От: Windows vs Linux
Така ли? Я погледни колко сайтове има. Колко сървъри според теб ги поддържат? Повечето са все Linux машини. Чел ли си из Linux форуми? Да не би да са малко потребителите?
Предиствата на Linux са очевидни - по-производително, по-стабилно, по-евтино
На Windows единственото предимство (ако може да се нарече така) е, че те учат принудително на него в даскало, т.е. промиват ти мозъка да ползваш само и единствено Windows. Windows глупостите струват много пари, а и подръжката е под всяка критика (пробвай да се свържеш с някой от Microsoft). От друга страна ако аз имам проблем, отивам във форумите на разработчиците и питам.
Предполагам, че той има предвид да се наложи сред обикновените потребители.
Относно предимствата на Linux, които си изброил:
1. "По-производителен": Пробвал съм 5-6 дистрибуции както с KDE, така и с Gnome. При Gnome не забелязах разлика в производителността спрямо моя Windows 7, че дори понякога беше по-бавен от него. KDE е мааалко по-бърз от седмицата ми, ама за толкова малка разлика не си струва смяната на операционна система.
2. "По-стабилен": Сегашният ми Windows 7 го имам от година и досега не съм случил на нито един син екран или забиване. Напротив, дори и сега си върви доста гладко. Всъщност Linux-а ми даваше доста повече грешки, отколкото Windows. Тая програма не може да се инсталира, оная програма не може да стартира... И, естествено, решенията на тези грешки ги няма в интернет (или има 4342342 възможни причини) и се налага да питам "комюнитито", които гадаят откъде може да е проблемът. Това ако е добра ОС и съпорт...
3. "По-евтин": Аз не плащам за операционна система или за програми, така че и това не важи при мен.
На Linux му липсват доста неща. Например аз в момента съм с включен Wi-Fi и изключен Bluetooth на лаптопа. Windows ми запаметява тези настройки и следващия път, когато го стартирам, те пак ще са съответно включен и изключен. При Linux обаче са винаги включени и трябва всеки път да си играя да изключвам Bluetooth-а... Също така Windows запаметява силата на звука с включени и изключени слушалки/тонколони поотделно, което е доста полезно. И още куп такива малки неща. Естествено, Linux има и доста добри неща като например файловата система. Но като добавим сравнително малкия брой програми и неголямата разлика в производителността и стабилността, не виждам причина да мина на Linux окончателно.
Според мен една добра ОС не би трябвало да кара потребителите си да въвеждат каквито и да е команди. А всеки 2-ри туториъл за някакво действие в Linux е свързан с терминала... Ако искам да деинсталирам програма, в Windows си има очеваден бутон, а ако съм с Linux, трябва да чета туториъли. Все едно уча нов програмен език. Това не е никак юзър френдли. Затова Linux няма да е преобладаващ сред обикновените потребители.