Не е проблема в батериите, а във волтажа подаван към процесора (обикновено).
Моята история - закупих си
HTC Desire HD, дисплея е огромен за мобилен телефон и съответно му трябва читава и голяма батерия. Да ама не - 1230 mAh.
Първите няколко дни, при положение, че все още се радвах на новата играчка, изобщо не ми правеше впечатление колко бързо пада батерията (телефона в голямата част от времето беше на зарядното, защото пръстите ми бяха постоянно върху него.
След това, започнах да си го ползвам нормално - 2 часа прослушване на музика, 30-40 минути клипове, стотина смса, 2 часа разговори. Резултат - 10% от батерията останали. Четох какво ли не, къде ли не се рових и най-полезните съвети бяха - руут и къстъм кернел. Не се навих да пристъпя към това, защото се очакваше ъпгрейд от 1.72 към 1.84 на рома на HTC (кернел от 2.2.*, на 2.3.3). Дочаках го - резултат още по-плачевен. wifi ми смъкваше по 5% от батерията, когато телефона не се ползваше на час.
Рутнах го и сложих Android Revolution HD, не ми допадна. След това сложих LeeDroid - е това вече се казва ром и кернел.
Сегашното състояние на телефона - ползван е 10 часа, от които имам 40 минути разговори, 2 часа дисплея е бил пуснат на 30 процента яркост, 2 часа е слушана музика и имам изписани около 60 смс-а. Резултат - все още имам 78 процента от батерията. Като според CurrentWidget, в състояние на покой телефона харчи между 3 и 7 mA.
Моя съвет към теб е:
1. Разкарай таск мениджъра. Ненужен е! Линукс ядрото се справя повече от добре със задачите и всички тези таск мениджъри не вършат никаква работа освен да затлачват телефона.
2. Сложи си CurrentWidget приложението от маркета и включи опцията за логване на изразходването на батерията. До 10 мА в състояние на покой (стенд бай (не го човъркаш)) е напълно нормално. Вади ли ти по-големи резултати - явно имаш приложение което не позволява на ядрото да премине в "идъл" състояние, което харчи допълнително процесорно време и консумира от 8 до 12 пъти повече батерия.
3. Опитвай се да избягваш пермаментното включване на wifi, gps, mobile data. Аз лично wifi го ползвам само когато трябва да смъквам прекалено големи файлове, а за мобайл дата - е предполагам не ти се налага да получаваш имейл нотификации в 6 сутринта, ще ги получиш като си станал.
3.1. За последното ползвам приложението наречено Power Scheduler, което ти позволява да настроиш график, кога някоя от трите опции е включена и кога не. Моите настройки са да се изключва дата плана в 5 часа (когато лягам) и да се включва в 12 (когато ставам) - разликата е двойна (2-3 mA когато е изключен дата плана и 6-8, когато е включен).
3.2. Отново не ползвай таск килъри, само утежняват положението.
3.3. Спри ненужните приложения да се синхронизират или ги настрой да се случва по-рядко (време, новини и т.н., при мен имат опция да се синхронизират когато приложението е отворено, така че не ми е необходимо да будят телефона на всеки час и от 2-3 mA да смучат в продължение на 3 минути по 150)
Та спазиш ли горните процедури, ще увеличиш способностите на батерията ти двойно.
В момента дори процесора ми е овърклокнат от 1 гхз на 1.336, ползвам горното, със стандартната батерия, и вместо да ме изкарва по 17 часа, както ставаше в началото, в момента изкарвам по 36 часа ++ при същата употреба.
Дано поста ми е полезен освен на теб, а и на другите потребители от форума ползващи андроид базирани телефони.
П.П. Ако не ползвате СКАЙП в дадения момент -
излизайте от приложението! Това е едно от доказаните недоизпипани приложения, които не позволяват на телефона да премине в режим стенд бай и вместо стандартния 3-10 mA разход на батерия, ги държи между 60-70 mA.