права върху .bg домейн

TheEntrepreneur

Active Member
Здравейте,

Проявявам интерес към .bg домейн, който е свободен. При проверка в Търговския Регистър се оказа, че съществува фирма с това наименование, която е държала сайта до миналата година, и имат отказани права върху търговската марка/наименованието.

Питането е - могат ли да проявят бъдещи искания за името на домейна?

Поздрави!
 
Аки фирмата съвпада с домейна, може и да претендират и да се стигне до арбитраж. Но най-добре питайте адвокат.
 
Здравейте,

Въпросът е интересен, бих си позволил да споделя моето мнение.
На първо място, правото на собственост на домейн име е отделно от правото на търговската марка.
Първото се придобива след регистрация в една от организацийте, на който е делегирано право да регистрират домейн имена в определена област.
В България, за областта. bg e РЕГИСТЪР.БГ ООД. Правото на търговска марка се получава след регистрация в Патентно ведомство. Търговските марки се регистрират по класове стоки и услуги.
При възникване на конкуренция между двете права, считам че правото на търговска марка се ползва с по-голяма защита от правото върху домейна, тъй като второто се регулира от Общите условия на Регистър.БГ ООД, което е частно дружество, осъществяващо търговска дейност.

Регистрирането на търговска марка, от своя страна, не предоставя автоматично право на титуляра й да придобие и домейн името.
Ако се окаже обаче, че търговската марка е регистрирана в същите класове стоки и услуги, то тогава притежателят й може да твърди, че потребителите биха се заблудили, че домейн името е негово и разполага с исковете по чл. 76 от ЗМГО, а именно:
с иск по чл.76ж от ЗМГО - "При нарушение на правото върху марка или географско означение или когато има достатъчно данни да се смята, че такова нарушение ще се извърши ..., съдът по искане на притежателя на правото или на лицензополучателя на изключителна лицензия може, без да уведоми ответната страна за това, да допусне и някоя от следните мерки:
1. забрана за извършване на действия, за които се твърди, че съставляват или ще съставляват неправомерно използване на марка или географско означение;"

Следователно, лицето, което вече е регистрирало търговска марка с името на домейна, може да иска от съда да преустановите изпозлването на домейн името, като ви бъде наложена привременната мярка забрана за изпозлване на домейна.

От друга страна, във вашия случай, домейн името не е представлява регистрирана търговска марка, доколкото разбирам от написаното от Вас, а е фирмено наименование на предишния собственик на домейна.

В този случай, рискът е свързан с подаване на жалба до Комисията за защита на конкуренцията от името на фирмата, ако се установи, че използвате търговски идентификатор (не търговска марка), който е добил популярност в обществото и привличате нелоялно клиенти. Производството е сложно, тъй като дружеството, което твърди че осъществявате нелоялна конкуренция, трябва да докаже известността на търговския идентификатор в обществото и че чрез използването му, потребителите се заблуждават, че домейн името е негова собственост и по този начин вие се облагодетелствате.

Надявам се, анализът, който направих да ви бъде полезен.
 

Горе