Търся "гуру" да ме въведе малко в употребата на WP...

lowriderzzz

Well-Known Member
Рейтинг - 100%
12   0   0
Здравейте. Вчера се наех с не леката задача (за мен поне) да си прехвърля сайта на WP платформа и да си призная, бая трудоемко нещо се оказа. Е успях с помощта на колега от форума да го докарам до някъде обаче има още доста неща за дооправяне.

Не съм ползвал WP до сега, макар че свиквам вече и се нуждая от помощтта на някой за това да ми даде малко basic (а може и някой друг advanced) обяснения за някой тънкости.

Става дума за неща като:
-Превод на полета като (Leave a comment)
- настройка на страничен бар
- Настройка размер на хедера и менюто
- Промяна фонта и размера на заглавията в постовете
- Премахване на полето за коментари от някой страници
- добавяне на бутони за споделяне (FB like, G1+ и т.н)
- и още няколк подобни работи.

Предполагам не е много трудно, за който е спец. Но нямам време да ги гледам всичите тези нещ в туториали на ю-тубе, макар че с някой се справих и сам.

Предплагам около 1-2 часа по скайп (гласово) и със shared screen ще е достатъчно да схвана тези работи.

Предложете какво или (колко пари) искате в замяна.

Поздрави.

От: Търся "гуру" да ме въведе малко в употребата на WP...

Здравей колега. Wordpress лично на мен ми е любимата система. Просто по-добра и безплатна няма да намериш, така че добре си се ориентирал.

Така, относно въпросите

-Превод на полета като (Leave a comment)

Преводът на системата може да се извърши по няколко начина. Първият е от файл носещ наименование .po (или .mo) - едно от двете беше. Копираш оригиналния файл, който е на английски, преименуваш го на bg и вътре сменяш наименованията от английски на бг.

Втория начин е да използваш plugin - просто влез в админ панела на wordpress и там цъкни на plugins, след което запиши translate или нещо такова. Със сигурност ще откриеш подходящ плъгин. Това е най-лесния вариант.

Третия вариант е като използваш редактора в админ панела. За целта, обаче е нужно да прегледаш всеки отделен файл и да търсиш - а това става бавно и винаги има шанс да объркаш или пропуснеш нещо.

- настройка на страничен бар

Настройка на страничния бар - тук вероятно говориш за Sidebar. В случая от менюто избери Widgets - в дясно ще видиш нещо като меню, а в ляво различни опции (пр. Archives, Last posts, Categories и т.н.). Например, ако искаш категориите да се появяват в сайдбара, просто хващаш с левия бутон на мишката Categories и го завлачваш вдясно. А ако могат да се поставят текстове или други неща във Footer - то си е означено, че е Footer. Тоест, ако привлачиш категориите там, то те ще се появят в долната част на уеб сайта ти, а не отстрани.

- Настройка размер на хедера и менюто

Затова не съм сигурна. Или става от CSS или от Редактора и по-точно файла header.php

- Промяна фонта и размера на заглавията в постовете

Това е от CSS

- Премахване на полето за коментари от някой страници

Предполагам, че има плъгини за тази цел или другия вариант е да изтриеш кода за коментари от Редактора, но тук мисля, че е общо. Тоест, ако го изтриеш - няма да се показва на всички страници, а не само на отделни.

- добавяне на бутони за споделяне (FB like, G1+ и т.н)

П.П.: На практика има плъгини за почти всичко, които действат на принципа next, next, next.

А когато искаш нещо да разбереш как е, просто търсиш в гугъл. Например, ако те интересува как се инсталира плъгин, напишиш How to install plugin in wordpress - това е. По същия начин за другите неща. Има много ръководства, със снимки и описания, които ти обясняват в няколко прости стъпки и не е нужно да гледаш досадни видео уроци. :)

Това е елементарно. Просто си теглиш някой плъгин от Plugins (намиращо се в менюто), инсталираш и пускаш - бутоните сами ще се появят в постовете.

П.П.: На практика има плъгини за почти всичко, които действат на принципа next, next, next.

А когато искаш нещо да разбереш как е, просто търсиш в гугъл. Например, ако те интересува как се инсталира плъгин, напишиш How to install plugin in wordpress - това е. По същия начин за другите неща. Има много ръководства, със снимки и описания, които ти обясняват в няколко прости стъпки и не е нужно да гледаш досадни видео уроци. :)

Това е елементарно. Просто си теглиш някой плъгин от Plugins (намиращо се в менюто), инсталираш и пускаш - бутоните сами ще се появят в постовете.

Така е плъгините улесняват доста нещата. Радвам се че поне научих как да ги инсталирам и да боравя с тях. Но също има и много неща, които като се пробвам не ми се получват по начин, който искам или в обясненията те са за някоя друга версия на WP.(като например когато исках да си сменя размера на шрифта на заглавията в постовете - не мога да намеря начин как да го напрвя за всички на един път)

Или с превеждането - пробвах с този .pot файл за моята тема (responisve.pot) , качих го в директорията content на WP, ама нищо не стана. Търсих от къде да си променя езика, но не намерих. Иначе файла го изтеглих от някъде - пишеше, че е преведен на български. Пробвах и с редактора - там наистина си е голяма игра и пак не се получи това което искам. И така като не става това още повече ме обърква и ми губи времето.

За това най-добре ще е ако намеря някой да ми обясни нагледно тези неща, които ме интересуват само. Просто наистина неми се ровичка за всеки детайл по отделно. Пък вече аз ще си платя за услугата.

Мерси иначе за твоите съвети. Ще пробвам това, което предлагаш, пак има неща, които не съм пробвал още.

Оправих се вече. Намерих човек. Затварям темата

Горе