Пазарно проучване за избор на продуктова категория - необходимото начало

Exoras

New Member
Здравейте на всички форумци,

Това е първата тема, която създавам в този форум, въпреки че регистрацията ми е от 2007-ма и досега не съм бил активен по една или друга причина.
Нека първо се представя:

На 29 години съм, завършил съм Маркетинг, досега съм се занимавал с преводачество, поддръжка на сървъри (хардуерна), спортен маркетинг, организиране на събития и малко с Social media marketing + копирайтинг.
От дълго време имам желание да се захвана с нещо свое.

Преди 2 месеца изчетох цялата тема тук за Dropshipping business, останах впечатлен от опита и историите, споделени там и възнамерявам да реализирам собствен проект чрез сайт за продажби на този принцип. Предполагам, че паралелно с това ще започна да продавам част от продуктите и в ebay/alibaba/други.

Нека започнем с това, че нямам познания (освен съвсем базови) по HTML, CSS, PHP, което предполагам няма да е чак такъв проблем с оглед на това, че ще мога да използвам темплейт за магазина си.

И да се върнем на заглавието на темата.
От това, което прочетох като споделен опит, излиза, че преди започването на каквото и да било начинание в областта на икомерс, е най-важно добре да се обосновем защо точно избираме определена продуктова ниша.

Знам, че се гледат следните точки:

1) Продуктът да ти харесва и да представлява интерес за самия теб
2) Да се провери доколко търсен е той или категорията в търсачките
3) Да се провери какъв е потребителският интерес към него
4) Да се провери каква е конкуренцията в съответната продуктова ниша

Въпросът ми е - вие как направихте пазарното си проучване и на какви фактори се осланяхте при взимане на решение за избор на ниша?
Бихте ли споделили материали в интернет, където има полезно инфо в тази насока?

Възнамерявам да пристъпя напред, след като вече имам обоснован избор за категорията продукти, към която да се насоча. :)

Благодаря предварително на всеки, отзовал се.
 
От: Пазарно проучване за избор на продуктова категория - необходимото начало

Аз ще се възползвам от темата ти, надявам се нямаш против. Интересува ме някакви български фирми предлагат ли дропшипинг ? Ясно е, че ако правиш много продажби ежедневно ще се намерят доста, но за тепърва започващи?
 
От: Пазарно проучване за избор на продуктова категория - необходимото начало

Благодаря за линка!

И не, нямам нищо против. На мен също би ми било интересно да науча, макар и да е малко офтопик. :)
Сега ще почета.
 
От: Пазарно проучване за избор на продуктова категория - необходимото начало

Един от първите ми онлайн магазини уж беше с подбрана ниша, но не се получи нищо. Последният го направих по мое хоби и за един месец направи успех, какъвто първият направи за няколко месеца. Дали, защото е EN насочен или има друга причина не знам. Но като начинаещ, който иска да пожъне успех, не го прави за българската аудитория. Тук рядко някой ще купи от теб. Купува се от "големите". Е то зависи и от продуктите. Ако са някакви специфични, може. Ще помагаме! Успех! :)
 

Горе