Ще падне ли валутния борд?

тео

Well-Known Member
Ще падне ли валутния борд? Или ще устиска до покриването на стандартите от Маастрихт? Това е въпрос, който ме вълнува от години. Предвид колко много е надценен лева, ей тая статия отново ме накара да се замисля.
Случайно ли е, че банките правят промоции на кредити в евро, и на депозити в лева? Задава ли се ураган?
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Аз мисля така: На боко и компания му се иска да падне борда, за да оберат спестяванията на обикновения човек. И се надявам да не се случи, преди да сме покрили критериите.
Но като следя медиите, някои хора усърдно се опитват да бутнат борда.
Според мен без борд ще сме по-добре, но да се направи правилно, а знам че няма да стане благополучно за нормалните хора.
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Значи ситуацията е следната - въпреки, че обявиха ръст от "0.нещо си", имаме драстичен спад по всички макропоказатели, с изключение на износа на енергоносители (горива и ток) и суровини (метали). Имаме постоянно увеличение на лошите кредити над 20% (въпреки всички усилия на банките да ги крият). Имаме, всъщност, нямаме работещ бизнес. Няма инвестиции, имаме източен резерв на БНБ.
Всичко това говори за сериозно преобмисляне и ревизия на валутния борд - според мен към нов курс на лева спрямо еврото. И то след изборите.
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Той Хърсев само това пляма. Ей видял кво става назапад и да не вземе да се мине да изходи по темата. Най-добрия вариант е да влезем в еврозоната, друг начин не знам който ше ни дадът да го свалим иначе падне ли една обезценка ще настане на лева, е поне износа още повече ще скочи.
 
От: Ще падне ли валутния борд?

И друго - на далавера ще са всички, теглили кредити в лева, които нямат опция за превалутиране. Банките ще са на далавера от депозитите в лева, които съхраняват в евра/долари/йени/франкове/>>>КРОНИ<<<:D

Но като цяло ще бъдат прецакани всички левови спестявания... което си е закон при подобни операции..
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Затова всичко е евро :D

Абе ако падне борда при правилна монетарна политика чудеса могат да станат. Но най-добрия вариант за мен е еврозоната и БВП ще скочи стабилно и +совете ще са повече от -сите
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Аз мисля че преди влизане в еврозоната, ще махнат борда, за да се регулира курса на лева спрямо еврото.
и много обикновени хорица ще го издухат и то здраво.
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Точно така прав си, ще има един период от няколко месеца мисля че това е част от приемния протокол, в това време умните ще направят пари. Справка девалвацията и деноминацията 97, напрвиха се много пари всички които имаха чужда валута, така че застраховайте си паричните активи в чужда валута, евро най-добре.
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Банките няма да позволят да падне валутния борд преди да има ръст на икономиката и работещ бизнес. Ако това се случи означава, че банките ще загубят милиони при обезценяването на лева. Всеки втори българин обслужва кредит в лева, ако бъде обезценен банките ще фалират както фалираха януари 97 при Виденов. Просто няма шанс да стане, не че не ми се иска :)
 
Re: От: Ще падне ли валутния борд?

Точно така прав си, ще има един период от няколко месеца мисля че това е част от приемния протокол, в това време умните ще направят пари. Справка девалвацията и деноминацията 97, напрвиха се много пари всички които имаха чужда валута, така че застраховайте си паричните активи в чужда валута, евро най-добре.

периода е две години докато трае чакалнята за еврото ЕРМ 2 но в него има заложено стандартно отклонение до +/- 20% може да се договори и по тясно отлонение ако тръгне да излиза от извън тези разлики Европейската Централна Банка се намесва и почва да хърля евра от хеликоптери :) да го крепи... той затова Дянков натискаше с лека еквилибристика в цифрите още в началото на 2010 да влезем в чакалнята така щеше да ни е много по спокойно
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Не говорих за чакалнята ERM II, а след като вече подпишем всичко бях чел че има някъв период от 1-2-3 месеца в който има толеранс и курса сериозно може се отклони.
 
От: Ще падне ли валутния борд?

евро най-добре.
Така като гледам и еврото никак не изглежда добър вариант - я го има след 2-3 години, я не. Най-добре са си азиатските валути, които са по-встрани от европейските договорки. А и да не забравяме, че Китай държи огромна част от външния дълг на САЩ и може да прави горе-долу каквото си реши с курсовете, така че и долари не стават. Който има пари и сейф, най-добре са инвестиционните диаманти, които имат много малка волатилност и когато всичко се срива - цените им продължават да се покачват. Борсата в Амстердам си ги търгува непрекъснато и няма проблем с ликвидността. Така че - никви дългосрочни депозити и бурканбанк, а нещо, което можеш да си го прибереш в раницата и да духнеш ;). PS по летищата не ги ловят радарите :D.
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Те тези оторизиране центрове за покупко продажба на диаманти на борсови цени, викаш по път и на път се срещат.

Ти няма спиш като Германия си Бие шута от ЕС моментално ги конвертираш еврата, за мен сигурно е Сингапурски Долар ама много им е голям спреда.
 
на ренгените излизат диаманитие :) даже така се търсят в морето покраи южна африка кораб смуче пясък едрите парчета минават през специален ренген който разпознава в коя скала има диамант и роботизирано е отделя :)

не на всякъде имат модерни ренгени ама на митницата в Австралия ако ги сложиш в багажа ще излязът :) друг е въпроса че никои не те оглежда какво носиш на врата си :)


освен това центата е изкуствено задържана от най глометие в бранша се говори че имат в трезорите си три пъти повече диаманти отколкото на пазара ако вярваш на теориите за консипрацията...

отделно шефчето на най голямата руска фирма добиваща диаманти смята че цената се балонира
http://www.bloomberg.com/news/2011-...n-rough-diamond-prices-may-signal-bubble.html
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Няма никакви проблеми за закупуване на диаманти, като не е нужно да се занимаваш с ПИБ, например, които ще те одерат жестоко с таксите. Има и други схеми за сделки. В България има няколко компании, които оперират по тях, като си набавят комисионите по различни начини и те удрят по-малко с такси. Да не говорим, че ако решиш да действаш през взаимни фондове, инвестиращи в диаманти, си спестяваш занимавките, но разбира се, пак те удрят на входа и на изхода с комисион - няма как. Така че - не си решил, не си го направил, въпросът е после да имаш хубави ключалки и здрава каса :). Относно сингапурския долар съм съгласна. Лошото е, че все пак са ни непознати и далечни пазари, при които няма как да усетиш момента да бягаш, ако не работиш директно на тях или нямаш твои хора, които са на място и следят местните врътки с валутите.
 
Последно редактирано:
От: Re: Ще падне ли валутния борд?

То е ясно, че в момента ще падат временно, защото 2008-2009 скочиха прекалено рязко, когато всичко друго се срина, но дългосрочно няма как да не държат висока цена, просто защото са ограничено количество :) .. и каквото е произведено преди 100 млн. години, това и е останало. Оттам нататък - няма ново производство :). Там само си е важно да вземеш самия камък или да вкараш във фонд, който държи реално диаманти някъде по сейфове, а не в някакви измислени фючърси, които при една война изчезват яко дим. ... Май малко, обаче, изместихме темата за борда
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Дам Коол и аз го четох прав си.

Е говори за себе си, може и да не си запозната, в момента Сингапоре нямат никакви сериозно маркоикономически проблеми. Имаш ли си представа тази информация Х лице купи Y благородни метали или скъпоценни камъни, как лети и как могат те навестят?! А и кюлчета да си вземеш малко места в Бг ти го предлгат за внос става дрга работа, затова съм се насочил в борсови тръгувани фондове на скъп. камъни или метали. Не знам кой фючърс изчезва яко дим, ама щом казваш - в момента златото яко е високо поради е че едно от последните обежища на парите, при некоя война петрола скача, всички комодита и те, така че в шорт терм расте.

A точно точно поради това че е лимитирано го прави и скъпо и прескъпо. Basic economic principle - supply and demand
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Какви X, какви Y, ....и А, B, C не разбрах къде се намесиха. Просто има компании, като например DI, които имат различна схема за издръжка на фирмата си, а не да удрят с големи комисиони като ПИБ. Освен това, в момента златото доста пада, а повярвай че ако имаш дял във фонд, който не инвестира директно във физическо злато, сребро, диаманти, кюфтета и патладжани в някой сейф, и реално да стои метал зад фонда, а само във фючърси, свързани с тях, ще духаш яко супата при извънредно събитие.
 
От: Ще падне ли валутния борд?

Борда със сигурност няма да падне - Никое правителство и никоя партия не може да си позволи това - Даже и ББ мисля че не е способен на подобно нещо защото (поне не и на този етап) това вече ще означава гражданска война
 

Горе