Най-тъпите и най-неграмотните ли протестират срещу 3те монополисти?

ReminD

Well-Known Member
Доживях именно в предприемач да прочета такова мнение.

Хората вместо да се зарадват, че от електроразпределителните дружества са им дали безплатен кредит

Предния път протестираха най-тъпите и най-неграмотните финансово индивиди - не ги устройвало, че им дават два месеца безплатен кредит (отчитане и плащане на три месеца). Искат всеки месец да си плащат сметката... Колко тъп трябва да си за да отказваш безплатен кредит? И в същото време да ходиш при лихварите и да им плащаш някакви фантастични лихви...
Целите мнения тук






Ами аз по глупаво нещо не бях чел от супер много време

www.novanews.bg/news/view/2013/02/1...rce=index&utm_medium=link&utm_campaign=accent Тук има видео, цялата тълпа искаше да ставаме БУДИСТИ и искаха Буда, но пък вместо Буда, дойде масона Делян Добрев, който така се уплаши, че се прибра набързо.
 
От: Най-тъпите и най-неграмотните ли протестират срещу 3те монополисти?

Алън мнението на Хепи е изключително обективно и точно - Не е луд тоя дето яде баницата а тоя дето му я дава.

Радвам се че хората най после се вдигнаха явно ножа вече е отрязал половината от кокала щото до сега беше опрял ама никой не мърдаше.

Въпрос на време е да им изкристализират реалните проблеми и искания - сега явно все още се поддават на емоциите.

От ония дни беше пуснал тема колко държавни предприятия са останали и че почти всичките са пред фалит - защо трябва да добавяме нови в списъка - държавата е лош стопанин.

Проблема е в политиката на закрила на монополите и прокарването на лобистки закони докато гражданите дремат.
 
От: Най-тъпите и най-неграмотните ли протестират срещу 3те монополисти?

Благодаря за вниманието към моите скромни (но мъдри) писания по икономическите въпроси.

Искам само да допълня, че не съм привърженик на монополистите.

Но признавам, че предложението на монополистите за отчитане и плащане за електрическа енергия веднъж на три месеца (вместо веднъж на месец) е по-изгодно и за двете страни. За монополистите е по-изгодно, защото дават по-малко пари за инкасатори. За потребителите е по-изгодно, защото така гражданите получават безплатен кредит за първите два месеца на всеки тримесечен период. И защото си спестяват занимавката да се разправят с плащането. За мен е лесно - аз плащам сметките си през ePay.bg (не е реклама). Обаче бедните и невежите плащат като се редят на опашка. За тях е по-добре да се редят един път на три месеца вместо всеки месец.

За съжаление реалността е такава, че технологиите към момента са предпоставка за съществуване на монополисти. Когато измислят как да се прехвърля електрическа енергия (по-евтино от сегашните медни проводници) без да се налага ползване на скъпа инфраструктура собственост на монополисти (държавни или частни), тогава може да се отървем от монополистите.

Доставката на ток не е като доставката на Интернет. Би било много неизгодно да има 5 конкуриращи се доставчика, които да дублират инфраструктурата си. Тук не говорим за тънки оптични кабели, които не струват почти нищо (цена на метър), а за дебели скъпи метални кабели и проводници, големи и скъпи трансформатори, които няма как да се дублират (ако това се случи цената за доставка на ток няма да е по-ниска от сегашната).

Наистина има какво да се направи за да се либерализира сектора. Дори и при запазване на триглавата ламя ЧЕЗ/ЕОН(енерго про)/EVN.

Може да се даде на хората право на избор дали да купуват скъпа "зелена" и "кафява" енергия или да купуват енергия от АЕЦ Козлодуй. Сигурен съм, че даже и екофашистите биха избрали да си плащат за по-евтин ток (или поне повечето от тях). Обаче екофашистите от Европейската империя на злото няма да разрешат това да се случи. Защото екофашистките им електроцентрали веднага ще фалират. А и има закони - все пак сме правова държава (защитаваща тези, които си плащат чрез лобистите за съответните закони).

Доставката на ток е скъпа услуга. И може да се прави само от монополисти. Поне с технологията, с която разполагаме сега. Когато измислят начин как да складираме енергия (примерно с някакви супер-кондензатори) и да я пренасяме по алтернативни начини - тогава монополистите ще си имат конкуренция (ако законодателите разрешат).

Например в един идеален свят всеки ще си има електроцентрала в мазето или задния двор. Така ще отпадне нуждата от пренасяне на електрическа енергия от монополисти. Или пък ще си купуваме енергията от магазина за хранителни стоки - връщаме празен суперкондензатор, дават ни пълен, плащаме за енергията. После като свърши - пак. Както навремето си купувахме мляко в стъклени бутилки - връщахме старите бутилки и взимахме нови пълни с мляко, като плащахме само за съдържанието.

За сега обаче технологията на суперкондензаторите не е напреднала до такова ниво. И се налага да ползваме монополисти, които да ни доставят енергията (ако не са частни, ще са държавни).

Най-малките модулни ядрени реактори могат да захранят един град или голям квартал. Ако държавата разреши такива ядрени реактори да навлязат на пазара - пренасянето на енергия на големи разстояния ще се обезсмисли. Ще се създадат повече възможности за конкуренция. Например който не му харесва цената на това във Варна може да си построи завода в Бургас. Ако държавата разреши отделните централи да продават на различни цени на крайните си клиенти.

Някой ден технологиите може да напреднат дотолкова, че гражданите да могат да си имат съвсем портативни електроцентрали (на какъв принцип ще действат - не знам) - всеки ще може да си има такава в задния двор или мазето. Тогава монополистите ще бъдат смазани.
 
От: Най-тъпите и най-неграмотните ли протестират срещу 3те монополисти?

Хепи тук проблема с монопола са го решили обаче това не значи че е евтина енергията - То като не е монопол па е картел.

Не мога да твърдя на 100% за организацията но оставам с впечатлението че системата е следната - електропроводната мрежа вероятно е държавна - различните доставчици се договарят с производителите на енергия и си калкулират някакви цени с които почват да зарибяват потребителите.

Няма никакъв проблем да си смениш доставчика идват свалят старият електромер и слагат нов и почват те да те щавят. Даже не съм сигурен дали задължително сменят електромера щото може и да си е на потребителите.
Гледах имаше сайт на който беше показано кой доставчик каква енергия купува - Ако искаш да се правиш на модерен се абонираш при тия дето купуват най много зелена енергия и си плащаш като на поп скъпа енергия.

За тия дето не си плащат сметките имат много готина система електромери с чип - Отиваш до бакалията и ти зареждат 10 кинта като свършат пак търчат до магазина.
 
От: От: Най-тъпите и най-неграмотните ли протестират срещу 3те монополисти?

Някой ден технологиите може да напреднат дотолкова, че гражданите да могат да си имат съвсем портативни електроцентрали (на какъв принцип ще действат - не знам) - всеки ще може да си има такава в задния двор или мазето. Тогава монополистите ще бъдат смазани.

И тогава държавата ти налага такса ползване и данък собственост, задължителен договор с надзиратели по експлоатацията, ежегодно подменяем платим фискален чип за статистиката, задължително съгласуване с всички съседи, екотакса и каквототамощеизмисли племето на чиновниците...

Държавата обича монополите, защото са братя. По-голям монопол от държавния не съм срещал.

Армиите от военни вече не са това, което бяха. Те се замениха от армии от чиновници. Въпреки новите, облегчаващи живота, технологии.
 
От: Най-тъпите и най-неграмотните ли протестират срещу 3те монополисти?

Безплатен кредит САМО и Единствено, ако харчиш по малко от месечната база, която странно защо непрекъснато се увеличава.
Да споделя за парното аз.

Откакто въведоха топлинните счетоводители ВСЯКА година плащам база по висока от това което харча. Даже след първата година, отидох и се разправях да ми намалят базата, защото след отчитането ми висяха една торба пари.

Миналата година, явно съм изхарчил повече (или са ме излъгали), и се наложи за първи път да доплащам. Резултата е, че сега ми вдигнаха базата драстично (явно да не се прекарат).

Друг въпрос: Като ми е висока базата и не си я платя на време ми начисляват лихви (все едно са банка). А като 10 години имаха да ми дават пари, ми ги даваха с 3-4 месеца закъснение, след като отчетат топломерите.. и познайте... без лихва за тия месеци.

Ей това ме дразни. А и ме дразни, че ставаш роб на тръбите... няма отървия, ако не искаш да ги ползваш... плащаш си като арабин за нищо.
 
От: Най-тъпите и най-неграмотните ли протестират срещу 3те монополисти?

Rombec, има решение за топлото по принцип, но трябва да вземете решение целият вход (предполагам, че в блок живееш).
Сменяте цялата система във входа си с Хоризонтален тип и си решавате проблема. И като пари не е най-скъпо.
До ВРАТА излиза около 200 лева (инфото ми е отпреди 1-2 години) на апартамент изграждането на системата.
 
От: Най-тъпите и най-неграмотните ли протестират срещу 3те монополисти?

Хепи тук проблема с монопола са го решили обаче това не значи че е евтина енергията - То като не е монопол па е картел.

Никъде в света не са решили монопола с пренасянето на енергията. Като си смениш доставчика на енергия го сменяш само на документи - реално кабелите, по които се доставя енергията са същите и на същия собственик. Просто цената се сменя и парите отиват при избраните от теб електроцентрали. Даже и електроните, които се движат напред-назад са същите - те почти не променят мястото си в проводниците.

В интерес на истината през последните няколко десетилетия хората за първи път в човешката история потребяват толкова голямо количество енергия на толкова ниска цена (измерена в количество енергия, която може да си купиш с една заплата). Въпреки всички екофашистки закони и монополи, цената на енергията не е скъпа. Точно затова не е изгодно сам да си произвеждаш енергия (като си монтираш вятърен или фотоволтаичен генератор в задния двор) - по-изгодно е да я купиш и да си платиш на всички монополисти по веригата. Защото част от енергията, която купуваш е произведена от АЕЦ и общата цена на енергията е по-ниска от цената на енергията, произведена в задния двор от фотоволтаичния или вятърния генератор.

Тук има една таблица за цените на енергията в различните страни. Обърнете внимание как в екофашистка държава като Германия цената на тока е само два пъти по-висока от нашата (което не говори добре за нас...). В Дания, където произвеждат енергия като горят въглища (и 25% от вятърни генератори), цената на тока е два пъти и половина отколкото при нас.

(Да уточня - когато казвам "при нас" имам предвид в България, когато ти казваш "тук" имаш предвид United Kingdom - някои от читателите не знаят това.)
 
От: Най-тъпите и най-неграмотните ли протестират срещу 3те монополисти?

До ВРАТА излиза около 200 лева (инфото ми е отпреди 1-2 години) на апартамент изграждането на системата.

Моето инфо пък има още една нула. Не е 200, а е 2000 лв. Като половината сума е подарък - клиента плаща 1000 лв (Европата ги раздавала половината пари - познайте от кого ги е взела преди да ги раздаде).
 
От: Най-тъпите и най-неграмотните ли протестират срещу 3те монополисти?

Хепи и на двамата не са ни верни сметките - сега изнамерих една статия от 2011 - http://www.monitor.bg/article?id=309538 500 лева ще излиза + таблото още 600 лева. Но тези пари се избиват за един сезон общо взето.
 
От: Най-тъпите и най-неграмотните ли протестират срещу 3те монополисти?

В Германия, как е решен там проблема? Има десетки ЕРП-та и си ги сменяш.

Как може се реши проблема - Д-вата прави АД за преносните системи, като д-вата прехвърля собственост на новото на гражданите АД и до там с държавата - всеки има акция от АД-то(около 7,5М акции за всеки по 1). Със закон се приема само физ. лица да имат право на глас и всеки да има право да притежава не повече от 0,0001% право на откупени акции. Както всеки регион трябва да има относителен дял, от акции - които не трябва да преминава. Той се определя от живущите. Кво става тогава ами това АД дава лицензи на ЕРП-та и определят концесионна такса на безброи броя ЕРП-та. В този момент, когато д-вата няма монопола, а е в хората тогава се променят правилата на играта. Собствеността се предава на хората, хората са акционери, те определят кой да ги представя в надзорен съвет, а от там той определят управител съвет - 2на управленска структура.

Това АД дава лицензии на ЕРП-та неограничен брой, както те плащат такса по поддръжка - която е равна на амортизационните отчисления + надбавка. Приходите отиват за поддръжка на системата и създаване на нови ел. преносни системи.

Така хората държим системата и даваме достъп на конкуренция на ЕРП-та, така до известна степен решаваме проблема на Хепи.
Този модел на АД ще тушира почти всички проблеми. Ще бъде основа за либерализация и дерегулация на сектора.

Сега може да дам решение и за левите дето много са притесняват от частниците.
Същият модел само където се прави независим одит от 3 междунардни признати одитиращи компании - за оценка на преносната система. Числото го делим спрямо относителните тегла на регионите. Като увеличението става с темпа на нарасване на инфлацията. Както добре знаем тя е д-вна и винаги е по-ниска от реалната. Така че е добре за нас, зле за д-вата.

Ако някой вади по-добра идея от тази нека я сподели
 
Последно редактирано:

Горе