EK: "Южен поток" е нелегален

blackout8

Well-Known Member
EK: "Южен поток" е нелегален

ЕК обяви, че сделките за "Южен поток” нарушават законите й

Капитал:

"Южен поток" в настоящия си вид няма как да оперира на територията на ЕС, са заявили представители на Европейската комисия на специална среща в Брюксел, на която са присъствали и руски представители. Според EurActiv, който дава подробно резюме на срещата, тя е протекла в доста остър тон. Клаус Дитрих Борхард, директорът за енергийните пазари в ЕК, е посочил три съществени проблема в междуправителствените споразумения, сключени от Русия с членките на ЕС България, Австрия, Гърция, Словения, Хърватия и Унгария и асоциираната Сърбия.

Първият е правилото за разделяне на собствеността - т.е. този, който предоставя и транспортира газа, не може да е и производител, тъй като това води до заплаха от налагане на монопол. Вторият е липсата на гаранции за достъп на трети страни - т.е. други производители да могат да я ползват на конкурентни начало. И третият е свързан с тарифите, които не бива да са различни за различните доставчици на газ.

"Комисията прегледа споразуменията и стигна до заключението, че нито едно от тях не е в съответствие с европейското законодателство. Казахме на държавите, че имат задължение да предоговорят споразуменията с Русия", заявил Борхард, който е добавил, че Комисията има начин да накара държавите да направят това. Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер също е пратил писмо на руския енергиен министър Александър Новак, с което му е обяснил защо се налага предоговаряне.

На срещата са присъствали заместникът на Новак Анатоли Янковски и един от директорите на "Газпром" Александър Медведев, както и сръбският енергиен министър Зорана Михайлович (България е била представена от служители на Българския енергиен холдинг и Министерството на икономиката). От думите на Медведев, които са цитирани, става ясно че Русия не възнамерява да предоговаря условията. "Нищо не може да попречи на строителството на Южен Поток", е заявил Медведев пред журналисти. Руската страна твърди, че тъй като тръбата не е изцяло в ЕС, междуправителствените договори са с по-голяма тежест от европейското право.

Проблемът на България

Българската страна знае за този проблем още от старта на проекта, като Брюксел никога не е крил мнението си. За последно на 18 октомври Борхард е разяснил мнението на Комисията на страните, подписали споразуменията. Въпреки това, на 31 октомври, в България бе направена първата заварка на проекта на територията на страната.

След подписването на договора в София, двете страни обявиха, че ще се спазва европейското законодателство. Според третия енергиен пакет на ЕС, всяка новоизградена транспортна инфраструктура трябва да предоставя конкурентни условия за достъп от външни доставчици. Тъй като договорът не е публичен, не е ясно какво точно има в него и дали изобщо това обещание е скрепено правно. Както и не е ясно дали разбиранията на "Газпром" за третия енергиен пакет са същите като тези на Комисията. Засега споразумението за транзитните такси все още не е подписано - формулата за изчисление на таксите зависи от това на какви правила ще се подчинява "Южен поток", което може да означава, че акционерите в общата компания търсят решение на проблема. Ако БЕХ и "Газпром" наистина са приели да се спазват европейските правила, то България и Русия лесно могат да включват клауза, която да казва изрично, че се спазва третият енергиен пакет и така да удовлетворят Комисията.

По-интересно е обаче какво ще се прави с първия казус. Собственик на тръбата в България е "Южен поток", което е АД между "Газпром" и Български енергиен холдинг (БЕХ). Ако БЕХ имаше 51% в него, вероятно можеше да се твърди, че "Газпром" не е едновременно собственик и на тръбата и на газа. Структурата на дружеството беше договорена трудно и вероятно няма да се промени лесно.

Вероятно решението ще се проточи във времето. Сигнал за това е, че "Южен поток"- България прекрати избора на изпълнител на българския участък с доста странни мотиви, а сега все още не е обявил кога процедурата ще бъде подновена.
 
От: EK: "Южен поток" е нелегален

:lol: Гледах го и аз това по новините. Тея директиви да си ги завират отзад.
 
От: EK: "Южен поток" е нелегален

И аз го гледах и днес четох, но не гледох и не четох реакция на власт имащите - всички в миша дупка по тази линия, а днес ТВ-та са затихнали по тази тема.

Абе и аз така мисля по много въпроси от умните бюрократи на ЕС, но този път явно има доста грешки спрямо правилата. Самият факт един производител и доставчик на тръба не може - това направо ти се казва този проект е обречен и че всички политици по линията на държавите или са правили всичко под масата или са пълни безхаберници - сега да видим ще има ли оставки от тези, които са работили по проекта и какво ще става после. И най-важното колко ни е експозицията на този етап и какъв е риска от замръзване на проекта - видими това ни чака.

Да бе говорим, че това е и отговор на ЕС по линия Русия Украйна ....
 
От: EK: "Южен поток" е нелегален

Че то бойко го подписва преди 1 година, ще видим. А а тез малумници от ЕС хич не ги харесвам, Русия хубаво им е казала, че такива директиви не важат за трансгранични проекти, ама ЕС си знаят тяхното, ще се разпадат скоро време ми се струва.

Те ЕС са като това ти докато си вечеряш, да вляза във вас, да ти изям храната, след това да те науча как да не ядеш ( как да СПЕСТЯВАШ ), а не да ти кажа как да изкараш за храна.
 
От: EK: "Южен поток" е нелегален

По-скоро в момента атовете се ритат - нали приеха разни диверсификации и т.н.
 
От: EK: "Южен поток" е нелегален

сега да видим ще има ли оставки от тези, които са работили по проекта
Оставка?
#Ко?Не!
 
От: EK: "Южен поток" е нелегален

Много интересно, как ще спрат енергиен проект на Русия, като цяла Европа е зависима от доставките на руски газ
Типично за европейската бюрокрация, много силни думи, но нищо съществено, просто бюрократичен намек в стил катаджийски въпрос " Ми ся, ко ши прайм":mrgreen:
 
От: EK: "Южен поток" е нелегален

Много интересно, как ще спрат енергиен проект на Русия, като цяла Европа е зависима от доставките на руски газ
Типично за европейската бюрокрация, много силни думи, но нищо съществено, просто бюрократичен намек в стил катаджийски въпрос " Ми ся, ко ши прайм":mrgreen:

Абсолютно вярно съждение!ПОДКРЕПЯМ:)
 
От: EK: "Южен поток" е нелегален

Има ли още верващи, че Южен поток ще се реализира? :lol: :lol: :lol:

В момента само се мерят едни неща. Този проект е абсолютно безсмислен. Идеята му е да заобиколи Украйна и нищо повече.

Проектът е изцяло политически. Икономически си е на чиста загуба.

Много по-евтино е Русия и Украйна да седнат на една маса и да се разберат отколкото да строят нова тръба за милиарди долари.


А иначе може да си вярвате, че Европа зависи от доставките на газ от Русия. Само ние, Украйна и още 2-3 държави като най-предани зависими от Русия. Другите отдавна имат различни източници на газ. Там си има правила, които казват, че няма как да внасяш от едно място повече от 25% щото ставаш зависими. Ама кой да чете. Друго си е да вярваш сляпо, че някой зависел от руския газ. Зависим ние и други бедни мишки кат нас.


А само да ви светна че износа на Русия се състои от 32% суров петрол и 13% газ. Нали разбирате, че ако Русия спре кранчето и 1 месец не продава нафта и газ, няма да могат да платят заплатите и пенсиите другия месец. :lol: :lol: :lol:

Така, че Русия зависи от Европа, щото Европа спре ли да купува руски газ, онези трябва да търсят нови пазари на газта си и то бързо, преди да им свършат валутните резерви. :lol: :lol: :lol:


Друго си е да националист и да си вярваш.
 

Горе