BGN ↔ EUR калкулатор за Windows

partytime

Well-Known Member
Трябваше ми бърз калкулатор, с който да се превалутират големи обеми суми бързо и лесно. Исках резултатът автоматично да се копира в клипборда, за да може веднага да се "paste"-не където е необходимо. Онлайн калкулаторите ми бавни и изнервящи за тази работа, затова създадох този за лично ползване, но реших да го споделя с вас . Не съм някакъв професионалист но ме интересуваше крайния резултат и той ми върши работа.

Дву-валутен калкулатор BGN ↔ EUR

Capture.PNG

ИЗТЕГЛИ

Наръчник за потребителя​

1. Какво представлява приложението​

Това е лек и удобен десктоп инструмент, който позволява бързо и точно конвертиране на суми между Български лев (BGN) и Евро (EUR).

Приложението е подходящо за:

• Лични изчисления – бързо проверяване на еквивалента на дадена сума.
  • Онлайн и офлайн магазини – за служители и собственици, които ежедневно конвертират цени.
  • Финансови и счетоводни операции – лесен и бърз начин за конверсия без ръчна грешка.
  • Бизнеси с множество валутни операции – доставчици, малки и средни предприятия.
  • Потребители с чести финансови операции – история на последните операции за бързо повторение.

Важно: Калкулаторът използва фиксиран курс (официалния на БНБ) и закръглява всички резултати до втория знак след десетичната запетая, в съответствие с регулациите за въвеждане на еврото. Инструментът е само за помощни изчисления.

2. Основни функции​

1. Конвертиране на валута
    • BGN → EUR
    • EUR → BGN
    • Резултатът се показва с точност до два знака след десетичната запетая (пример: 20.567 → 20.57).
  2. История на конверсиите
    • Последните конверсии се показват най-отгоре.
    • Най-новата конверсия е оцветена в синьо.
    • Бутон „Изчисти история“ позволява да се изтрият всички записи.
  3. Автоматично копиране в клипборда
    • Резултатът се копира автоматично, за да може да се постави навсякъде с Ctrl+V.
  4. Поддръжка на copy/paste и контекстно меню
    • Ctrl+C, Ctrl+X, Ctrl+V работят стандартно на латиница.
    • Десен бутон на мишката показва меню с Cut/Copy/Paste.
  5. Лесно въвеждане на нови суми
    • След всяка конверсия полето се изчиства и остава фокусирано за следваща операция.

3. Как се използва​

1. Стартирай калкулатора (Euro_Calc.exe).
  2. Въведи сумата (може да използваш точка или запетая за десетичен разделител).
  3. Избери посоката на конверсията (BGN → EUR или EUR → BGN).
  4. Натисни бутон „Превалутирай“ или Enter. Резултатът се появява в зелено.
  5. Числото се копира автоматично в клипборда.
  6. Последните конверсии се показват в панела под резултата.
  7. За да изчистиш историята, натисни бутона „Изчисти история“.

4. Съвети​

• Може да въвеждаш числа като 20.5 , 1.5 – приложението добавя автоматично необходимите нули - 20.50 , 1.50
  • Ако въведеш невалиден текст, ще се появи съобщение за грешка.
  • Контекстното меню и клавишните комбинации ускоряват работата.

5. Заключение​

Калкулаторът е бърз, удобен и надежден инструмент за ежедневни валутни изчисления между BGN и EUR.
Всички резултати се закръгляват по правилата на БНБ и инструментът е предназначен за помощни изчисления.

Калкулаторът е разработен като десктоп приложение с Python и библиотеката Tkinter за графичен интерфейс, което гарантира лекота, бързина и съвместимост с Windows системи.

Последно редактирано:

Горе