Избор на хостинг за новобранците

Rock

Well-Known Member
Здравейте колеги, за тези, които тепърва навлизат в материята и искат да си изградят собствен сайт, предлагам някои от най-важните особености на платеният и безплатния хостинг, които да ви дадат поне начална представата какво да търсите.

Безплатен хостинг

1. Досадните реклами

Почти всички безплатни хостинг компании слагат реклами, които ще излизат в сайта ви. По този начин компаниите печелят пари, с които да осигурят средства за услугата, а по-големите и за нещо повече. Повечето компании ще сложат банерчета в сайта ви тук-там или pop-up реклами, които реално няма да са ви в полза, напротив ще ви дразнят вас и посетителите ви.

2. Дисково пространство

Много важен критерии, дори и при безплатния хост. Прегледайте колко пространство ви се предлага и дали то ще е достатъчно за нуждите ви, защото ако не ви стига ( в повечето случай на безплатен хост е крайно малко това пространство), няма смисъл да се ползва хоста. Дисковото пространство е складът на вашето начинание, в него ще слагате всички файлове за сайта си. Има безплатни хостинг компании с 10 мб пространство, което е много, много малко в днешно време.

3. FTP достъп

Този вид достъп е най-популярният, чрез който може да си ъплоудвате файловете от вашия РС на въпросния хостинг. Някой безплатни хостинг провайдъри предоставят изграждането на бъдещият ви сайт единствено чрез техните site билдъри (т.е. имат готови решения за облика на сайта ви, но вие не можете да сложите ваши файлове). Все пак тези билдъри са отчасти полезни за начинаещите, но така пък няма да се научите сами да качвате файлове, инсталирате платформи, да слагате добавки и т.н., което в един по-нататъчен момент може и да ви потрябва. Аз лично преди много време така започнах, с безплатно изграждане, после си взех и първият хост, където бая се лутах докато разбера как да си инсталирам един прост wordpress, но с четене и усилие всичко се постига. Все пак ви препоръчвам да имате FTP достъп, ако е възможно. Така и така е безплатен хост, може да го ползвате за тренировки, практика и тестване на уменията си, а и да създавате каквото вие искате, а не директно каквото е заложено в сайт билдъра.

4. Файлови и размерови ограничения.

Доста безплатни хостинги имат ограничение на файловете като вид и размер, което ограничава работата ви. Прегледайте условията и се убедете, че няма такива ограничение или поне не са фрапантни, защото ще стигнете до момент да ви трябва даден файл за ъплоуд и като не се поддържа работата спира.

5. Допустим трафик.

Почти всички безплатни хостинги имат ограничение на трафика, което може в един момент да ви изиграе лоша шега, ако няма възможност за ъпгрейд.

6. Up-time


Много, много важни елементи от хостинга. За съжаление повечето безплатни провайдъри имат по-лош Up-time (времето, в което ще работи сайта ви ) и съпорт при възникване на проблеми. Но както всичко безплатно - няма как да имате претенции. Ако сайтът ви често е невидим ( т.е. нещо има проблем хоста и няма възможност да ви осигурява услугата ) тогава е много лошо за вас, губят се посетители, изнервяте се и като цяло нещата отиват на зле. Все пак е безплатен и ако не за сериозен проект, този хост може да се ползва за обучение на самите вас, както споменах по-горе.

7. Съпорт

Безплатните услуги нямат съпорт или почти нулев ( както ми писа колегата s1yf0x), което не си е работа, по мое мнение. Ако нещо се обърка, а вие не можете да го оправите - край с инициативата ви...

Платен хостинг

1. Up-Time.

Ключов елемент от услугата. Най-добрите хостинг компании имат реноме не толкоз заради параметрите на услугите си, а заради светкавичния съпорт при проблем и почти 100% up-time. Все пак ако плащате за хост, вие очаквате сайтът ви да е 100% на линия, като всеки добър хост гарантира 99% up-time, като някои дори 99,5%. Вижте отзиви за компанията по-този елемент и си направете сметка дали си заслужава.

2. Трафик (Bandwidth)

Още една важна част от хостинга. Когато имате посетители, разглеждащи сайта ви, тогава се трупа трафик (обмен на данни). В днешно време почти всички компании предлагат неограничен трафик или такъв с много GB вкючени. Дори и да пише "неограничен трафик" все пак се поровете в общите условия за да видите този "неограничен" всъщност дали няма в крайна сметка нещо ограничаващо. За нов сайт, който тепърва ще се развива може да вземете и по-малък пакет с трафик, като след време при благоприятно развитие на посещаемостта ще може да преминете към по-голям пакет с повече трафик.

3. Дисково пространство.

Поредната важна част от избора на хостинг. Ако сте новак, но имате горе-долу идея какво ще качвате като обем трябва да си направите сметка пакетът, който евентуално ще изберете дали ще ви устрой. Сметнете и за в бъдеще какво ще качате, защото ако имате много снимки, видео и т.н. на собствен хост , пространството намалява и в един момент ще трябва или да поръчвате допълнително такова или да минете на по-висок план. Има и хостинги с неограничено пространство, като това както трафикът е относително, вижте все пак докъде са им лимитите, ако целите по-голям проект.

4. Поддръжка

Също така е много важно при проблем да има кой да ви помогне. Особено начинаещите ще имат въпроси около изграждането на сайта си и някои от тях може да са свързани именно с хоста. Когато проблемите се решават бързо и лесно, работата върви и всички са доволно, в частност и вие, клиентите. Повечето компании предлагат 24/7 съпорт, което е супер. Аз лично избирам хостинг провайдър, който може да ми отговори бързо на проблем, дори да е 2:00 през ноща, с изградена сисмета за проблеми (ticket) и т.н.

5. FTP, PHP, Perl, SSI, .htaccess, SSH, MySQL, crontabs

Дори и да сте новак и не знаете тези термини - няма страшно, просто се уверете, че хостинга ви ги поддържа. Те са важна част от безпроблемната работа и улеснението на вашите начинания. А след време, като почетете малко ще видите и кое за какво служи, неизбежно ще се сблъскате с терминологията.

6. SSL (сигурен сървър

Ако имате онлайн магазин или сайтът ви работи с пари, съдържа ценна информация за клиенти - тогава ви трябва тази добавка. Така сайтът ви ще е https://" вместо "http://" , което гарантира по-голяма сигурност на цялата система. Не е скъпо, а е наложително при случайте, които споменах.


7. Email, Автореспондър, POP3, Mail Forwarding

Ако имате собствен сайт, най-вероятно ще искате да имате и собствен и-мейл ( пример: [email protected] ), така ще вдъхнете повече доверие на клиентите, посетителите си отколкото : [email protected], [email protected] и т.н. Освен това, ако си преглеждате пощата през телефона вижте дали се поддържа тази опция от хоста, както и дали има автоматичен отговор на мейлите, но повечето го имат вече на 100% в услугите си.

8. Контролният панел.

За всеки новобранец контролният панел е сърцето на хостинга и сайта. С него ще настройвате много неща ( имейл, база данни, потребителски акаунти, Cron задачи и т.н. ). Най-разпространеният такъв панел е cPanel, който има превод на български, лесен е за употреба и има video уроци.

9. Back-Up

Сериозните провайдъри осигуряват back-up ( съхраняват информацията на акаунта ви ) често и това е много важно, при положение, че нещо объркате или бъдете хакнат. Самите вие ще имате възможност да си правите архив на данните, но такъв от хостинга е много важен.

10. Под-домейни

Отначало може би няма да ви трябват тъй наречените под домейни ( пример: blog.mysite.com ), но с напредването на работата и развитието ви най-вероятно ще ви потрябва този аспект от хостинга, затова се уверете, че имате такава екстра, която всъщност вече се предлага от болшинството провайдъри.

11. Цена

Ето идване на най-болезнената точка - цената. Повечето хора гледат ниската цена, но реално при възникване на проблем - тогава се вижда дали евтиното наистина е евтино. Цената при доказани имена в бранша, както и нови провайдъри с отлични ревюта и съпорт може и да е по-висока с лев-два, но определено си заслужава, защото иначе нервите и поразиите, които може да се случат и да няма качествен съпорт просто не си заслужават икономията.

12. Плащания.

Повечето хостинги имат планове за 3/6/12/18/24+ месеца, като разбира се за по-дълъг период имате и повече отстъпки. Все пак, ако нямате пари за цяла година или искате първо да видите докъде ще стигнете, вземете за 3 месеца период, после подновяването е лесно. Повечето фирми имат най-разпространените начини на плащане.

Заключение:

За сериозен проект или поне за такъв, който да вложите време, пари и надежди - платен хост. Просто безплатният може да ви върши работа (разни там блог платформи и т.н.), но ако искате да имате нещо уникално или поне със собствен дизайн, личен проект и т.н. - платен хостинг е решението. Цените са повече от приемливи, а ограниченията с безплатния ги няма. А нали всички се целим към свободата :) + съпорт при проблем - безценно ( ако фирмата има добър съпорт де )


П.П. Колегите, имащи фирми за хостинг услуги при желание може да допълнят и други преимущества на платените услуги.
 
Последно редактирано:
От: Избор на хостинг за новобранците

Статията е много добре написана. Бравос!
Мога само да добавя, че

5. FTP, PHP, Perl, SSI, .htaccess, SSH, MySQL, crontabs

предлагат и доста от безплатните хостинги, но все пак другите недостатъци си остават :) Допълнително има лимити, примерно броя таблици в една база и др.
 
От: Избор на хостинг за новобранците

Статията е много добре написана. Бравос!
Мога само да добавя, че

5. FTP, PHP, Perl, SSI, .htaccess, SSH, MySQL, crontabs

предлагат и доста от безплатните хостинги, но все пак другите недостатъци си остават :) Допълнително има лимити, примерно броя таблици в една база и др.

Така е. Може да намерите и много добри безплатни условия, за малки сайтчета и т.н. - но за сериозен проект - без поддръжка забравете да се захващате.
 

Горе