Какво изгубихме с края на социализма

От: Какво изгубихме с края на социализма

Е добре, може да сте прави, няма да споря с вас, това са факти, че 95% от населението е било бедно, според документи, 80% са били селяни (занимавали са се със селско стопанство), 10 % са били– работници, занаятчии, търговци, 2% чиновници и 1 % свободни професии.
Казвам ви че имате някаква романтична представа за онова време, и ви казвам това, защото дядо ми ми го е разказвал, а той добре е виждал действителността , наследил е фабрика от баща си за .... и ми е разказвал какво е виждал като млад, по колко часа са работели хората и такива ми ти работи.
А като си говорим за Борис, я се осведоми кой първи всъщност е направил някой от съществуващите лагери за разправяне с опонентите си и по-късно използвани за същата цел, а именно политически репресии.
Освен това, за развитието на държавата ни много говори и факта, че след освобождението от турско робство, голямо количество хора, уж българи, не са желаели България да е самостоятелна държава и за позор се е организирал референдум, в който българските граждани трябвало да кажат думата си, дали да станем васална република, зависими от турция или българска самостоятелна държава и за още по-голям позор е имало доста голям % искащи да останем васални на турция. Може би в това се корени и това, че 45 години траем руският ботуш, в момента лижем задници и приемаме чужда политика в ущърб на народа...и се държи такъв просташки тон по форумите и тук.
И само ще те помоля "колега" @ blackout8, епитети като "малоумна" да не използваш по мой адрес, все пак съм убеден че нито си ми на години, на акъл и на финансови възможности ( и почти съм убеден че не си ми и в категорията), спазвай добрият тон, не сме пред блока/ къщата, а сме във форум за предприемачи и се води дискусия на гледни точки.
Разбира се, може и да не съм прав, но за разлика от много хора, аз не разчитам на медии да ми определят гледната точка, дядо ми и баща ми ми казваха "съмнявай се, проверявай и преценявай", аз пък в следствие на новите реалности в държавата, смея да заявя че съм измислил поговорка, а тя е "само идиот може да си мисли че пътува, докато се вози на въртележка" и в тоя ред на мисли, ние не пътуваме на никъде, ние се въртим на въртележката за нечие друго забавление, пък някой си мислят че пътуват :)

Поздрави и без лоши чувства и мисли
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

95% от населението е било бедно
Дай ститистика, официална.

Селяните не може да са бедни. Селяните имат собтвеност - земя, гори, лозя. Селяните са малки и средни предприемачи. Всеки селянин е бил производител, т.е. не е бил и гладен. Дядо ми, Бог да го прости, е останал на 17 години полу-сирак и сам е успявал да изгледа 5-те си по-малки сестри и майка си. Айде, направи го сега. Струва ми се, че бъркаш селяните с градския комунист-пролетар, който освен една риза на гърба си, друго не притежава. Та ще ме светнеш ли, как след като са отнели собствеността на хората, те изведнъж са станали по-богати? Какво толкова са притежавали, след като не са имали право да притежават?
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Иванов, добре е да четеш историята си!
Малоумно е становището ние сме под ботуша след като сме бил съюзници с Хитлер(който пък е причината за обединение на България), а пък поляците и още една камара народи не са били с тях, но пак са под ботуша.
Естествено, че не сме в една категория - ти просто имаш пропуски по историята си.

Пак продължаваш в същият дух на логиката си от по-горе - какво е голямо количество хора? Какъв е бил този референдум и коя дата?
Пак те питам с какви факти разполагаш - че всички били бедни и положението било зле? Защото около 70% от БВП е следствие на селското стопанство ли? Наясно ли си, че за 4 години от 35 до 39 дохода е растял с 37%? Наясно ли си че 41 година бележи ръст на икономиката - в разгара на войната? Наясно ли си - че е имало безмитна политика насърчаваща вноса на машини, които подобряват стандарт както и технологии и ноу хау. За млада държава преминала през няколко регионални войни и 2 национални катастрофи + 1 световна война и велика депресия стандарт се е вдигнал адски бързо. Наясно ли си примерно с българиския Манчестър? Наясно ли си с делото на Георгиеви, Буров, Семов и още една плеяда хора даващи работа на хиляди хора?
Можеш ли да екстраполираш 45 години не комунизъм а пазарна икономика?

Кажи ми в коя медия и през коя година е имало интензивно говорене за БГ през 30-те?

Проблема е изцяло твои че се возиш на въртележката.

Да прав си може и да не си прави, затова вземи се образовай и нямай такова голямо самочувствие става ли?

ПП Моите двама прадядовци са били големи чифликчии и благодетели на градовете си - на всяко дете по къща а децата на единият от дядовците ми са били 12.
Селянин да е бил гладен е такова нещо няма, да са мрели като скотове през 30-те пак го няма. Както и другите неща - позови са на статистика или архиви, защото пишеш глупости и малоумни неща - не казвам, че си глупак или малоумник!
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Понеже стана въпрос за преди 1941 година, ще цитирам една моя публикация от оня ден.

Зеленчуците на Вискяр каза:
Зеленчуците на Вискяр добави нова снимка в албума: Празници и делници, без безделници.
2 август в 19:47

11825036_1040997389244017_7960926932145842607_n.jpg


Илинден.
Да почетем прадядо ми Илия - от пълен сирак, през 8 години на фронта, оженил се за трънчанка и довел в плодородното Софийско поле целия ѝ род, задомил неженените ѝ братя и сестри, посрещнал 9 септември 1944 година със 130 дка декларирана собствена земя, 13 крави, 60 овце... За събора на селото си купувал лачени чепици, и играел три дни хора и ръченици, докато чепиците не издържат на буйните шопски танци и се разпаднат...
Печена тиква с мляко от крава е задължителна на Илинден в Градина Вискяр.
През Владайските събития се озовал в ареста. Едва ли е бил активист. А и идеята на Владайското въстание няма нищо общо с тази на Септемврийското. На войниците просто им е писнало близо десетилетие да са в окопите и тръгнали за София.
Идвали роднини с адвокати, и арестуваните войници един по един ги освобождавали. Един адвокат се завъртял край прадядо ми, останал последен. За него нямало кой да дойде.
- Ти, момче, разбрах, си сирак. Нямаш си никой. Ами нямаш ли къща, да я продадеш, и да те извадя от ареста? Няма за какво да седиш тук.
Тъй дядо ми си продал къщата, останала му от родителите, излязъл от ареста, и се захванал на работа. Имал някоя наследствена нива за "начален капитал".

Още преди 1941 година Германия е теглела яко напред икономиката на България, особено селското стопанство. Десетки хиляди декари са били засяти с рицин, заради висококачественото масло от него, използвано главно в самолетните двигатели.
След 1989 година Германия бе първата и единствена, която даде пари за преструктуриране и развитие на българската икономика. Преведе безусловно 5 милиона DM, с уговорката, веднага след като се усвоят, да превежда още по толкова. Колкото пъти има нужда. Две години тези пари седяха в банката, без никой да посегне към тях. Германците видяха, че никой не ги иска, и си прибраха парите обратно. Горките, още не бяха разбрали, че в България демокрация и нормална икономика никой не иска да прави.
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Ооо, да не бъркаме понятията, не казвам че хората са живели по-добре, след като са отнели собствеността , само че ти бъркаш също нещата, защото не всички селяни са притежавали земя, както казах само по-заможните са имали тая чест, обикновеният селянин е бил ратай в повечето случаи.
Освен това, доказан факт е че едно време българите са имали по повече от 3 деца...и това е поради факта че не са оцелявали всичките.
Надейте да си мислите че нещата са били супер едно време, в цял свят са били кофти за обикновените хора, България не е правила изключение, просто ако не бяхме под руска окупация, щяхме в един момент да се канализират нещата.
Но както и да е, спирам да пиша в тая тема, нямам намерение да водя спорове.
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Иванов, моите прародители са били бежанци и от двете страни. Т.е. живеели са в български земи извън България (сегашна) и са дошли тук в началото на миналия век, покрай гоненията 1913 г. Били са голи като пушки, с по 1 каруца и за 20-30 години са успели да натрупат състояние и да живеят нормално. Такива примери могат да бъдат дадени много, Вискяр и той говори за това. Ако някой не е успявал, то е защото е бил мързелив. На село рядко е имало безимотни, всеки е имал по нещо, някой повече - други по-малко.
 
От: От: Какво изгубихме с края на социализма

Селяните не може да са бедни.

Прадядо ми е бил толкова беден, че сготвено ядене в неговата къща не се е слагало втори път на масата. Хранел се е път пъти на ден - нещо нормално и нужно, когато в активния сезон ставаш преди изгрев, и работиш цял ден.
И, както писах по горе, довел е цял род - родители, братя, сестри, на съпругата си, настанил и задомил неженените. Позволявал си е да си купи луксозна манифактура и да я "амортизира" за три дни.
А си купи сега патъци за 300 лева и ги скъсай за три дни!
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Иванов, моите прародители са били бежанци и от двете страни. Т.е. живеели са в български земи извън България (сегашна) и са дошли тук в началото на миналия век, покрай гоненията 1913 г. Били са голи като пушки, с по 1 каруца и за 20-30 години са успели да натрупат състояние и да живеят нормално. Такива примери могат да бъдат дадени много, Вискяр и той говори за това. Ако някой не е успявал, то е защото е бил мързелив. На село рядко е имало безимотни, всеки е имал по нещо, някой повече - други по-малко.

Съгласен съм с това, всеки който работи, има акъл в главата, би могъл да се справи навсякъде, което е още повее в сила и в сегашното положение, а не да седнем и да се оплакваме че някой видиш ли ни пречи и че бил еди какъв си и еди що си.
 
От: От: Какво изгубихме с края на социализма

просто ако не бяхме под руска окупация, щяхме

Съседна Гърция не е била под руска окупация. Доскоро бяха една жалка и бедна държавица на Балканите.

Въпреки руската "окупация" и колективизацията, България от 1944 до към 1980 година вървеше напред.

Нещата в една държава зависят от много фактори. Погледни Южна и Северна Италия - на юг властта е в мафията, на север - в индустриалците и предприемачите.
 
От: От: Какво изгубихме с края на социализма

Съседна Гърция не е била под руска окупация. Доскоро бяха една жалка и бедна държавица на Балканите.

Въпреки руската "окупация" и колективизацията, България от 1944 до към 1980 година вървеше напред.

Нещата в една държава зависят от много фактори. Погледни Южна и Северна Италия - на юг властта е в мафията, на север - в индустриалците и предприемачите.
Е, тогава остава за съжаление...човешкият фактор, нещо ни липсва за съжаление и сме се втренчили в миналото, какво би било ако... и подобни безсмислени въпроси.
Нещата всъщност са много лесни за оправяне, като се почне от да кажем лустрацията, като не виждам какво толкова ще помогне, мине се през ефективна съдебна система, ефективна данъчна система и закон за отговорността.
Оказва се че тези, от които зависи най-много не носят никаква отговорност, за разлика от тези, от които зависи най-малко, и като се спрат кражбите на всички нива, всеки като си гледа работата, малко се наблегне на националните интереси и всичко ще е тип топ.
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Само си мислиш, че човешкият фактор е проблемът! Ето да дам още един пример. Южна Корея (не северна!!!) е била много зле в началото на 80-те. Това го знам от първа ръка от кореец. След това идват американците и явно нарочно правят тъпи инвестиции за тях, но изгодни за корейците. Е, ясно защо са го направили - защото да не се получи Корея да е втори Виетнам! И резултатът го знаем - къде е сега Южна Корея!

Така че, проблемът не ни е, че сме били под руски бутуш. Проблемът ни е бил, че не сме били по германски бутуш. Но и никога няма да бъдем под последното, защото германците просто ни мразят. Между още по времето на соца сме се опитали да се ориентираме към Франция по активна, като пример е "Булгар Рено", но очевидно не е било позволено тогава да се правят такива работи...
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Боже кви философи, дано да боядисат построеното от Живкоф
Ретрогради листе кви сте, млади соцялисти, поредната тъпанарщина
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Честно казано не знам как може във форум за предприемачи да се срещат типове, които искат да се връща соца...
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Ако харесваш социализма значи не можем да бъдем приятели ;)
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Честно казано не знам как може във форум за предприемачи да се срещат типове, които искат да се връща соца...

Хахаха, точно всеки предприемач би искал да се върне онова време. такава спекула имаше, всяка идея бачкаше :)
Това в кръга на шегата де.
В интерес на истината, ако се подходи необременено от историята, "социализъм" в чист вид означава "социална държава", където някой скандинавски държави са точно такива. Канада е също такава държава.
Но аз разбира се не искам никаква "социална" държава тук, поради простата сметка, че пак ще се хранят едни етноси, които са тотално безполезни.
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Честно казано не знам как може във форум за предприемачи да се срещат типове, които искат да се връща соца...

Не знам защо, но в Швеция не са на това мнение.
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Само дето разликата между социалистическа и социална държава е огромна...
 
От: Какво изгубихме с края на социализма

Хахаха, точно всеки предприемач би искал да се върне онова време. такава спекула имаше, всяка идея бачкаше :)
Това в кръга на шегата де.
В интерес на истината, ако се подходи необременено от историята, "социализъм" в чист вид означава "социална държава", където някой скандинавски държави са точно такива. Канада е също такава държава.
Но аз разбира се не искам никаква "социална" държава тук, поради простата сметка, че пак ще се хранят едни етноси, които са тотално безполезни.


Иванов, ти правиш ли разлика между социална политика и социализъм?
Ето ти прост пример какво е социализъм в социалистическият рай на света Венецуела и какви са последиците:
[video=youtube;QzeKK9pycu0]https://www.youtube.com/watch?v=QzeKK9pycu0[/video]

[video=youtube;bd9fcPeE3RU]https://www.youtube.com/watch?t=289&v=bd9fcPeE3RU[/video]

Масови сбивания и смъртни случаи само за задоволяване на физиологическите нужди.

Само едно не разбирам важни идеологии и концпеции в икономиката и политиката си ги предугаждаш спрямо твоите виждания - стига с този субективизъм погледни малко обективно над нещата.
 
Последно редактирано:
От: От: Какво изгубихме с края на социализма

Не знам защо, но в Швеция не са на това мнение.
Вискярски, до 1950 за 80 години горе долу Швеция е била държавата с най-висок икономически растеж в СВЕТА. След това почват редица политики по бедност, ограничаване на бизнес, регулации и една камара чиновници + високи данъци и сега в момента степента на заетост в Швеция е на най-ниско ниво, по икономическо развитие са просто един спомен на предишното си аз - носели са се десетилетия на капитализма си в миналото и сега с тази цоцална политика до 2030 ООН ги чака да са 3-та страна.
Това е и математически доказано вече малко работят а много цоцат - перфектна система за провал!
 

Горе