Франция ще въведе допълнителен данък върху разходите за реклама онлайн

happyslacker

New Member
Президентът на Франция откачи - иска да въвежда допълнителен данък върху разходите за реклама онлайн.

Франция въвежда данък върху онлайн рекламата
14.12.2010 15:20
Данъкът, придобил известност като „данък Google”, ще възлиза на 1% от разхода на компаниите за реклама

Франция ще въведе нов данък, който ще се налага върху разходите за онлайн реклама, съобщават медиите в страната. Новият данък ще бъде в размер от 1% върху средствата за интернет реклама, похарчени от намиращите се в страната компании.

Проектът стана известен като „данък Google”, тъй като първоначалните намерения бяха да се въведе директен данък върху интернет търсачката и нейните конкуренти.

Парламентарна комисия във френския парламент от доста време работи по въвеждането на новия данък, за който още в началото на годината призова президентът на Франция Никола Саркози.

На този етап приетият документ все още е проект, но с оглед консенсуса в страната едва ли ще има проблем новият данък да бъде окончателно въведен.

Източник: Инвестор.бг

За сега предложението е да бъде 1%. С това предполагам, че правят проучване доколко ще им се размине подобна гавра с данъкоплатците. Ако номерът мине се очаква да увеличат размера на този данък тъй като телевизиите губят много пари заради ефективната и конкурентна реклама в Интернет. А телевизиите е важно да бъдат обслужвани, защото телевизията манипулира избирателите...

Интернет е заплаха за телевизиите.
 
От: Франция ще въведе допълнителен данък върху разходите за реклама онлайн

Те телевизиите така или иначе ще го духат след като проекта на Google и Sony стане реалност - http://discover.sonystyle.com/internettv/#/home
Така или иначе ще се съобразяват с Google, по скоро французите искат да контролират тази дейност с първоначално минималния данък от 1%

ПП: Сега гледам че има Shop now, явно вече е пуснат продукта на пазара. Остава само да се наложи, а той ще се наложи просто защото е наистина нещо много добро.
 
От: Франция ще въведе допълнителен данък върху разходите за реклама онлайн

Обърнете внимание, че това е допълнителен данък. В момента рекламата се облага с данъци, това е специален данък само за рекламата, която се извършва онлайн.

Друга важна особеност на данъка е, че това е данък върху разходите, а не върху приходите. Това дава възможност да се облага с данък рекламата, която се плаща на фирми, които си плащат данъците в други държави (напр. Google плаща данъците си в Ирландия и ползва разни офшорни зони за допълнително намаляване на данъците, данъци във Франция не дължи, но клиентите на Google дължат допълнителен данък във Франция в размер на 1% от парите, които харчат за реклама като това по никакъв начин не им спестява задължението да си плащат данъците върху приходите).
 
От: Франция ще въведе допълнителен данък върху разходите за реклама онлайн

Чудно как това е замислено и проектирано във Франция, а не в България. Все пак ние сме прочути със законопроектите/приетите закони в ущърб на гласоподавателите/данъкоплатците. Изобщо няма да бъда изненадан, ако подобен законопроект скоро се приеме в и нашето ОУ, поправка - в нашият парламент. Нека госпожа Цачева продължи да си проверява по списък присъстващите, ние ще се сгреем с това, как държавата ни ще забогатее и ще стане едно по-добро място за живеене, като Франция да речем. Все повече и повече се отегчавам от случващото се, както в нашата "държава", така и в европейските страни, а и се разочаровам. Но така ще е, след като работим за Европейската банка, нова поправка Европейският Съюз.
Надявам се подобни щуротии да не влизат в главата на сега-управляващите ни, защото това ще е поредния, а и мисля, последния пирон в ковчезите на така или иначе малко останали блогъри/уеб-мастъри от малко или средно ниво.
Като се замисля, сега е по-изгодно да не правиш нищо, от колкото да поддържаш блог или сайт който ти докарва 200 лв.
Във Франция може да е различно, но тук въведе ли се подобно нещо, ще бъде повече от убийство за горните.

П.П. Знам за правописните грешки - 6:30 сутринта е, моля без червени репи, рано ми е за ракия и салата.
 
От: Франция ще въведе допълнителен данък върху разходите за реклама онлайн

Франсетата продължават да откачат. Искат Google да плаща за това, че насочва читатели към сайтовете на френски медии.

Ако някой не е разбрал - искат Google ще плаща за това, че праща посетители към сайтовете, не сайтовете да плащат за това, че Google им праща трафик!

В отговор Google се закани, че ще отреже френските медии.

Дир.бг: Google спира да цитира френски медии?

Американският интернет гигант Google изпрати писмо до френското правителство, в което заплашва да престане да цитира френски медии, ако бъде обложен с такса, за която настояват издателите на вестници, а министерството на културата я подкрепя, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В писмото на технологичната компания до няколко френски министерства е посочено, че Google не може да приеме въвеждането на такава такса да постави под въпрос самото му съществуване и поради това ще бъде принуден да престане да цитира френски медии. Това би означавало Google да плаща при всяко четене на статия, към която е насочил потребителя.

Дневник: Google заплаши да блокира френските медии

Франция може да приеме нов закон, който ще донесе доста големи проблеми за Google. Интернет гигантът заплаши, че ако предложението бъде прието, ще блокира всички френски медии от резултатите на търсачката си, съобщава "БиБиСи".

Законопроектът предвижда да накара интернет търсачките да плащат за съдържанието, което сканират в сайтовете на медиите.

Според властите обаче, интернет гигантът отклонява рекламните приходи на медиите и е разумно да плаща за съдържанието, което индексира. От Google контрират, че всеки месец изпращат над 4 млрд. клика към френските сайтове.

Представете си какви загуби ще понесат френските медии ако Google им отреже безплатните 4 милиарда посещения месечно... Ако ги сметнем по 0,01 евро на посетител това прави 4 милиона евро. Ако ги сметнем по 0,1 евро на посетител това прави 40 милиона евро.

jubal harshaw
До коментар [#10] от "just_a_human":

Много е спорно дали индексирането за търсене е "сканиране на съдържание". Ако не искат да ги сканира гугъл, вестниците имат много лесен начин да го избегнат - слагат си robots.txt и това е - гугъла ги пропуска. Ама не си слагат, кой знае що.

А какво общо има капитализма с авторските 'права' съвсем не ми е ясно - там всичко е държавна регулация. Даже и като не могат да изкарат пари, вестникарите юркат държавата - в лицето на Оланд - да дере Гугъла. Егаго и капитализъма.

Коментарът е от тук
 

Горе