Дали съм за тук да попитам - някакво мнение за scaleway?
Имам едно много положително, и едно много отрицателно ......
Видях,че е в класацията от тази година .
това са бившите онлайн.нет стар провайдър от който доста големи са тръгнали, собтвеност са на free.fr оператора но са отделен бизнес листнат на борсата за клауда им не мога да дам мнение но хардуера е солиден* (в две годишни периоди само !!!! )
Солиден солиден колко да е солиден аз с тях имам най много даунтайми - все ми се случват някакви неща (по около веднъж годишно с изключение на 2020) иначе ползват предимно маркови сървъри (hp, dell и много рядко супермикро)
2021 - някакъв суич им избуши, дцуниърите явно не успяха да го оправят и бяхме близо 3-4 часа без мрежа докато дойде някой синиър
2020 в два през ноща сървър мина на power offline и не отговаряше на команди от панела, съпорта каза че писал на дацентър съпорта да пробва да го ресетне пауъра и после ни мък ни стон за два часа - написа с един ред работят скоро ще е решен и после още три часа ни мък ни стон - решиха го в 7.20 сутринта чак но поне беше преди бизнес деня
2020 правеха разместване в датаценър и сървърите ги спираха физически за 4-5 часа ... Първите изгряха след около два часа последните точно на 5 тия час (при ETA 5 часа)
2020 - преди разместванията в датцентъра периодично има спадане на мрежовата скорост на няколко сървъра и от там бавене ... а трябвше да са 400 мгбита гарантира bandwidth
2019 след малко повече пет години служба едно HP въобще не респондваше нито ILO нито нищо след няколко часа техниците казаха че нямат части да го поправят (казаха че не могат да намерят части и не може да прехвърлят дисковете в нов хардуер и се наложи да го възстановяваме от бекъп.... (дадоха да си избера какъвто искам друг сървър без сетъп такса и мисля приспаднаха каквото беше платено за този)
2018 ползвам kernelcare за да не ребуутвам за ъпгрейд на кернела - един супер микро сървър не беше рестатриран 800+ дни най накрая крашна и му направих ребуут (само че гадината влезе в режим ъпдейт на биоса - пише го в панела като го прави ) направи го и после след буутването работи 15 минути и крашне , писах им извадиха го за тествове (няколко часа) и ми викат имаш софтуерен проблем, тества с няколко кернела все същото минах в рескю (буутваш стерилна ос предвидена за ремонти) почнах сам да го тествам, след около 40 минути и рескюто заби и най накрая успях да ги навия да ми пуснат / да ми префлашнат стария биос и о чудо всичко си заработи (пиша пуснат префланат защото не помня дали това шаси има redundant bios)
2017 - не помня инцидент мисля че от тогава ми е рекода ддос защита на графика показа че ме пази от 26+ гигабита и 7 милиона pps и всичко си работеше
2016 - ддос защитата им пусна прекалено много за около 30 мин до час бяхме даун
2015 не помня инцидент
2014 един сървър 4 часа проблем
---- значи ако имах само 1 сървър имаше шанс да е този който 5 години работи без проблеми и го бях сменил (малко е проблем защото трябва да направим известен планиран даунатайм за клиените - и винаги някой се оплаква) само да ти кажа че със със строго положително ревю и обратното ако всички тези неща бяха на един сървър щяха да кажа че са много лоши... освен този сървър с петте години има дурги който съм държал по около 2-3 и през цялото време са имали 100% ъптайм
Иначе през погледа на реалист стават такива неща - част от бизнеса са (не знам дали съм аз) или те но с други проваидъри с който имам два пъти+ повече сървъри ми се случа по един инцидент през няколко години а тук всяка година почти има нещо
Просто си прави редовни бекъпи и дръж бекъпите на друго място (оff provider) за всеки случай и ще си ок