От: Как Се Прави Мощен Блог В БГ!
Интересно ми е какво имате предвид под "мощен" блог. 1500 уникални на ден не ми звучат особено мощно, честно казано :wink: Виж... 5-10 000 вече наистина са внушителна цифра, но не знам има ли в БГ такива блогове. Моят максимум е бил 3000-4000 (според Гугъл Аналитикс, блогърската статистика изобщо не я гледам), но по изключения и в периода, когато поствах всеки ден. Сега се въртят около 1000, напоследък и по-малко, ама с 2-3 поста месечно е нормално. Пък и когато започнах да пиша имаше само 3 български блога за козметика... сега са близо 200 (поне тези, които аз знам)
Според моя опит (изобщо не твърдя, че имам сериозен ноу хау), най-важното за един блог е да пишеш за неща, които реално те интересуват, а не просто за нещо, което уж носи много трафик. Винаги си личи дали пишеш за спорта или защото наистина си силно запознат с темата, имаш опит и ти е интересна. За уникалността на самите постове не мисля, че е нужно да споменавам, повече от ясно е. Добре е да се усеща личното мнение и личен стил, а не просто общи приказки.
Активността във всякакви социални мрежи също е от особено значение - ФБ, Гугъл+, форуми. И като казвам активност, изобщо нямам предвид спам на килограм - да буташ линк към блога си навсякъде, а напротив. На местата, на които се коментира нещо в твоята сфера, да се намесваш адекватно с помощ, съвети и коментари. Един линк на 50 полезни мнения ще донесе повече на блога, отколкото 50 линка без никаква подплата. Хората трябва да те опознаят, да имат някакво лично отношение и да ти имат доверие и ще те четат, ще споделят блога ти и без да им буташ линка насила
Също носи лайкове във ФБ (които пък носят трафик към блога) когато се включваш от името на ФБ страницата на блога си с коментари в различни по-големи страници със сходна тематика и аудитория. Затова и името на ФБ страницата трябва да е ясно и да говори за тематиката на страницата. Да привлича хората с такива интереси да кликнат и да видят за какво иде реч.
В общи линии, това са моите лични наблюдения на база година и половина блогване (с няколко по-дълги прекъсвания).
Блогът ми не е монетизиран, нямам и желание за това към момента. Пиша го за удоволствие, но е факт, че е доста популярен. Много пъти съм попадала на коментари, които го определят като един от най-влиятелните козметични блогове в България, което определено ми носи гъдел.