Хостинг за общодостъпна библиотека

Общодостъпната и безплатна библиотека Читанка.инфо (известна като "Моята библиотека") си търси хостинг.

Това е цитат от сайта им към момента:
Търсим помощен сървър за библиотеката. Нужни са PHP 5.2+, MySQL 5+, rsync, администраторски (root) достъп до MySQL и около 30–40 гигабайта свободно място. Пишете на Борислав, ако можете да помогнете: b.manolov при сървъра gmail.com.
Има обаче една съвсем малка особеност... ГДБОП са обявили библиотеката за незаконна и са конфискували сървърите. Всеки, който иска да помогне има риск да му дойдат неканени тежковъоръжени гости и да му щракнат белезниците.

А дали наистина е възможно една библиотека да бъде незаконна е отделен въпрос (на официалния сайт има достатъчно информация по въпроса).

Обърнете внимание, че не пускам темата с молба за дарение - това не вярвам да е проблем като се има предвид, че групата във Фейсбук "Да спасим ввв.читанка.инфо" към момента наброява 8,498 души (да, правилно сте прочели: осем хиляди четиристотин деветдесет и осем и броят им нараства).

Разбира се ако искате да дарите хостинг не вярвам някой да ви откаже.

Можете да помогнете и просто като разпространявате истината за това варварско аутодафе извършено от Главна Дирекция за Борба с Обществената Просвета (в повечето от медиите има предимно дезинформация по въпроса). Може и да се включите в съответните групи във Фейсбук (връзка към тях има на официалната страница на библиотеката). Има също и онлайн петиция в подкрепа на библиотеката.
 
Последно редактирано:
От: Хостинг за общодостъпна библиотека

Хостинг в Холандия или САЩ, изберете си.

За какъв трафик говорим горе-долу (GB и посетители)?
 
От: Хостинг за общодостъпна библиотека

След безплатната реклама, която направиха от ГДБОП (много от медиите преписват директно каквото пише в пресцентъра на МВР) посетителите ще са много :)

Ответната реакция на блогърите също беше изключително мощна!

Групата във Фейсбук вече е 8,619 души.

Някакви варианти плащането да стане анонимно? Идеята е дарителят на уеб хостинга да не се притеснява, че ще му дойдат тежко въоръжени гости през прозореца.

До къде я докарахме - библиотекарите да се страхуват от милицията...
 
От: Хостинг за общодостъпна библиотека

Алексата на домейна е 92 000 и предполагам може да се сметне колко ще харчи горе-долу. Доколкото знам се търси сървър, който е дарен, защото Читанка не приема пари под никаква форма. Всичко е безплатно и на доброволни начала с подарен труд и мрежови ресурси. Предполагам ще върви и на VPS с някакви данни, ама тук специалистите трябва да кажат. Администраторът на библиотеката е абсолютен магьосник в оптимизирането на ресурсите, а и скриптът на самата Читанка е правен специално за нея.
 
От: Хостинг за общодостъпна библиотека

Един много важен факт за интернет - в мрежата никой не е анонимен!

Сега на въпроса с хостинга - чета по-горе, че са конфискувани сървъри, т.е. - сайта нуждае ли се от много ресурси? В смисъл - споделен хостинг достатъчен ли ще е, или трябва vps или дори dedicated сървър?

Колкото до даренията - Пейпал, Мънибукърс, Ипей, Банков превод, смс-и - всичко съдържа информация за изпращача на парите. СИМ картите са регистрирани, а в системите за разплащане няма как да не се съдържа достоверна информация за собственика на акаунта. Все пак ако се извършва дарение през пейпал или мънибукърс има по-малка вероятност да се залови дарителят, защото не са БГ сайтове.
 
От: Хостинг за общодостъпна библиотека

Преди време съм чел във форума на Читанка, че администраторът Борислав е създал такава система, че може да използва какъвто хостинг му дадеш. За самата библиотека използва какъв да е сървър, а непосилният товар разпределя между неограничен брой споделени хостинги, VPS-и или кой каквото е дарил. Примерно даваш му споделен акаунт и му казваш "Можеш да харчиш толкова трафик на месец/ден." и той ще го настрои да харчи точно толкова, не повече. С две думи, кой каквото даде, все ще е от полза.

Малко интересни размисли и страсти по въпроса, на които попаднах преди малко във Фейсбук групата: http://www.facebook.com/topic.php?uid=131916270165946&topic=152 .
 
От: Хостинг за общодостъпна библиотека

И аз те препоръчвам хостинг в USA или Canada. Опцията за Холандия пак е много добра. Или VPS, или Dedicated Server направо и да се таковат отзад ония мутри. Идеята е да нямат юрездикцията да ти правят проблеми, защото както виждаме безвредни за обществото онлайн библиотеки се нападат, а Маргините на свобода. В тази пародия на държава остава и да се дадеш на някакво псевдо правителство да ти бутне бизнеса, който си градил с години. Това се отнася за всеки законен бинзес. Такъв, който е по правилата и Ок с законите на държавата. Защото доколкото разбрах, в този случай не са спазени законите и са ударили ей така, защото трябва да се върши работа.

Плащането не знам как може да стане анонимно, освен от карта на някой мангал. Зареждаш я с сумата и плащаш, но след като изтече приода, ще трябва да се мисли друг начин или да се намери пак същия човек. Тук малко системата ще е трудна за изпълнение. Но не и невъзможна. ;) Няма невъзможни неща. А как ще се измисли с дарен да стане, това е лесно.

Продажните медии не струват. Те се гледат от тези, които искат да им се налее в тъпите, овчи глави цялата важна информация от деня. Но има малка подробност, тези новини са писани от олигофрени и дадени на олигофрени да се излъчат. Говорим за разкази и драми, а не за обективна журналистика. За това и обществото изглупява, вярва, че се намира в просперираща държава, а истината е друга и то се вижда. Аз лично не гледам новини и като дойде случая с Читанката, ми стана ясно каква полицейщина става. Като гледах новините, майко - трагедия...не съм вярвал че такива лъжи ше чуя по най-уважаваните медии, според проучването. Не се притеснявай пич, ние, хората с малко повече сиво веюество знаем истината. Въпроса е, че обествеността ни е глупава и е на друго мнение.

За това ще тънеме в мизерия, защото се удрят преспективни неща, минавайки според тях за незаконни или нелегални. Погледнато от страни изглежда адски смешни и тъжно в същото време. Успехи и нека всичко да си дойде на мястото, защото доста хора започнаха да си купуват чуждестрани хостинги, VPN-и, и други такива тулове за защита на бизнесите си. После БГ хостинг фирмите реват, че българите не купували хостинг от тук. Е как да купят от тук, като бържавата играе срещу тях и е редно да защитават клиента си. А не да му спрат бизнеса и после да се уточнява кой крив кой прав. За това тукашните фирми ще търпят загуби, кофти но факт. Но и те не правят нищо по въпроса да си издействат малко по-стабилни условия с това. Не става да ти звъне някой представящ се от МВР, да те попита кой е админа на едни какво си и ти да му избееш всичко и това без заповед. След този случай и още такива подобни ще видите как бг бизнеса ще започне да се хоства извън БГ. Скоро предстои. ;) Мога да слижа и пари на това.
 
От: Хостинг за общодостъпна библиотека

Обявиха всички библиотеки за нелегални в предаване на БНТ:

youtube.com/watch?v=HGsO_dOZ8tA

Водещата: Библиотеките не плащат авторски права, нали така?
Веселин Тодоров (председател на УС на Асоциация "Българска книга"): Това също е незаконно. Има европейска директива и те трябва да плащат. Това се нарича public landing rights. Библиотеките трябва да плащат такса за това, че дават безплатно книгите и това е европейско законодателство, но тъй като ние сме добри хора (българските издатели, не европейските), ние сме отстъпили. В Белгия се събират десетина милиона.

Библиотекарите от националната библиотека "Св. Кирил и Методий" да се готвят да посрещат тежковъоръжени и неканени гости...
 

Горе