НЕК увеличава цената на тока със 150%

От: НЕК увеличава цената на тока със 150%

"Мръсният ЕС", ще го наложи. А иначе всеки с къща за 20-30к може стане тотално независим 24/7!

Там проблема, че сега за да си тотално енергийно независим ти трябват доста пари и скъпа подръжка, което могат да си позволят само по-богатите.
Спорд мен до 5 години ще има по икономини уреди и много по ефективни възможности за производство на електроенергия на по ниска цена,
според мен до 10 години, всеки с ферма за енергия ще може да продава енергия която му е в излишък, като краве мляко в бутилки на пазара :)

та така, след 5 години, всеки който може да си позволи 5 000 евро начално ще си има независим собствен източник на ток в къщата, а по-бедните ще могат да си избират доставчик, като GSM оператор.
 
От: НЕК увеличава цената на тока със 150%

Не ни е тока скъп, заплатите са ниски ...
Нека минималната заплата да е 1200лв (в сравнение с други държави от ЕС, които дават минимална двойно повече от това), пък на никой няма да му пречи, че плаща ток в зимния период 300/400лв и в летния 100/150лв...
Сега с тия смешни заплати даже и да не го увеличат пак е непосилно , а ако го увеличат, тогава не знам...

graychev , това с мин. заплата от 700 евро е прекрасно, но защо ли ми се струва неизпълнимо :(
 
От: НЕК увеличава цената на тока със 150%

Ако минималната заплата се вдигне, автоматично всички цени на стоки и продукти се вдигат, защото са обвързани. Ако в цената на продукт Х имаме 10 лв. за заплата, то този продукт няма как да се продава за 5 лв. И изобщо за да се вдигнат заплатите, трябва да има пари в обръщение. При положение, че парите излизат от държавата по-бързо от колкото влизат, как очаквате те да стигат на средностатистическия българин? Ако ще и 5000 лв. да направят минималната заплата, докато страната не започне да изнася повече от колкото внася, няма да се оправят нещата. Лева ще се обезцени и пак ще ревем, че заплатите са ни ниски.
 
Стига ревахте за минималната заплата. Минималната заплата е за необразовани некадърници. Трябва да ви вълнува средната заплата.
 
От: Re: НЕК увеличава цената на тока със 150%

Стига ревахте за минималната заплата. Минималната заплата е за необразовани некадърници. Трябва да ви вълнува средната заплата.

Че то не е ли обвързано ? Може ли минамалната да стане 1200лв, а средната да си остане същата ???

И малко грубо изказване за 'неграмотните некадърници' , това, че някоя лелка не е учила и се прегърбва в някой цех за 500лв на месец и се убива от работа, изобщо не значи, че трябва да бъде обиждана и, че не заслужава да получава по-голямо възнаграждение за труда си.
Ако не са тия 'неграмотници' не знам кой ще шие и ще ти произвежда и пакетира храни, обувки и каквото се сетиш и кой ще ти чисти в училище, на работа, че ако щеш даже и в МОЛ-а ... Щото повечето хора, които работят или тежка или мръсна работа са неграмотни.

Не може всички да работят на стол, с костюм и вратовръзка.
 
Не става въпрос за мръсна или тежка работа. Става въпрос за това колко работа се върши и как.

Давам един пример, който ми е разправял един мой познат, който работи в Норвегия.
Някакви изкопни работи трябвало да се свършат. Значи идва човек с камиона, паркира си го, разтоварва от ремаркето багера и почва да копае. Свършва работата, натоварва си багера обратно на ремаркето и си заминава.
Тук за същата работа ]е изпратят бригада от 20 души, които през повечето време ще се подпират. Е как искаш да са сравними заплатите?
 
От: Re: НЕК увеличава цената на тока със 150%

Принципно комунягите не вдигаха много тока и това ще ни излезе през носа после. Да не говорим нов блок или АЕЦ, че и внуците ни няма да могат да ги изплатят.
 

Горе