От: цена за обработка на видео монтаж около 3 часа
Каквото и да се прави, целта трябва да оправдава средствата. Няма да тръгнеш да правиш документален филм с къстъм камерка, нито пък свадбата на най-добрият ти приятел с последен модел професионална техника.

Лоша техника няма, има хора, които не могат да преценят кога и какво да ползват. Човешкият елемент, за съжаление или не, е винаги най-важния фактор, който определя добре свършената работа. За това си оставам на мнението, че техническите недостатъци на снимките могат до голяма степен да се загладят и оправят с монтаж (елементарен пример в това отношение е фотошопа, а подобни техники се прилагат и при видео обработка), но ако е снимано ей така плей и рек, без идея за композиция, дълбочина, преспектива ... осветление, спасение няма.
За това е добре, ако ще се прави нещо сериозно, операторът и монтажистът да обсъдят нещата предварително. И най-добрата техника има своите лимити, а понякога дефектите се превръщат в най-добрите ефекти.
Изобщо темата е доста обширна. Както и във всеки друг бранш, така и в този има различни течения и школи на мислене...
При мен като ми дойде оператора и ми каже - всичко съм въртял на автоматичен режим, ти ще кръцнеш каквото трябва - е казвам ви, откачам, някои пък майстори, въртят всичко на ръчно, ама забравят, примерно, "бялото" да си настройват и после монтажистът или камерата са им виновни.:lol:
Най-добре се работи с хора от "старата гвардия" - тези дето са започнали да снимат още едно време на "истинска" лента, когато е било скъпо и всеки излишен кадър е означавал допълнителни разходи. Добри са също и операторите, които снимат предимно за новини - тях редакторите са ги обучили и дори и такъв оператор да няма "око" за детайлите, то в повечето случай снимите са чисти, както се казва на жаргон "монтирано на камера", тези хора знаят, че няма време - новините са в осем и монтажистите не могат да се занимават да им оправят бакиите...
Много се отплеснах от темата - извинете, ама професионално изкривяване :|