Кои са по рентабилните бизнеси в сферата на услугите?

Domines

New Member
Здравейте

Заедно с приятели обмисляме различни варианти за започване на бизнес. Първата ни опция е да започнем да търсим клиенти за смарт хоумс. Единият приятел разбира от тия неща и се е занимавал с инсталиране на такива устройства в домове. Другият приятел се е занимавал с довършителни и ремонтни дейности на жилища и това е вторият ни вариант. Това може да се прилага и към офиси и хотели, а в нашия град има доста такива. Аз пък, понеже не разбирам от нито едно от двете неща и мога само да им асистирам, си мисля за трети вариант - наемане на жилища за отдаване под наем за нощувки. Живея в курортен град (Варна), където лятото е пълно с туристи. Ако жилищата са близо до морето и се наемат за целия сезон си мисля, че може би ще има достатъчно туристи, въпреки голямата конкуренция. Има наемодатели, които нямат възможност или не искат да се занимават със стопанисване и поддръжка на отдаваните от тях жилища и затова предпочитат да ги отдават за дългосрочен наем. Доста нощувки тук се предлагат дори и през зимния сезон. Проблемът ми е, че в никоя от тези сфери не знам какви са изискванията, какви са плюсовете и минусите, какви разходи ще има. Ще съм много благодарен на тези от вас, които са се занимавали с подобни дейности, и имат желание да споделят опита си или просто информация по тези направления!
 
мисля за трети вариант - наемане на жилища за отдаване под наем за нощувки. Живея в курортен град (Варна), където лятото е пълно с туристи. Ако жилищата са близо до морето и се наемат за целия сезон си мисля, че може би ще има достатъчно туристи, въпреки голямата конкуренция. Има наемодатели, които нямат възможност или не искат да се занимават със стопанисване и поддръжка на отдаваните от тях жилища и затова предпочитат да ги отдават за дългосрочен наем.
Трудно ще си на плюс, много повече хамалогия. Нормално да не им се занимава с нощувки. Но ако ще наемаш и преотдаваш, няма да ти е кой знае колко голяма печалбата, освен ако не си собственик ( или не се убиеш на някви топ цени да наемеш една камара апартаменти ).
 
В много бизнеси в сферата на услугите има пари, стига да работиш кадърно, да си разбираш от работата, да си проучиш пазара и конкурентите, да достигнеш до потенциалните клиенти, да имаш ниски разходи, да офертираш добре, да имаш късмет да те препоръчват и тн. Клиентите ми за изработка, оптимизация на сайтове, както и за фб и гугъл реклама са в сферата на услугите основно, най-вече ремонт на покриви, вътрешни ремонти и хамалски услуги. Явно печелят добре и има търсене. За твоята идея нямам наблюдения, но си от Варна и си проучи нещата добре, защо пък да не успееш да печелиш. Питай гугъл и евентуално адвокат и счетоводител, които се занимават с клиенти в сферата относно документи, разрешителни, такси и тн
 
Добре де, тръгни от зад на пред. Търсим рентабилност, която да носи доходи и то редовно.

Вие сте трима, задай си въпроса, кой и какъв трябва да е бизнеса че редовно да ви изкарва едни заплати или сума паримесечно или на годишна база.
Да ви изкарва по една заплата на всеки един от вас, да речем в размер на 2000лв след всякакви разходи. Кое от нещата, които си изброил може да прави оборот от който да остават поне 6000лв на месец след разходи, или 72 000лв на годишна база ?
С какъв начален капитал разполагате ?

Дали пък да не се хванете някъде на работа и да си спестите всички глупости
 
трети вариант - наемане на жилища за отдаване под наем за нощувки.

Понеже не мога да спя направих лека калкулация. Единственият начин да сте на печалба е да взимате по 10-12 апартамента на сезон и след това да ги оставяте, с първоначална инвестиция от около 8000лв.и очаквана нетна печалба от поне 60000 лв на края на сезона, да не кажа и повече или поне 20000 на калпак. Иначе за дългосрочно и целогодишно да ги държите ще ви трябва набор от около 100 апартамента и с укриване на данъци, средно на всеки един ще му се падат около 2000 - 2500 лв на месец заплата в най добрия случай. Което няма смисъл.

Чак взех да се замислям дали да не врътна 3-4 апартамента това лято :p
 
Бих ви предложил да си направите фирма за потдръжка. Казвате има вили и хотели, ами предлагайте им цялостна потдръжка. Може да е за фиксирана такса или за свършена работа. Постоянно се развалят душове, сменят се крушки, коси се трева по дворовете и така нататък. Гарантирани доходи без почти никакъв риск.
 
наемане на жилища за отдаване под наем за нощувки.
За един приятел
Сезон 2024 ( май - септември )
Предлагам апартамент (студио ) в Сл. бряг!
Супер център , до ресторант Джани .
Цена з целия сезон 4 000 BGN.
за повече информация на:
Димитър - 0893544285 или на лично съобщение.
Апартаментът е на партерен етаж.
Разполага с
обзаведен и оборудван кухненски бокс,
спалня ,разтегателен
диван и опция за допълнително ,
разтегателно легло
Могат да нощуват 2
възрастни и 1 дете
или 2 деца.
Гостоприемни сме и за вашите домашни любимци
Интернет и Кабелна
Телевизия
Паркинг

1708077874490.png

2.png

3.png
 
Нема далавера, ако е за бизнес. Умрелия сезон е 4 месеца. Идва близо 1к на месец. Слънчака ходят само диваци - почиващи реално няма. Тоест макс 20лв ношука. Да организираш над 70% заетост си е мишън импосибъл. Разправията е зверска. Чупи се, троши се - ти плащаш. Бръчиш да събираш като откачен.. Накрая остава само да ходиш да си топнеш мъдоците, да пиеш две бири и "кой от къде е" :) Тва последното е доста актуален лаф по морето, и лично аз съм го чувал доста от близичко 😁
 
По мои сметки, като се приспадне наема за сезона, може да се изкарат едни 1500лв - 1800лв на месец чисто, ако се укриват данъци. Към тези пари не е приспаднат никакъв разход, като реклама, почистване и другите
 
Нищо не става, а и не се прави така!

Преди 30г. един френд тук от София, когато по морето нямаше почти никакви агенти, пробва такава схема.
От София набираше, чрез обяви почиващи. Там, на морето пък имаше няколко точки с частни квартири. В Созопол, в Приморско и там някъде още по-надолу, не си спомням вече. Та още кога не бил разработен бизнеса, отива на място и се запознава с бабите още на авт огарата. Отсейва няй-готините и договаря да йм "носи" почиващи от София. Тя му дава разпределение на къщата, например общо 6 стаи, тие и тие на 1ви етаж, тие и тие на втория.. тая с 2 легла, тая с три+дрисьо евентуално и тн. 20 легла например.
И така, в точка А в точка Б и тн предимно южното черноморие.
Прави си разбор за следващия сезон, пуска ударно обяви и по схема започва да събира.
Звъни да бабока, пращам 3ма за тая стая, пращам двама за оная..и так дале. После един или два пъти, в средата или в края на сезона, отива и се отчита.
И така ударно, още когато не беше разработен тоя бизнес. И дори тогава не успява да организира 60-70 заетост, защото схемата изобщо не е лесна. В същото време бабката гледа как другите бабки си намират почиващи на автогарата и си попълват дупките.
Хората ходеха дори без резервация и си намираха квартири от бабоците в рамките на 30мин висейки на автогарата.

МИ, още следващия сезон бабките контрагенти почват на мрънкат, че нямат добра заетост, щото зимата си коментирвали със съседките, коя колко приела минали я сезон. Уж и били сигурни от точния софендер, ама не било достатъчно. Та тръгнали и те бабките по автогарите и си зимали почиващи в "дупките" Ама неизбежно почнали и конфликтите, щото започнали да се застъпват. Тия почиващи на софендъра често се оказвали на сухо, както и често, че трябвало да си тръгнат по-рано или пък да изчакат ден-два преди да се настанят...щото пък тези на бабоците (а те лакоми вече пусти бабки) ще седели още два дни и какви ли не подобни усложнения.

Та как се сещате, трети сезон нямало. Освен това и други софийски дришльовци почнали подобни схеми... Та до кат се ориентира бизнеса в тая сфера, вече местни терикатери си зели нещата у ръцете и с по-добра комуникация и предплащане и вече къде по-модерни методи, тая схема вече умрела.

Умрели и много други схеми по онова време. И знаете ли защо??? Ами просто защото целия бизнес във всичките му сфери все още не бил разработен и урегулиран достатъчно. Много народ правел бизнес, защото реално било лесно и щото реално не сме били у дървения ЕУ съюз.

Нещата тотално приключват за десетки хиляди бизнесмени, някои най-големи, и то не щото не били добри, а щото дошли големите ЕУ акули, дето познават капитализма (трупанйето на капитал) ооще от средновековието, и ето днес вече всичко е туту-ЛЯ-финито, и реално вече трее умре някой за да дойде друг. Е'ти пресен пример - Собственика на Лев толстой..ли беше нещо, ко стана а коо стана, не изчакаха дори 40 дни и се почнаха с рекламите нови еу-собственици-акули, хищни и безпощадни ахаха :)

Та такива куци схеми по морето не стават много отдавна, нищо, че мераците никога не умират.
А твоя френд прави същата грешка като хиляди дребни "инвеститори" по морето, щото се опитват една цена за сезона и друга извън него. Хендрят си се сами от чиста лакомия, щото по този начин изпускат потенциалния, дори сигурния наемател, а аджеба точно тия, които ти осигуряват 100% заетост - годишните наематели, постоянните.
Така че му кажи на твоя френд да не се праи на бизнесмен, при това най-голем, а да си намери сериозни наематели (там има много, щото работят една торба) и да си иска разумен, но сигурен наем - всеки божи месец, вместо да се товари постоянно с обзавеждане и гонене на михаля в събиране на щети и дългове. Дори 350лв да взима наем, ще е в пъти по на далавера, щото има четиритях К сигурни и абсолютно с нищо друго не се занимава, ами си клати крачолите из форума 😆
 

Горе