Копирано съдържание

Странникът

Well-Known Member
Та така... Новата година ми поднесе изненада... и то неприятна. Попаднах на два сайта, които са ми копирали мое съдържание. Мисля, че при първия случай, с единия сайт малко или много можем да се разберем, писах на главния редактор на сайта (става въпрос за Хай клуб, които копирали моя статия). Но за разлика от досега, когато са крали мои материали, тук са цитирали сайта и са сложили линк - малко или много постъпват коректно.

Но втория случай направо ме отчая. Не знам дали сте чували сайта archive-bg.com. Та от тоя сайт са копирали почти изцяло, почти на 100 % съдържанието от мой сайт. Респективно излизат в търсенията. До сега не ги бях забелязал, вчера ги видях, като проверявах уникалността на мои статии и дали някой не е откраднал нещо. Вече все по-рядко правя тази проверка, че ми писна да гледам как се краде от мен и нета се пълни с мои неща, случвало се е да ми крадат цялото съдържание на сайт.
Поразцъках сайта, според мен не е на българин, регистриран е в годеди от някакъв образ от Рига, не виждам данни за контакт, освен оставената форма в сайта. И също така видях, че не само аз съм жертва - има много сайтове, на които съдържанието е откраднато. И това са все сайтове с домейни .bg.

Та... не само се оплаквам, но искам да попитам, какво да правя, дайте съвет някакъв. Как да изляза от тази ситуация, с това копирано, откраднато съдържание. Дали си струва да пиша да го свалят, дали да репортвам в Гугъл (тук вече изниква въпроса как, кое да репортвам, това е убийствено - сигурно имам хиляда откраднати статии и една по една да репортвам - ужас направо)?

Също така и който има сайтове с домейни .bg нека да провери дали и той не е жертва на този сайт.
 
Последно редактирано:
От: Копирано съдържание

Пробва ли с "Remove my site from archive"?

http://archive-bg.com/form_remove_my_site_from_archive

Това е сайт, който автоматично обикаля по сайтовете с домейни .bg и копира съдържанието. Нещо като The Wayback Machine, само че много аматьорско направено.

Ето например архив на trader.bg:

http://archive-bg.com/page/148731/2012-07-18/http://www.trader.bg/bg/%D0%97%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%89%D0%B8/

В Интернет има купища роботи, които копират сайтове, не можеш да се бориш с роботите. Освен да си направиш свой собствен робот, който да обикаля и сам да се разправя от твое име.
 
От: От: Копирано съдържание

Пробва ли с "Remove my site from archive"?

Да, сега ще го пробвам, макар и малко да ме съмнява, че ще се получи. Просто реших първо да напиша тук, ако някой има подобен сайт да вземе мерки.
 
От: От: Копирано съдържание

В Интернет има купища роботи, които копират сайтове, не можеш да се бориш с роботите. Освен да си направиш свой собствен робот, който да обикаля и сам да се разправя от твое име.

Това ще трябва да е робот с изкуствен интелект.
 
От: Копирано съдържание

Ето една интересна идея - индекс на крадците. Специализиран сайт, в който жертвите на кражби ще се оплакват от крадците, като посочват кой ги е обрал. И когато се опитат да си продадат домейна примерно (или целия сайт), евентуалния купувач ще знае, че е на път да си купи домейн от крадец.
 
От: Копирано съдържание

В крайна сметка има ли решение за подобни проблеми? Има ли някой от форума, който се е преборил с подобни ботове/сайтове/крадци :twisted:?
 
От: Копирано съдържание

Според мен ако някой ти копира материала, но цитира името на сайта и слага линк това носи повече ползи, отколкото вреди. Големите сайтове дори се борят други да им разпространяват материалите с позоваване и линк. А тоя archive-bg. com предполагам смуче на автомат и може лесно да се банне по IP и паякът му повече няма да получава нищо от сайта ти. Аз лично не бих се занимавал. Не мисля, че може да навреди, освен ако не ти товари хостинга, ако роботът му е прекалено агресивен, но едва ли е такъв.
 
От: Копирано съдържание

Има си специален формуляр, който попълвате, ако не искате да присъства в архива. Не е нужно да се занимавате да му търсите IP адреса и т.н.
 
От: Копирано съдържание

ГГ авторство и шерване във ФБ хич ли не помагат за краденото съдържание?
 

Горе