Adsense. Добавяне на данъчна информация за Ирландия.

Penkoff

Active Member
Здравейте!
Имам нужда от помощ за изпращане на информацията за "Добавяне на данъчна информация за Ирландия" при получаване на приходи от Adsense.
България има ли спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Ирландия?
Интересното е, че като кликна на иконата за информация отстрани ми излиза следното:

"Ако държавата Ви на пребиваване е сключила данъчна спогодба със Сингапур, може да отговаряте на условията за облагане с по-нисък процент на удръжките. Обърнете се към данъчния си консултант, за да проверите дали отговаряте на условията."
 
Здравейте,

И при мен и друг колега излезе надписа, като цяло и самите явно от Google не знаят все още точно какво да направя. Иначе приходите, който получаваме от Ирландия са от Европейската част и за там си важи закона. Заради това и реално сме задължени да сме по Закона за ДДС, но не дължим ДДС на приходите от Google.. това го знам със сигурност. Иначе те не са искали някакви документи до този момент..
 
При натискане на бутона излиза следния надпис, той дава допълнителна информация какво искат:
1а.jpg
 
Здравейте, може ли някой, на когото е одобрен данъчен документ за физическо лице да ми каже какъв тип е? Благодаря предварително.
 
Това дали ще помогне?

Ние сме в България която е страна членка на Европейския съюз и това определено няма да ти помогне..

И това го пиша като нещо хубаво, защото имаме спогодба между България и Ирландия за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване отклонението от облагане.
 
На кратко се питаме какво ще стане, ако не подадем исканата информация? Най - първото е начисляване на ДДС на крайната сума ( Това което взимаш "чисто" от Google всеки месец - 21% ДДС ( В Ирландия е 21%-а ) .. все още обаче няма много яснота, но на първо четене според мен ще бъде това
 
Последно редактирано:
Първо да кажа, че аз със AdSense не се занимавам, но се опитвам чисто законово да обясня.


На кратко се питаме какво ще стане, ако не подадем исканата информация?
Съществува риск да платиш данък 2 пъти. В Ирландия и в България

Съгласно европейските закони :
Всички държави от ЕС редовно обменят информация за подоходните данъци, за да следят дали данъкоплатците изпълняват задълженията си и да се борят с данъчните измами и укриването на данъци.

За това Tax ID number се вписва България за га ги улесни

Най - първото е начисляване на ДДС на крайната сума ( Това което взимаш "чисто" от Google всеки месец - 21% ДДС ( В Ирландия е 21%-а )
съгласно много двустранни данъчни споразумения размерът на данъка, който плащате в страната, където работите, се приспада от данъка, който дължите в страната си на пребиваване
 
Същото е и с Google Ads, ако си юридическо лице, фирма, организация и рекламираш продукт, сайт и др. от който след като отидат хората там, чрез рекламите и ти може да осъществиш продажба, което да е вид сделка, то задължително трябва да имаш фирма регистрирана по ДДС в България понеже гугъл не те таксува с ДДС на рекламите. Обаче, ако това което рекламираш е личния ти блог, или да речем някаква "charity" инициатива с цел подпомагане и друг вид неща от който не правиш сделка, продажба и др. за собствена изгода то може да минеш като ... лична реклама, нещо такова сега не си спомням как са го именували, та в този случай не си фирма, организация и тнт а физическо лице. В този случай гугъл ти начислява ДДС на рекламите
 
Последно редактирано:
Ето, Фейсбук работи на същия принцип за реклами.

Ще дам пример, сумата за плащане за рекламна кампания е Общо : $551.12 или
Subtotal:
$459.27
Tax:
$91.85

в случая ми начисляват такси да си платя $91.85 понеже кампанията е като физическо лице или цялата сума тотал е $551.12

Ако фирмата ми пуска тази кампания това ще струва $459.27 към фейсбук а другите $91.85 ще трябва да платя ДДС в България. Освен това, този разход минава, като разход на фирмата.


image_2024-01-19_131647777.png@V.Andreev ако трябва да съм честен нещо бъркаш ДДС, Данък печалба и тнт.

ДДС се плаща от поръчителя на реклами както дадох примера. Но в момента говорим за Adsense

На парите идващи от Adsense и YouTube НЕ ПЛАЩАШ ДДС А ДАНЪК ПЕЧАЛБА!
Трябва фирма ЕООД регистрирана по ДДС защото получаваш доход от юридическо лице, което е регистрирано в рамките на Европейския Съюз (ЕС), но извън рамките на България.


Като данъци ще дължите 10% данък печалба (реализирания приход намален с направените разходи, свързани с дейността на фирмата- домейни, хостинг поддръжка ако са купени през фирмата и др.). Ако искате реализираната от фирмата печалба да си я разпределите на Вас, в качеството си на собственик на фирмата (т.е. да вземете парите, които е изкарала фирмата), ще трябва да платите допълнително 5% данък дивидент.
Казано по най-опростен начин- парите влизат в сметката на фирмата и плащаш 10% . От сметката на фирмата влизат в твоята лична сметка и плащаш още 5%Тъй като ще предоставяте услуга и съответно ще получавате доход от юридическо лице, което е регистрирано в рамките на Европейския Съюз (ЕС), но извън рамките на България, то фирмата ще подлежи на задължителна регистрация по ДДС по специален режим (чл. 97а от закона за ДДС). В този режим на регистрация няма да дължите ДДС върху своите доходи, но ще трябва да ги декларирате ежемесечно.
Счетоводни услуги на ДДС регистрирана фирма до 15 число всеки месец

Единствено ще дължите ДДС върху стойността на услугите, които получавате от лица извън България (ако получавате такива услуги). <== Демек ако рекламираш
 
Последно редактирано:
Имам точно такава фирма и е точно както си го описал! Написаното по - горе от мен се отнася за допълнителното таксуване което ще се случи, ако не се предоставят нужните документи за Ирландия. Както написах не съм сигурен, какъв ще е процента, а само предполагам, че може да е ДДС-то .. може и да измислят много други неща.
 
Само да добавя, че компютрите спадат към 50% амортизация на годишна база в разхода на фирмата
 
Само да добавя, че компютрите спадат към 50% амортизация на годишна база в разхода на фирмата
Добро добавяне!
 
Получих одобрението на документа, като ще трябва всяка година да се качва нов, защото важи за 1г.
Документа се казва "Удостоверение за местно лице". Слагам директен линк.

Удостоверението се издава на българско местно физическо или юридическо лице, за да послужи пред данъчната администрация на друга държава.

След попълване на заявлението, до 1-2 седмици най - много е готово. Получения документ се сканира цял, като използвате възможно най - високото качество и го прикачвате като може да е както pdf или png. След това до 7 работни дни ще получите одобрението.

Прикачвам снимка от моя профил за да съм максимално полезен.
 

Прикачени файлове

  • fr3243432432.jpg
    fr3243432432.jpg
    54.5 KB · Преглеждания: 23
А ако нямаш фирма, "Индивидуален" ли трябва да е типа бизнес? Какво тогава е "Партньорство"?
 
Не разбирам защо след като Гугъл Адсенс Ирландия при всички положения си плаща ДДС-то в Ирландия, му трябват тези документи?
Дали сме в Уганда или в България - все тая. Единствено ако си в Ирландия има разлика, доколкото разбирам.
 

Горе