До някъде. Аз въобще не обичам да чета, но тия неща са ми ясни де. Постоянно има някой дето да твърди, че парите трябвало да имат intrinsic value, което както виждаме в света наоколо не е задължително да е така. На хората явно им е достатъчна само вярата, че могат да разменят някакви хартишки или виртуални числа в банковата си сметка за стоки или услуги. Десетилетия наред валутите по света не са вързани към нищо с intrinsic value и търговията си се случва въпреки това. Така че стойността на парите идва и се крепи от правителствата.
Златото и среброто си имат тяхната стойност, но не могат да се използват в съвременното общество дето всичко се случва виртуално. Даже и назад в историята, за колко дълго са успявали да ги използват за пари, преди да решат да ги мешат с други метали и така лека полеко съдържанието на злато и сребро да стане 0% ? Аз не съм живял в такива времена и честно казано не знам дали е оферта парите да са истински. Интересното при неистинските е, че дават възможност да се получават такива цикли на просперитет... и депресии. Не знам, то живота като цяло е така, хубавото се следва от лошо.
Чудя се как би било възможно цялата планета да работи с едни и същи пари. Ако е да кажем злато, то всяка държава държи определени количества злато. И какво сега, държавите с по-малко злато автоматично са аутсайдерите ли? Ако хипотетично приемем златото за пари още утре, значи изведнъж всички индийци могат да хукнат към курортите по света за да се возят на яхти и да карат ферарита
Биткойн = злато за виртуалния свят. Ама и той е ограничен. Как така цялата финансова система, която отдавна се развива върху неограничени финансови средства, изведнъж ще почне да ползва биткойни? Малко не ми се връзва. А и честно казано, ако аз бях правителство и исках да използвам качествата на биткойна, сигурно наистина щях да си направя собствен койн. Най-малкото заради койните на Сатоши, които може досега да не са мърдали, ама кой знае.