1. Какво е VAT
НАПМоля ви, ако вече знаете как да се сдобиете с това нещо, да ми кажете как става, че и на мен ще ми трябва.
Намерих форума благодарение на този въпрос, за което ви благодаря.
Виждам, че тук има реално два въпроса.
1. Какво е VAT
2. ДДС - връзката.
Моля ви, ако вече знаете как да се сдобиете с това нещо, да ми кажете как става, че и на мен ще ми трябва.
Important changes to our Value Added Tax policy
If you are a resident of any European Union member state, you are required to pay Value Added Tax (âVATâ) in accordance with European Union tax legislation. As such, on Sep. 1, 2015, Name.com will begin charging VAT to customers in the European Union. Because only business-to-consumer sales are taxable, businesses can get an exemption from VAT by submitting a valid and current VAT identification number to Name.com.
It is recommended that you submit your VAT identification number, if any, as soon as possible. Failure to submit a VAT identification number will result in an approximate 20% increase in all charges, including recurring billing charges.
ДДС- регистрацията е много гадно нещо за малките играчи. Бягайте от него като дявол от тамян.
Никоя сериозна фирма няма да си купи какъвто и да е консуматив от фирма без ДДС регистрация, защото това са 20% който на края на месеца тя ще прибере.
Плащайки ДДС вие винаги губите !
Ще ги приспадне от ДДС-то което трябва да плати към държавата. Тоест ако фирмата има да дава 100 лева ДДС но има да взима 80 лева ДДС - ще плати само 20 и другите 80 си остават за нея. Още повече, че ако фирмата има да получава повече ДДС отколкото има да дава, и това ДДС се запази за повече от 3 месеца, може да подаде искане и да получи тези пари по сметката си ! Което си е прибиране.Сърцето ми пее! :lol: Що е гадно? Всеки месец ти бият по 20 тояги по петите ли?
Ей за това разправям, че няма как да стане! Я ми обясни как ще ги "прибере"?! От къде? На гише "Изплащане на ДДС", на което се редиш в края на месеца? Как? В брой? По сметка? Що пишете подобни глупости не мога да разбера?! Може да ги ползва, но това е нещо съвсем различно от прибирането. Ако не сте на ясно с този факт, поне не въвеждайте в заблуда и другите. Вие, разбира се, имате личното право да продължите да се бутате в тъмното!
Верно ли? Това как става? Всъщност истината е, че при една и съща цена за продукт/услуга фирма, която е по ДДС ще спечели около 4% по-малко от фирма, която не е по ДДС, при условие, че крайната цена и маржа на продукта са еднакви. От друга страна фирма, която не е по ДДС със сигурност няма да бъде предпочетена от контрагенти регистрирани по ДДС, защото това би значело 20-те процента да останат платими от тях, а не да си ги ползват в края на месеца. Та по-малкият кръг от контрагенти, но 4% по-висока печалба заслужават ли си? Бих казал не!
Ще ги приспадне от ДДС-то което трябва да плати към държавата. Тоест ако фирмата има да дава 100 лева ДДС но има да взима 80 лева ДДС - ще плати само 20 и другите 80 си остават за нея.
Още повече, че ако фирмата има да получава повече ДДС отколкото има да дава, и това ДДС се запази за повече от 3 месеца, може да подаде искане и да получи тези пари по сметката си ! Което си е прибиране.
4% при 45 хиляди лева ПРИХОД ( не оборот а приход, за да имаш този приход оборота е поне над 70 хиляди) за една година е хиляда и 1800 лева на година.
Само да кажа, че оборота това са средствата който плащаш за стока + тези който получаваш от продадената стока. 21к в случая на твоите сметки не е приход а печалба. Малко си сгрешил с сметките. Прихода е само сбора от парите който си получил при продажба.ТЕ НЕ ОСТАВАТ! Ако има да плаща 100лв ДДС, е реализирала продажби за 500лв без ДДС (600лв с ДДС). ФИРМИТЕ НЯМАТ ДА ВЗЕМАТ! Те ползват! За да ползва въпросните 80, то следва че е РАЗПЛАТИЛА КЪМ НЯКОЙ ДРУГ 400лв без ДДС (480лв с ДДС). С други думи въпросните 80лв ДДС СА ПРИ ПРЕДХОДНАТА ФИРМА ПО ВЕРИГАТА! Въпросните 20лв за внасяне са ДДС-то начислено на разликата между покупна и продажна цена. Просто е, ама трябва да се мисли преди да се говори. И за да ти го покажа нагледно:
Фирма (доставчик)
Фирма търговец
Краен клиент
Фирма търговец заплаща стока на стойност 480лв с ДДС към Фирма доставчик. Продава на Краен клиент на 600лв с ДДС. До тук разликата е 600-480= 120лв с ДДС. По тази причина се внася 20лв ДДС.
Ако и след това не става ясно, не знам как да ти го обясня...
Да, така е, но не е толкова цветя и рози. За да стигне до получаване по сметката минава пълна данъчна ревизия. Не познавам някой, който доброволно си го причинява това с изключение на нови фирми и такива, които регулярно са на възстановяване. При последните е доста по-различно, да не коментираме, че са и в друга писта като обороти и тн.
Заклевам се, не знам коя фирма извън услугите рендосва през 65% марж! при 70К оборот нека сложим 30% марж (струва ми се в пъти по-реалистичен) са 21К приход. Ако приемем, че съм мега прав за 4%, това са 840лв годишно, което са по-малко от парите за цигари, които давам на месец. Сигурен съм, че са по-малко и от парите за градски транспорт на жител на София...Малко дребнаво ми се струва, особено когато нито ти, нито аз можем да калкулираме пропуснатите продажби от контрагенти, които са по ДДС и липсата на ДДС регистрация на твоята фирма ги е пратила при друг. А то може да се окаже перо в пъти по-голямо от тия 80лв
Това, което отказваш да признаеш са 2 факта:
1. Тези 1500лв, за които говориш никога не са били ТВОЯ печалба. ДДС са, и като такова са транзитно минаващи пари. Колкото повече ползваш, толкова по-добре. Но те в самата си същност не са твой и НИКОГА не са били.
2. Ако не си регистриран по ДДС, но си купил от ДДС регистриран, то как точно си "на печалба"? Защото по ч.1 би платил данъци на 7500лв, а по т. 2 на 9000. Страшна печалба!