От: Team Building - какво мислите?
Определено има почва в нас, като не само чуждите фрми го налагат, но и тукашните, спазвайки точно и ясно изпълнението. И не само, напоследък се появява кежуал петъка (неофициален петък), където ако през седмицата е билон задължително с костьоми, то петък е както си искаш. Практика от западния модел. А отностно team building-а, едно е сигурно, тук означава да упознаеш колегата, а пък ако се харесата, защо не и да заздравите колектива и ако ви се наложи да работите заедно - да нямате проблем.
Определено има почва у нас. И като гледам повече фирми и компании добре го правят. Едно време си спомням, че нашият беше на Банско - ски. Което не само беше добра идея, но и доста ефектно. Нямаше ги много много упражненията за сработване в екип, което се практикува, но какво толкова. Ефектът тук се постига като сте на една маса и посикаш на колегата да ти подаде уиските, пак е един вид сработване, но от друго измерение. Още по-отдавна бях в друга фирма, изповядваща изцяло американския начин на управление: имаше си всичко: тим билдинг, бонусна система, неофициалните петъци, оперативно, анализи, абе всичко. Там team building-a бе пейнбол. Мога да кажа, че е идея по-добро от пиене на маса. Но истинския тим билдинг е когато имате и упражнения. Бях чувал за един на западна фирма, където имаше няколко тийма, които правеха различно задачи и събираха точки. Беше голяма фирма и отборите бяха разделени на отдели - счетоводство срещу юристи срещу търговцки срещу амнистрация срещу реклама и маркетинг срещу техническа част. И така всеки отдел си имаше лидер, който реално се явяваше и самия директор отдел. Това е истината и смисъла на всеки тим билдинг. а игрите бяха предимно мисловни, физически, логични и т.х. Една от игрите беше целия отбор напътстваше един от него, който е със завързани очи, да направи нещо - нареждане на елементи на даска, за да придобие форма на нещо - животно, предмет и др. Тук беше важно времето за изпълнение. Не се сещам за други, но общо взето това се правеше за един ден, а после следващия се почиваше.
Има много голям смисъл от него. Не е просто пръскане на пари и пиене по хотелите. Инвестира се предимно за по-добра организация и сработване. Много психолози ще потвърдят думите ми.
Ходил съм на много тим билдинги и ако някой ден имам възможност, пак бих го направил. Сега даже било модерно (бившия ми шеф го направи, а и чух, че и HP тези последни години) рафтинга. Там искаш неискаш трябва да работите в екип. Ако не - никой не печели. Идеално изпитания за това един колектив. И то пуснат в условия на оцеляване.
Това животно е просто - прави се с цел покачване на КПД-то на единицата екип / колектив / отдел. Ако някой собственик на фирма с бюджет за такова мероприятие се чуди дали да го прави за служителите си, да не се чуди - това е нещо, от което всяка фирма има нужда.
Еми по-добре да е направено с пари и да не се стиска фирмата, отпускаща пари. Не за друго, а защото това ще остане и като спомен за служителите, да не говорим за ефекта, който ще донесе. Не са глупости, ама грам. Всеки които го мисли е меко казано застоял във времето. Българина може да е всякакъв, но определено не може да застрелян павиан, който няма да поеме нищо от това. Виждал съм на тим билдинги да се правят и семинари, тренинги и друго. Много зависи и от фирмата, както и от собственика й. Ако е някои лешпер, не само няма да направи, но ако случайно направи team building, то самото му зъзпитание ще покаже и в какъв стил ще е. Тукашният бг бизнесмет е толкова "напред с материала", че грам не му хрумват идеи, за това и вя такъв случай се ползват и консултантски услуги, които да го напътят. Защото не става да ти дойде само с висене в Син Сити и клатене на евтини жени.
П.С. Във фирмата, която започвам работа имат изискване да измисля някаква игра за тийм билдинг. Да е кратка, ясна и забавна. Сферата, в която осъществява дейност компанията е: директни продажби на крайните потребители. Ако се сещате за някаква подобна можете да ударите по едно рамо
Супер идея са ви дали. Даже евалта на фирмата. Така не само искат да ви направят проактивни, но ще започнах управителите да виждат потенциал във всеки еди служител. Така се управялва печеливш бизнес.
За игра? Добре, и сте търговци, значи трябва да е нещо в областта, поне според мен. Може да е някаква свъзрана с метода ви за продаване. Нещо или като театър, пресъздавайки ситуацуята търговец-клиент. Може да е на ниво презентиране. Всичко е възможно. Аз лично бих го комбинирал, за да се направи максимално ефективна задача. На вас това ви е важно - комуникацията.
Насочи се натам.