Помогнете на децата 2

От: Помогнете на децата 2

Тази година за къде се събират парите? Видях мнение за храма на Отец Иван. Това ли е? Моко, пиши на лично къде ще се пращат.
 
От: Помогнете на децата 2

Видях доста различни мнения в темата. Не искам да ви ангажирам с написаното по-долу. Просто ще ви представя една друга гледна точка.

Из книгата на Р. Кийосаки, "Богат татко, Беден татко":

Силата на даването.
[FONT=&quot]
[/FONT]​
"И двамата ми бащи бяха учители. Богатият ми предаде урок, който запомних за цял живот: необходимостта да давам и да участвам в благотворителността. Образованият ми татко даваше много във вид на време и знания, но почти никога не даваше пари. Както вече стана дума, обикновено казваше, че ще даде, когато има малко повечко пари. И, разбира се, рядко се случваше да има "малко повечко пари".


Богатият татко даваше както пари, така и обучение. Вярваше твърдо в десятъка. "Ако искаш, първо трябва да дадеш" - повтаряше той. Когато имаше проблеми с парите, просто даряваше пари на своята църква или на любимата си благотворителна организация.


Ако от всичко написано дотук трябва да ви остане само една идея, нека бъде тази. Всеки път, когато усетите, че нещо не ви достига, че се нуждаете от нещо, първо дайте и то ще ви се върне десетократно.


Това се отнася както за пари, така и за усмивки, любов, приятелство. Знам, че много често това е последното желание на човек, но при мен поне винаги се е получавало. Вярвам, че принципът на взаимността е истинен и давам каквото искам. Ако искам пари, давам пари и те ми се връщам умножени. Ако искам продажби, помагам на някой друг да продаде нещо и продажбите идват при мен. Ако искам контакти, помагам на някой друг да установи контакти и, също като по магия, нужните контакти идват при мен.


Преди много години чух следната мъдрост: "Господ няма нужда да получава, но хората имат нужда да дават".


Богатият ми баща казваше често: "Бедните са по-алчни от богатите." И обясняваше, че богатият осигурява нещо, което искат другите.


През всичките тези години, винаги, когато изпитам нужда от нещо, или парите не ми достигат, или ми трябва помощ, аз просто излизах или откривах в сърцето си това, което желая, и решавах първо да го дам. И когато дадях, то винаги ми се връщаше.


Това ми напомни историята за човека, който стоял с наръч дърва край печката и крещял: "Когато ми дадеш топлина, тогава и аз ще ти дам дърва за огрев/' И когато става дума за пари, любов, щастие, сделки и контакти, трябва само да помните, че ако искате нещо, първо го давайте и то ще ви се върне умножено.


Често дори само процесът за това какво желая и как бих могъл да го дам на някой друг отприщва рога на изобилието. Почувствам ли, че хората не ми се усмихват, просто започвам да се усмихвам и да поздравявам. И, като по магия, изведнъж се озовавам сред усмихнати хора.


Наистина светът, в който живеете, е огледало на самите вас.


Ето защо казвам: Обучавайте и ще получите.


Открих, че колкото по-искрено обучавам хората, които искат да учат, толкова повече научавам.


Ако искате да научите повече за парите, започнете да учите на това някой друг. Върху ви ще се излее порой от нови идеи и прозрения.


Случвало се е и да дам и да не получа нищо или пък да получа не това, което съм искал. Но след като си направех равносметка и погледнех дълбоко в душата си, установявах, че в тези случаи бях давал, за да получа, а не просто заради самото даване.


Моят образован баща обучаваше учители и стана главен учител. Богатият ми баща вечно обучаваше млади хора на своя начин на правене на бизнес. Сега, когато си спомням за това от дистанцията на времето, си давам сметка, че именно тяхното великодушие и щедрост ги бяха направили още по-умни.


В този свят съществуват сили, които са много по-умни от нас. Можете да се справите и сами, но ще ви бъде много по-лесно да го направите с помощта на тези сили. От вас се иска само да не пазите единствено за себе си това, което имате, и силите ще бъдат великодушни към вас."

 
От: Помогнете на децата 2

Този откъс звучи много... силно... Доста при това! Има дълбок смисъл в него и се радвам, че го сподели с нас, Иво!
Общо взето такъв е принципа на живота - "Дай, за да получиш" (баща ми все ми го повтаряше това), или българската поговорка - "Хвърли нещо зад гърба си, за да го намериш пред себе си" . Ако се замислите малко, колеги, ще откриете, че наистина хората имат нужда да дават! Ние сме същества с предели, ние имаме своя лимит. В икономиката съществува една теория за полезността, а в нея има един закон - законът за намаляващата пределна полезност. Полезността е относителна, тя не може да се измери, защото всеки оценява дадено благо по различен начин, в зависимост от лични предпочитания и дадена ситуация (тук има хора, които казват, че водата е за миене, а не за пиене, но нека ги сложим в Африка тия същите, и пак да ги попитаме, какво ще кажете?). Та, закона за намаляващата пределна полезност гласи, че всяка следваща частица от дадено благо носи намаляваща полезност, докато индивидът се насити, а когато индивидът се насити, полезността започва да приема отрицателни стойности, т.е - полезността започва да вреди на индивида. Перифразирано и според случая, това ще звучи така :
След като имаме достатъчно, че да сме доволни и сити, защо да не дадем поне част от излишъка на някой друг, който се нуждае, който няма как да се насити?
Хората имат нужда да дават! Пък и когато помагаш, било то с работа, било то с пари, дрехи или каквото и да е, по този начин, ТИ задоволяваш нуждите на душата, ТИ се чувстваш по-добър, по-човечен, по- ...
Лично на мен ми става много хубаво и много ме сгрява, когато помогна на някого. Но няма как да не се обади и българското в мен - помагам само на тези, които имат нужда, а тарикатите могат да се.... поразкарат някъде, днес времето е хубаво! :)

Утре трябва да пусна парите от PayPal към банката и когато трансфера стане, ще мога да изпратя парите към дома!
Приятен почивен ден, колеги!

P.S
Забравих още нещо - "Ако имаш две ризи, дай едната на ближния" :)
 
От: Помогнете на децата 2

'Драстииииии, как стииииииииии? :D
Тия дни се мотках наляво-надясно без да свърша кой знае какво, но поне имам радостна новина - всички пари вече са прехвърлени в една сметка. Общо събраните средства са 263 лева и утре ще бъдат прехвърлени към сметката на дома за сираци :))
Засега - толкова! До утре! :))
 
От: Помогнете на децата 2

Лимитите на Epay винаги са ми били приятни!!!! 250 лева летят към дома, а останалите ще пусна когато ми се обнови лимитът. И дано това не стане другата седмица, както пише там...
doma.png
 
От: Помогнете на децата 2

Здравейте, колеги! Ето го и отчета! По-прозрачен съм и от правителството :D
Дарение направиха :

kpan - 50 паунда
rak - 60 лева
freelancer - 25 лева
ivo1017 - 25 лева
xopacuo - 20 лева
Moko - 27 лева

Обща стойност на дарението - 270 лева

doma2.png


P.S - ако съм объркал нещо, поправете ме!

Благодаря ви колеги, да сте живи и здрави!
 

Горе