От: От: смъртна присъда!
За разлика от много кръвожадни хорица, аз смятам отнемането на живот за престъпление с висока обществена опасност, а това дали го извършват частни лица или държавни служители е все едно. Смъртната присъда е признак за нецивилизованост.
Не е все едно. Много по-голяма е обществената опасност когато убиването се извършва от държавата.
Аз съм против смъртната присъда не защото ме е жал за серийните убийци и терористите. А защото ме е жал за тези невинни хора, които ще бъдат осъдени на смърт, въпреки че не са нарушили нито един закон (или са нарушили някакъв закон, но нарушението на този закон не е неморално, нарушили са неморален закон).
Против съм смъртната присъда, защото част от осъдените на смърт ще бъдат невинни. Няма съдебна система, която да осъжда само виновните, винаги ще има и осъдени невинни (които не са извършили престъплението - някой ги е натопил, някой не си е свършил работата както трябва).
Повечето от наркотиците не знам защо са забранени. Тревата е по-лек наркотик от тютюна, но странно, че тревата се преследва, а тютюнът се смята за бизнес.
Защото наркокартелите искат да им е голяма печалбата. И защото хората са тъпи животни и се поддават на масови паники от типа "
moral panic".
Не смятам, че с наказания и преследвания може да се спре наркотрафикът. Вместо това трябва да се предприемат по-информиращи обществени кампании за резултатите от дрогирането. Тези, които така или иначе искат да се тровят, с никакъв закон не можеш да ги спреш.
Тези, които се дрогират, защото не са информирани, са сравнително малко. Повечето го правят, защото ги затруднява логичното мислене (прилагането му на практика). Не мога да си представя как е възможно да съществуват хора, които не знаят, че приемането на наркотици е вредно и води до пристрастяване. За да е сигурно обаче, че наркотиците няма да ги приемат хора, които не са наясно какво приемат, задължително върху опаковките трябва да е написано предупреждение за опасността. Трябва да стане ясно и за най-тъпия кандидат-наркоман, че наркотиците са легални и му се продават свободно не защото са безопасни, а защото ако се забранят ще страдат и умират много повече хора, ще се образуват наркокартели и т.н.
Има хора, които си мислят, че щом нещо е легално (и се продава свободно в магазините за хранителни стоки), то значи че това нещо не е вредно...
При борбата с наркотиците полицаите от защитници на обикновените хора са се превърнали в биячи елиминиращи нечия конкуренция по поръчка. За пример ще дам, че ако един пушач на трева реши да си отглежда растението в градината си само за лична употреба, то той става престъпник ако го хванат. За да не стане престъпник, той е принуден да плаща на наркотрафикантите, които се оказва, че са единствените имащи право да продават това. Това е явен пример как полицията защитава интересите на наркокартелите.
Не само полицията защитава интересите им, законодателите също го правят. Те са основния им защитник. И наркокартелите няма да допуснат в политиката да влязат депутати, които ще гласуват за спиране на войната срещу наркотиците.