Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

ivo1017

Active Member
first-step
19319063.jpg
Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка. Тази древна китайска поговорка остава актуална и днес. Независимо дали трябва да направиш нещо „офлайн” или „онлайн”, то няма да се случи без първата стъпка.
Забелязах напоследък, че има много нови потребители във форума и много често се задава един въпрос, изказан по-различен начин.” От къде да започна? С какво да спечеля допълнително пари? Какъв сайт да направя, за да печеля?”

Един прост въпрос, а отговорите толкова различни.

„За какво да пиша? На каква тематика да бъде сайтът ми? Безплатен хостинг или платен? Какво е мета таг? СЕО-то как се инсталира и за какво служи? Колко пари ще изкарам на месец?”

Стоп! Поспри се, човече!

За да не допускате подобни грешки (включително и аз, когато започвах) помислете само върху първите два въпроса. За какво да пиша и на каква тема. Всичко останало оставете на заден план.

Дори сега, когато пиша за това и съм в стая с размер три на три, виждам поне 10 неща, за които мога да пиша. Мога да започна блог или сайт за рутери, лаптопи, принтери (това се намира на бюрото ми). Мога да пиша за фитнес (едно от хобитата ми), за кафето (сега отпих топла глътка нес кафе), за вредата от цигарите (мъча се да ги спирам).

Всеки е бил бебе нали? Правете като тях.

Първо се научете да стоите изправени. След това направете първата крача, без да паднете. Дори и да паднете-изправете се пак. Научете се да ходите и след това започнете да тичате.

Със създаването на интернет сайт, блог, форум или друго подобно начинание процесът е същият. Step by Step - Стъпка по стъпка!

Седнете и напишете, ако трябва това, което обичате да правите. Нещото (нещата), които са ви интересни, приятни, забавни. Оставете ги на страни за няколко дни. Е, вярно те не са като виното (колкото повече отлежава, толкова по-добро става). Почти сигурно е, че няма да измислите топлата вода. Но след тези няколко дни вече ще имате отговори на въпросите: „За какво да пиша?”, „На каква тема?”
 
Последно редактирано:
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Много добра статия!!! Супер е. Искам и аз да допълня малко към нея...

, че получавам съобщения от сорта на "Брато, къде е далаверата", "Абе пич, ке ти звънем, че не ми се чете", "дай си скайла, за да те лазим за дреболийки и карантийки" и подобни терикатски. Сами можете да си представите за какво иде реч, като се свържат с теб да им пееш едно и също, което си писал вече 4 години. Некак си не е хубаво.

Искам някой като почва с каквото и да е онлайн, да си изчисти концепцията, да седне и да си разпише какво да прави, как да го направи и най-важното какво цели. Защото без тези елементи става много разбъркано и в повечето случаи не се получава ефекта, който сте имали зададен в съзнанието си. Все пак каквото и да си говорим никой не се е родил с компютър в ръката, както и никой не е адванс още в началото, но това може да се поправи, ако това искате де.

И искам всеки, който почне не само да мрънка, че не ми се случват нещата, а да си ги подгони и да си държи на тях. Никой няма да му даде каквото и да било на готово, така че е редно той сам да си ги преследва. Живота е така устроен, харесваш или не това е положението. ;)

Естествено, попаднал е на точното място ако търси помощ и иска някой да му даде съвети и напътствия, но казано е и преди, ако сам не си помогнеш, никой няма да го направи. Или помогни си сам, за да ти помогнат и другите.

Даже не е длъжно да го правите за пари (или поне в началото), направете го за себе си, мамка му. Знаете ли колко по-напред с материяла ще сте с това знание от Вашите приятели, които само си мислят как да врътнат 2 големи или да видят Пенка в хоризонтално положение. Не ме разбирайте погрешно, останете си хора, но бъдете професионалисти. Защото каквито сте с личен аспект, такива сте и на професионалния фронт (фронт - имате конкуренция и вие трябва да сте нападащите). Хората около Вас ще видят това и повярвайте ми, ще ви възприемат много по-добре, от Генчо Секса или Методии Мастиката. На това съм готов и пари да сложа. ;)

Много важно е да имате самоконтрол, не се оставяйте да бъдете № 2, където и да оперирате. Ако започнете да избутвате конкуренцията от пазара, на който сте, ще видите как това ще се отрази и в личен план. Ще станете по-добър от всеки бастун, който минава с реплика: "Ке те праим да умиргаш". Днешния маркетинг е война, където оцеляват само най-добрите. Да го ..., не е ли така и в дискотеката, ако мацката която искате я обиколят няколко мастурбатори? Така е. Може да ми се доверите тук. ;)

Така, че няма време да се правите на нежни...живота тече. Ако не се развивате, той тече и на база това изоставате. ;) И да....четете преди да поискате помощ, не си изтрелвайте патроните напразно. ;) Хората си имат и търпение, все пак.
 
Последно редактирано:
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Сещам за една случка в университета, когато бях студент. Имахме лекция по „Макроикономика”. Беше първи час, а повечето студенти бяхме махмурлии от предната вечер. Асистентът, дребен човечец, се опитваше по всякакъв начин да ни накара да слушаме, но без успех.
Тогава той ни разказа една история, която помня и до днес.

- Колеги, знам, че повечето от вас са тук не по собствено желание. Някои са се записали, защото не са приети другаде. Други с цел да избегнат казармата (тогава тя беше задължителна). Сигурен съм, че голяма част от вас са станали студенти и заради възможността да отидат на студентска бригада. Може би едва 5 процента от вас наистина желаят да станат икономисти.

С колегите се усмихвахме и си шепнехме, че „тоя е луд”.

- Не е срамно да прекъснете вашето обучение и да се занимавате с нещо друго-продължи лекторът. Светът има нужда освен от икономисти и от монтьори, лекари, хлебари, че и чистачи, ако щете. Важното е, че сте опитали и сте осъзнали - икомониката не е за вас.

Горе-долу е така и при онлайн бизнесът. Сигурен съм, че много малка част от хората, които започват едно такова начинание, успяват. Хубавото от цялата работа е, че са си научили урока – „това не е за мен”.

Сещам се моята първа тема тук беше, че търся човек за изработка на скрипт за PayPal плащане. Нито знаех, че какво е хостинг, домейн, search engine optimization, article и т.н. Просто смятах колко долара на ден ще печеля от сайта, който бях планувал.

Ето защо бих предложил на всички, които тепърва се регистрират във форума да имат няколко неща на ум.
19319069.jpg


1. Направете си план за действие. Много от хората не го правят. Представете си, все едно да карате по даден път, който не познавате, без карта. Това, което се намира в главата ви, а не на лист хартия пред вас са само желания и мечти, не план за действие;

2. Готови ли сте да платите цената? Онлайн бизнесът може да дава, но и да взема. Никои не е купил своята нова кола, не е направил няколко хилядарки само със скръстени ръце. Чака ви много, адски много работа. Това е основната разлика между успелите и неуспелите хора в онлайн средите;

3. Никои не е виновен за вашия неуспех. Аз лично много се ядосвам, когато някои обвинява за своите неуспехи родители, приятели, познати. Постоянството е ключът към успеха. Стъпка по стъпка. Само напред и нагоре. Представете си една ябълка. Тя изглежда малка, колкото свит юмрук. За градинския червей, който е влязъл в нея, това е било като пътуване до Марс. Той да се е отказал?;

4. Не отлагайте. Никои не знае, колко време ти остава, за да постигнеш мечтите си. Започни още днес.;

п.п. Когато зацикля по даден проект или ми липсва желание за работа, посещавам YouTube. Ето един клип, който е в "my favorites" и винаги успява да ме изкара от дупката.
The best motivation video
[video=youtube;_tjYoKCBYag]http://www.youtube.com/watch?v=_tjYoKCBYag[/video]

 
Последно редактирано:
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Поздравления за чудесната мотивираща статия, Иво. Радвам се, че отново си тук.

Успех
 
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Докато се чудите какво да правите, някой вече го прави.
На мен мързела ми е едно от най - честите ми оправдания когато се отказвам от нещо преди още да съм го почнал, но ако не искам да се откажа си задавам един въпрос "струва ли си да живеем непълноценно, блещукайки едвам, едвам?"
 
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Много добра статия!!! Супер е. Искам и аз да допълня малко към нея...

, че получавам съобщения от сорта на "Брато, къде е далаверата", "Абе пич, ке ти звънем, че не ми се чете", "дай си скайла, за да те лазим за дреболийки и карантийки" и подобни терикатски. Сами можете да си представите за какво иде реч, като се свържат с теб да им пееш едно и също, което си писал вече 4 години. Некак си не е хубаво.

Хаха това ме уби, представям си как им обясняваш "къде е далаверата" като са те "налазили".:lol:

Та малко по темата: Нищо в тоя живот не се дава даром и ако чакаш да ти падне от небето няма да стане. Колкото по-вече чакаш или те мързи и не правиш нищо толкова по-бързо минава времето и като се огледаш ще видиш, че нямаш нищо зад гърба си.

Дали онлайн или офлайн живота си е битка, ако се оставиш ще те смачка, и всеки път когато те е домързяло да направиш нещо е загубена възможност и загубени пари. Така че или влизаш смело в битката или има вероятност да си останеш поредния средностатистически цървул. :)

И няма "не мога, не разбирам, няма да стане" щото с такова мислене си обречен още в самото начало. :)
 
Последно редактирано:
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Прекрасна тема уважаеми съфорумци:D.Наемам си домейн и почвам да уча кода(май първо трябва да науча как стават плащанията по интернет за да си платя наема:lol:).
 
От: От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Научете основите

Знаете ли какво е основното правило на моят фитнес треньор? „Успехът ми във фитнеса се дължи на: 60 % правилно хранене, 30 % възстановяване и 10 % тренировки”.

Много се чудех как може да се обърне това мото за форум като „Предприемач”. По-точно за раздела: „Старт в интернет бизнеса”. След чаша кафе и кратък размисъл бих перифразирал това изречение така: „ Успехът за начинаещия в онлайн бизнеса се дължи на: 30 % правилно проучване и планиране, 60 % четене и 10 % практика.”

Не искам да задължавам никои с тази моя идея. Просто искам да споделя една случка от фитнес залата. Тя има много общо с хората, които са се регистрирали тук и първото им мнение е да пуснат тема „ Как да печеля пари от нета, как да започна и т.н.”

Залата, която посещавам е близо до студентски град. Напълно обичайно нещо е в края на Септември и началото на Октомври да видя нови „фитнес маниаци”.
Обикновено това са първокурсници или хора, които са се върнали от студентска бригада. Идват по 3-4 човека. Надъхани са…

Бях спрял фитнеса зимата, поради мързел и лошо време. Не правете като мен!
Записах се отново преди месец. От новите, които миналата есен препълваха залата, беше останало само едно момче. То, обаче беше качило мускулна маса. Видимо бицепсите и гърба се бяха увеличили. Дишането му и начинът на изпълнение на упражненията също беше правилен. Беше научило основите.

Такова е положението и тук във форума. От десетина души, които пускат по някоя тема за това „как да изкарам пари от нета”, само един или двама успяват да започнат и да се задържат на повърхността.

Нека в няколко изречения опиша на какво се дължи успеха при тези, които се занимават с фитнес и постигат своите цели.
Научават какво е правилно хранене. Начин и изпълнение на фитнес упражненията. Възстановяне. Правилно дишане по време на тренировка. Мускулни групи и тяхното предназначение. Тренировъчни програми.

Мога още да изброявам, но се надявам да сте схванали моята логика.
Това важи с пълна сила и за онлайн бизнеса.

Много от хората тук, забравят, че някога и те са тръгнали от нулата.

Има една фраза - „Проклятието на знанието”. Това, че аз или ти знаем какво е affiliates, search engine optimization, article marketing, не означава, че и новодошлите тук трябва да знаят какво е това.

Бих искал да завърша с един цитат, който много ми допадна. Той е от блога на Пламен Петров.

Да даваш съвети за нещо, от което не разбираш (или имаш само “академични” познания и нулев личен опит) е най-сигурният начин да покажеш на света, че си въздух под налягане.
Обратното, обаче, също е вярно. Да споделиш с другите личния си опит, който може да им бъде от полза… това не е само правилна постъпка, но дори бих го нарекъл задължение…
 
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Истината е, че ти трябва 100% постоянство! Ако не спираш да работиш, все някога се получават нещата. Това е в основата на всичко, без значение он или офф лайн...
 
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

/hate mode on

Тия идеи са залегнали във всеки долнопробен екшън от 80-те. А фитнеза не е добър пример - туй е едно от най-лесните неща, които можете да правите. Общодостъпно е. Туй че имате воля да пъшкате 3 пъти у седмицата с нищо не подсказва за успехи в каквито и да е области.

Разчитайте на това, с което сте уникални. А повечето са уникални с това, че за нищо не стават :)
Факт е, че масата регистрирани във форума са безнадеждни случаи. Бих ги оставил да осъществят съдбата си на жертви на естествения подбор. Просто няма смисъл да се мъчат.

/hate mode off
 
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Примера си е добър и почти на място - който има желание си наляга парцалите,чете,яде и тренира яко.Изгражда си тялото, а останалите 90% дето ходят да гледат телевизия и да видят кво става си хейтват подобаващо.Вече почти всичко е общодостъпно - интернета,фитнеса и каквото друго се сетите."Масата" винаги почти за нищо няма да става,понеже следват инстинкта на стадото, неразбрал-недочул ама се хакнал - нали всички са там,да не остана по-назад.
 
От: От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

И аз съм съгласен с теб много е добре:)
 
От: От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Омагьосаният кръг

Минава ден. След това втори. С трепет продължавам да търся идеята за изкарване на милиони от нета. Нека пробвам тази оферта от warrior forum-a. Или „безплатния” курс от „download” секцията на „BlackHatWorld.com”. И така времето минава, а резултати никакви.

Това е доста честа грешка, която допускат повечето хора, които решават да изкарват парите си онлайн. Онлайн „играчите” печелят точно от такъв тип хора. Хора, които търсят по-добрата идея. По-лесния начин за печалба. И аз бях от тях…
Още от началото на темата започнах да давам примери, свързани с фитнес. Днес няма да остана по назад.

До мечтания плосък корем с плочки, трябва много време и постоянство. От значение е храната, системата на тренировки, възстановяването, хранителните добавки. Всички онези продукти от екрана за вълшебни хапчета, вибриращи колани или „ядеш всичко, а слабееш” са меко казано глупости.

Белчо Христов го е написал много точно:
„Как изкарах плочките на коремната преса?
Ами с много храна, фитнес тренировки и кардио дейност! Това са отговорите ми към всеки, който ми вика: “Ей, баце, как изкара пресата бе мой?”
Ето как! С воля и желание. Коремна преса не се показва за 2 седмици! Категоричен съм в това!”

За онлайн бизнеса горния цитат важи с пълна сила. Трябва много работа, упоритост, дисциплина и план за действие.

В онлайн средите има едно понятие “super affiliate” or “six figure dog”. Едва между 1 и 5 процента от хората в онлайн средите, могат да се назоват с горните две прилагателни имена.

А как са станали такива?

Като следват няколко прости правила.

1. Намират ниша, където пазарът е „гладен” за определени продукти или услуги;
2. Извършват анализ на конкуренцията;
3. Опознават своя продукт/и и потребители;
4. Промоцират продукти от различни търговци;
5. Търсят знания и виждат първи промените;
6. Никога не се отказват.

С пожелание тези статистика да се отнася и за потребителите от този форум.
 
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

по 6-балната система ви давам оценка 10 за тази тема. Всеки който иска и започва да се занимава в тази област трябва внимателно да прочете и по важното да ОСЪЗНАЕ това което сте написали тук. Всичко това важи не само за online бизнеса , а за всеки вид бизнес !!! Само желание за печелене на пари не стига да направисх какъвто и да е било бизнес , човек трябва преди всичко да има желание да създаде нещо и да го развие и това да му достави удоволствие , а след това парите сами ще дойдат. Парите не трябва да са "цел" а "средство". Аз също съм начинаещ в тази област , занимавал съм се с много различни видове дейности и сега съм решил да опитам и в тази област не защото очаквам да стана милионер а защото ми е интересно дали ще успея да постигна нещо. Мисля че имам добра концепция и много идеи в тази свера и понеже не съм програмирал и се надявах на познати да ми осъществят идеите , и гледах как всичко се отлага и времето си минава, и как всички мои идеи рано или късно се появяват в интернет пространството като много успешни и печеливши а аз нищо не можех да направя. Та сега съм решил да опитам със собствени сили да направя нещо малко ,и дори да не успея поне ще знам че съм опитал.
 
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

страхотна статия, дано всеки начинаещ освен да я прочете и се възползва поне малко от нея. Не се отказвайте, дори да не налучката отначало вярната посока, път има ..
Ще добавя един цитат:
"The only place where success comes before work is in dictionary."
 
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Имаше една фраза не забравяй хората по пътя си нагоре....
 
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Като цяло съм съгласен с всичко което сте казали и изчерпали за дългото пътуване. Браво. Само да ти кажа, че фитнес треньора ти не е прав. И аз се занимавам с това и повярвай най-важно са тренировките. Няма ли болка няма развитие, трябва много пот в залата (или химия, което е по-добро). И така де БРАВО ЗА ТЕМАТА. +
 
От: Всяко Дълго Пътуване Започва С Една Единствена Стъпка

Ноке го е казал точно на мястото си.
Представете си че всичките пари на земята са 100 лева, а всичките хора са 100 човека. На човек по левче. За да спечелим повече от другите, трябва с нещо да ги изпреварим, иначе няма как да стане. Постоянството си е фактор който не е за пренебрегване, но първичното е знанието ни и планирането на нещата, после идва постоянството. Не можем да постоянстваме върху нещо само заради идеята да постоянстваме над нещо.

Та моите насоки за успех са:
Стъпка 1. Винаги трябва да сме една идея пред масата народ. Пример: Утре всички научават че се печели от СЕО и тръгват да учат, да се конкурират че да печелят. Няма смисъл от тъпканица има нужда от преквалификация - трябват ни СЕО учители. Защо да се конкурираме с всички след като можем да продаваме СЕО образование на всички? Та по тоя начин трябва да се мисли!
Стъпка 2. Планирайте си нещата добре! Не става дума да сметнете колко ще изхарчите за домейн, хост, някой друг линк и събраната цифра да извадите от мечтания приход... Става дума за детайлно планиране на нещата. То без опит не става, има и книжни из нета. Трябва се прецени много добре риска, да се подготви добра маркетингова стратегия, да знаете как се прилага, анализ на пазара, анализ на себе самите ви, за да знаете кое колко време ще ви отнеме точно. Прави се един проджект план, като за съвет мога да дам винаги да гледате във всеки един етап от развитието на проекта, възможния риск да не превишава 5-10% от текущия баланс на активите.
Стъпка 3. Отдайте се на фантазията си по време на работа и следвайте стриктно плановете си! Не правете глупости, не се отклонявайте идейно от основните насоки на проекта. Преразглеждайте из основи всичко от т.2 всеки път когато не сте под нормата за текущия етап. Гледайте да наваксвате изгубеното време, а не да удължавате срока на проекта си!
Винаги наглеждайте конкуренцията и бъдете в крак с нещата. Няма смисъл да се работи над проекта след като виждате че конкурентите ви са в пъти по добри. Пийте една студена вода и се преквалифицирайте - т.1

Винаги помнете казаното от ivo1017 "Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка.", както и казаното от мен "Не всяка стъпка води до дълго пътуване." Реално малко са стъпките които ще ви отведат към успеха, понякога може и да липсват такива :)

Допълнителен съвет: Правете нещата приоритетно! Няма смисъл да се блъскате пред компютъра до 3 след полунощ, а жената да ви чака в леглото отвита! Ще ви струва по скъпо от колкото си мислите. Завийте я, обърнете я на една страна и може да продължавате на лаптопа... :lol:

Понеже напоследък на мода станаха "надъхващите" клипчета, да дам и аз едно което ме стимулира:
[video=youtube;2VB_uz6G6C4]http://www.youtube.com/watch?v=2VB_uz6G6C4[/video]

ПП: Кой ли събуди тази едногодишна тема....
 
Последно редактирано:

Горе