в широки граници (определя се от търсенето и предлагането).

Има една сериозна причина да има само една най-популярна валута (Биткойн) и множество малки, по-малко популярни.

Това е ликвидността. Най-ликвидна е най-популярната валута. Тя ще се ползва от тези, които имат много пари в банковите си сметки за да се спасят от валутния контрол и конфискацията. Има много държави по света, които прилагат финансова репресия върху гражданите си. Китайците имат затруднения при изнасянето на валута извън Китай и криптовалутата е един от заобиколните методи, които ползват.

Имащите много пари (желаещите да правят големи транзакции) биха ползвали най-популярната и ликвидна криптовалута, защото това е в техен интерес. А това съвпада с интересна на спекулантите - те избират да печелят от спекулация с най-популярната валута, защото големите собственици на валута избират най-популярната валута (и така се създават добри условия за арбитражна търговия, но също така и за търговия базирана на технически анализ чрез роботи).

По този начин волатилността на тази валута намалява, което я прави още по-привлекателна не само за големите собственици на валута, които заобикалят ограниченията за прехвърляне на капитали, но и за всички останали.

Така се получава, че най-популярната валута е най-популярна, защото е най-популярна. Това е стабилно състояние, което трудно може да се промени.

Дори и законодателна забрана не може да събори Биткойн, защото законите няма как да забраняват една валута, а да разрешават всички останали - все едно да забранят порното с блондинки, а пък порното с брюнетки да е разрешно - няма как да стане. Ако въведат закони срещу криптовалутите - всички криптовалути еднакво ще бъдат повлияни, включително и Биткойн.

Мненията ми не са препоръка за инвестиция или спекулация (хазарт). Спекулацията (хазартът) са опасни за вашето здраве. Мненията ми не са препоръка за покупка на криптовалута. Цената на криптовалутите може да се движи в широки граници и е трудно да се прогнозира в коя посока.

Като цяло нищо не стой зад такива койни освен доверие, че ще можеш на някой друг да пробуташ койна си/ да го размениш ....

Не харесвам думата „доверие“. По-точно би било „обосновано предположение“. Аз предполагам, че ако купя криптовалута сега и я изхарча до няколко минути, цената на криптовалутата няма да се е променила много през този период. Тоест криптовалутата става да си купиш хостинг примерно. Или да платиш на някой пакистанец да ти напише статия.
 
Последно редактирано:

Горе