Икономическата криза, съкращенията и уволненията

От: Икономическата криза, съкращенията и уволненията

Това мислене - "права по закон",е една от причините за сивата икономика. По закона на работника са дадени толкова много права, че реално не трябва да получава заплата в първата половин година от работата си, за да заработи "правата си". Затова и много работодатели предпочитат да наемат без договори, за да знаят, че не им висят никакви закони и закончета на главата. Плащаш за някакъв труд и това е. А законите са пълна глупост. Примерно не можеш да уволняваш работник година преди пенсия. А на пенсия трябва да му изръсиш 4 ли бяха, 6 ли бяха заплати. И затова сума ти народ го уволняват точно 1 година и 1 ден преди пенсия, и хората не могат да си направят стажа.

Работниците имат разни права при съкращение. И затова доста работодатели ги заставят сами да подадат молба за напускане. Иначе започват разни мизерии, за които работодателят изобщо не е виновен, но трябва да плаща.

И да не забравяме култовото назначение на МРЗ. Като те уволнят, всички права са ти върху МРЗ. Може на ръка да си вземал 10 пъти повече, правата са ти върху МРЗ. Защо - защото като иска някой да ти даде по-голяма заплата, държавата го наказва с по-големи данъци и осигуровки. И за да си вземеш голямата заплата, трябва работодателят да си сложи главата в торбата и да ти я дава кеш.

Така че, по-полека с обвиненията към работодатели.
Прочее, аз от 7-8 години нямам работодател, и сам съм си шеф, та нямам проблеми с работодатели. Даже съм бил и работодател преди време...
 

Горе