Здравейте,
Имам постоянна работа (безсрочен трудов договор), но същевременно мисля да открия фирма. Някои има ли си идея как стоят нещата с данъците и прочие? Първоначалната ми идея е да "работя" само аз в тази фирма с длъжност управител (мисля, че без управител е невъзможно да функционира фирма). Въпросът ми е как стоят нещата с осигуровките, данъците и подобни. Трябва ли да уведомявам настоящият ми работодател за фирмата?
Поздрави
Настоящият ти работодател уведомяваш само ако в договора ти има такава клауза. Прегледай си го внимателно - може да ти е забранена подобна дейност.
Осигуровки не се дължат ако си на макс.осигурителен доход - 3000лв. В противен случая се изчисляват допълнително от счетоводителя. За минимална работа заплата бяха около 150лв, но нямам никаква идея дали така стоят нещата ако си на друг ТД.
Начални такси:
Вписване в ТР - 110лв, вписването излиза след около седмица
Изготвяне на документи за регистрация (по желание, но е добре да не го правиш сам според теб) - формуляр А4, договор за управление, учредителен акт, бележка за внесен капитал в банка и т.н. - около 50лв
Счетоводител (може да ми пишеш на лични, за да ти дам препоръки)
Фактуриращ софтуер, ако имаш нужда от такъв
10% корпоративен данък върху печалбата ти (като махнеш разходните фактури)
5% данък дивидент - като теглиш парите към ФЛ, т.е. като си пращаш пари на теб от фирмената сметка
Банкова сметка - 20-на лв на месец - след като ти подготвят документите отиваш в банка и откриваш набирателна сметка, после я трансферираш в разплащателна след като ти излезе ЕИК номера.
Подготви се да ходиш няколко пъти до нотариус, където да правиш първо заверките, изисквани от ТР, после пълномощното за счетоводството
Регистрация по ЗДДС ако търгуваш с клиенти от ЕС/потребяваш услуги от ЕС (като например реклама в Google ADS мисля, че също влизаше в това число, но не съм сигурен) или при надвишаване на праг от 50 000лв годишен оборот.
Ако ще правиш онлайн магазин можеш да сключиш договор с Еконт/Спиди и да ти изплащат ППП по банков път, което ще спести разходите за фискално устройство и регистрация на ел.магазин в НАП, до колкото знам