От: Продуктова фотография
Скоро ме повика клиент да говорим за сайтовете му и посиска да направим снимки на няколко детайла, които произвежда. Естествено не разполагах с подходяща техника за снимане, но поне си носех фотоапарата. Аз почти винаги го нося с мен. Най-големия проблем беше избора на подходящо осветление, но винаги може да се измисли нещо.
Ще ви покажа каква техника използвах. Идеята може да е полезна на някой колега.
Необходими инструменти:
- Фотоапарат с добра матрица, за да могат да се правят кропки
- 2 бели листа хартия, формат A4
- фенерче и настолна лампа
От снимките ще ви стане ясно всичко.
Взима се единия лист и се прави на фуния, така че в горната му част да може да се вмъкне обектива на фотоапарата. Оставя се отвор от страни. Подразват се ъглите на листа, за да може да стои вертикално. Фенерчето и настолната лампа се насочват така, че да осветяват листа отстрани:
След сесията обработих кадрите в Lightroom, за да ги направя удобни за ъплоуд в web:
След като сме си подготвили подръчен стенд за снимане, можем да започнем с експериментите. Аз не разполага със статив и снимките ми не станаха много рязки, но все пак се получиха доста прилични. Ако можете да използвате статив, ще е от огромно значение! Ще е чудесно и ако фотоапарата ви поддържа RAW, за да можете да обработвате в последствие белия баланс, шума и експозицията.
Ето и примерни снимки, които направих с тази техника:
Вижда се, че кадрите искат още малко пипване (бял баланс, контраст, шарпване и т.н.), но като цяло никак не са лоши за качване и така.
Успех!