Уебсайт архитектурa и СЕО

coolice

Owner
Едни от най-често срещаните СЕО проблеми са свързани точно със сложните архитектури на уебсайтовете. Класически е примера с оптимизацията на част от уебсайт за определен регион. Например, да речем че вашият уебсайт продава гаджети, и като продаването на ябълки е от значение къде ги продавате. Да речем още, че продавате тези гаджети в 200 градa и държави. До тук всичко е приемливо.

Сега да отежним малко ситуацията, и да си представим че сайта ви продава 45 вида гаджети, но условието, че е от значение къде ги продавате остава. Сега си представете, че желаете посетителите ви да имат възможност да избират как да навигират в сайта ви. Искате да могат да търсят по тип на продукта? Давайте! Избират гаджет, после червен гаджет, после градът от който да го купят.......


SEO и сложните уебсайт архитектури
 
още не е изляъл или не съм го видял :) та с какво не си съгласен бате (накратко) да го обсъдим тук Иначе и аз не обичам да си слагам много нофолоу по саитовете ....
 
губиш prominance като не си слагаш nofollow
на никой не му дреме за страниците с профилите примерно, или за SERP
Някои хора пък нарочно си правят mod_rewrite за SERP, само и само да имат повече индексирани страници.. но те скоро след като се индексират отиват в supplemental-а, заради duplicate content, който и без това не е важен.

Аз на моите SERP им слагам noindex, follow
по тоя начин линковете се броят като все едно са от чисто нови страници, но затова пък не са дубликати.

Nofollow слагам и на всички страници, които не са с релевантен контент.

Също страници от сорта на "добави коментар", "регистрирай се" и т.н. няма защо да ми прецакват линк партньорите :)

Едит: Иначе не съм съгласен с това, че малките сайтове имали по-голям шанс да ранкват високо от големите портали, защото архитектурата им била по-сложна. Точно с тая сложна архитектура ако човек си тунелира правилно линковете и anchor text-а може всеки входящ линк към индекса да му утроиш тежестта докато стигнеш до product page-а.

Затова и в моите консултации винаги първо оправям архиктектурата, тъй като това е работа за един месец, а се избива още на втория.
 
Здравейте, пъво благодаря на Георги че се включи по темата, отдавна слушам за теб, второ на coolice че зачопли по темата ;-)
Честно казано от коментара ти тук и на блога ми не разбирам защо не си съгласен като ти казваш абсолютно същото но с повече думи.
Примерно, ето какво публикувах аз за no follow (в последната подточка като най-добър вариант)

"И накрая, можете да предложите всички опции за навигация, като дадете no follow tag на всички пътеки, освен на една. Така печелят и посетителя и функционалността, като избягвате проблема с повторното съдържание."
Що се отнася дали размера има влияние върху СЕО кой твърди че голям сайт не може да се оптимизира? Просто е по-трудно да се разпредели контента & link juice.
Малко набързо четох коментара ти, та ако съм пропуснала нещо поправи ме ...
 
Ех, така се надявах да запретнем СЕО ръкави и да поспорим, па после да се прегърнем и да идем да пием по една бира, ама нейсе, друг път ;-)

Между другото що за изпит е това в ExpertRating? Колко струва теста/курса? Накратко искам да кажа :)
 
$50 беше.
Доста outdated беше като материал, но имаше тук-там и по нещо по-advanced.
Сигурно е било за големи експерти, но преди 3 години :)

Имаше много интересни технологични въпроси, но и много ненужни факти от сорта на market shares на различните търсачки и кой от коя директория взимал резултати.

Много внимание се обърна и на DMOZ, която също беше вече занемарена.

Но си струва, някои неща бяха разгледани от много интересна позиция, а и кетапа си е кетап. Гарантира, че човекът има поне основни познания, както и че е сериозен и готов да се развива. Много клиенти и партньори мислят по този начин, а ето че и на теб ти прави впечатление :)
 
Жоро, заинтересувах се от темата и разгледах страницата на ExpertRaging, но не ми стана ясно как точно се провежда теста освен че е тип multiple choice. Имам предвид имаш ли определено време за решаването му, тоест да нямаш време да прегледаш "уроците" така да се каже? И доколко е свързан материала с въпросите в теста? Мерси предварително :wink:
 
Извинявам се за офтопика (модовете ако искат да го обособят в друга тема) - тестът е онлайн, ако искаш можеш и въпросите да си гледаш. В крайна сметка то си е за теб :) Имаш средно по минута на въпрос и всички въпроси са свързани с материалите, които са ти дадени преди това.
 
dtodorova каза:
Ех, така се надявах да запретнем СЕО ръкави и да поспорим, па после да се прегърнем и да идем да пием по една бира, ама нейсе, друг път ;-)
Ей затова обичам колежките оптимизаторки, винаги са готови за любов и бира ;). Ноу офенс.
 
bgkulinar каза:
dtodorova каза:
Ех, така се надявах да запретнем СЕО ръкави и да поспорим, па после да се прегърнем и да идем да пием по една бира, ама нейсе, друг път ;-)
Ей затова обичам колежките оптимизаторки, винаги са готови за любов и бира ;). Ноу офенс.

Хахаха, е това е подход вече 8)
 

Горе