Няколко SEO мита :)

Blinky

Owner
Тъй като напоследък адски много ъпдейти минага, и някой (най-вече новите в SEO-то) започват съвсем наволно да си създават няколко правила, които следват, но реално са мит, ако не са ги подредили добре в главата си или не са чели добре между редовете за тях. ;)

Ще ви запозная с някои, които съм чул последно време и определено има малко повече от това, което се казва. Като смисъл най-вече. ;)
[h=2]Нужна ми е позиция №1 в Google[/h]Да, така е. Първо място е винаги супер. Но задава ли си някой въпроса дали наистина място №1 обира всички кликове и конвертира така добре като №2 или дори №3? Зависи от заглавието понякога, микродатата и прочие. И за тези, които искат да се придвижват от 2ра към 1ва страница - умната. Знайте, че CTR-а на втора страница е в пъти по-добър от тази на първа. Не само заради "добре-поднесените" резултати според алгоритъма и едиторите, но и след първа страница потребителя е вече развъртял турбината....така да се каже. Ако сте на твора страница или дори в края на първа, не се лакомете, мит е, че ако се засилите може да стигнете топ 5, така де не в мит на 100%, но повечето, които са го напъвали не са успявали, дори им е се е получило обратното - падане от първа страница. Та нека това стане натурално. Не насилвайте късмета си. От моя опит знам, че е много тънка границата 10-11то място за тежка дума...както и следващата чувствителна бариера идва на в топ 5. ;)

[h=2]Заглавието на сайта / страницата ми е спасителната ми лодка[/h]Да бе, да. Няма лошо кл. дума да присъства в заглавието на страницата, така е и прието и правилно. Но е мит, че това ще ви изкара на първите места - дори и най-добре подредения тайтъл да имате, то реално се гледат и всичко друго - съдържание, подредба, полезност, популярност на страницата, авторитете и куп още други неща. За това мит е, че първите места са ви гарантирани само ако заглавието ви носи тази кл. дума / фраза.
[h=2]Всичко, от което имам нужда са социални сигнали[/h]Както всичко в мрежата, за да се превърнете в социален елемент от социалкара, в която искате да се развихрите, е нужно време. Не всичко е в социалните канали. Те ще ви помогнат, но определено няма да са включовия ви фактор за показватето на позициите си в Google. Нужно ви е повече от това. Успешната формула тук е микс от съставките - свежест и уникалност, време и добра стратегия. Само една от посочените съставки няма как да ви докара успех, нужно е да са в добро съчетание. Помислете за безмислените постове на някоя фирмичка наела секретарка да и упавялва страницата във Facebooк и някой вирал графика, която обикаля мрежата буквално като вирус. Та мит е, че са ви нужни социални сигнали, нужна ви е стратегия, която да ви докара много такива. Дано се прави разлика тук.

[h=2]Правя видеа и това ми е[/h]Безспорен факт е, че хората обичат да асимилират информацията под формата на видеа, и няма лошо. Те са лесни (до някъде) за направа и за разпространение. Добър пример са да кажем видео туториалите. Да, но като всяко нещо, което носи информация, това видео е нужно да има съдържание, съдържание, което да накара потребителите да го гледа, шерват и най-вече да искат още. Но само по себе с видеото не помага кой знае колко за класирането ни. Трябва да дадем повече на търсачките (в частност Google), защото те няма да седят и да ни гледат видеото 4 мин., примерно. Но представете си, че то е импегне по блогове и форуми, шерне из социалните медии, сподели чрез линк през месинджъри....да, тогава вече си говори за SEO ползи. Още един мит, че видеото само по себе си нови SEO ползи, видеото, което си струва и се споделя носи тези ползи.

[h=2]Купуването на реклама ще ми помогне при класирането[/h]Съмнявам се. Няма пряка зависимост между реклама по сайтовете и класирането в търсачките. Нали, изключваме, че сме нещо като Виваком, Мтел, КокаКола и други на местен пазар. Като цяло това е мит. Това е мит, поне при тези, които стартират с малък бюджет. С тези от по няколко хилядарки на седмица, може и да не е мит. Защо, защото бранда се толерира добре в Google.

[h=2]Ще правя трепач контент[/h]Може и да е така, но има и нещо друго - добрият контент е добър не само за търсачките, но най-вече за потребителите. Ще е трудно обаче ако само вие си мислите, че пишете добре. Важното е другите да мислят така и още нещо - ако тази страхотна статия не в видят хората, ползата от нея ще е нулева. За това споделете я дори и вие във вашите канали, не публикувайте статия без да успеете да я направите видима поне за няколко души, ако нямате възможност за повече разбира се. ;) Но за да пишете интересни и грабващи статии са ви нужни две неща - много опит и инерес стил на писане и да знаете какво иска да прочете вашата уадитория. Писането на статии трепач не е достатъчно. Идея повече се иска тук.

[h=2]Само с линкове и ще се получи[/h]И това е поредния мит. Особено след поредния Пингвин си е направо и страшно да казваш думата линк. :) Последно време се напълни с толкова много спам, че този ъпдейт нон стоп променя резултатите, оставяйки уебмастърите в шах и мат. Но нормално. Само с линкове не става. Абсолютен мит е, че само те са в основата или най-важния елемент при SEO-то. Хич не е така. А и ако трябва да сме честни, много хора кълват на оферти от рода на 20 линка за $100 - еднократно. Това определено ще ви помогне, но ще сте едни от хората, които чакат следващия ъпдейт на Google със смесени чувства. :) Ако ме разбирате. :) Лично аз препоръчва кротко и качествено. Намерете си за седмицата един линк, ако е нужно, но да е от мега авторитетен сайт. ;) И гледайе да изглежда натурално. ;) Но не разчитайте само на линкове....това е грешна стратегия.

[h=2]Маркирането на съдържвнието си ще ме класира по-добре[/h]И това може да го отнесем към митовате. Може подчертаването, болдването, h2,h1 да накара търсачките да разбере и да се съсредоточи върху това, но определено няма да ви класира заради това по-добре. Това може да се отнесе към по-горната точка - №1, за тайтъла. Важни за цялостната картинка на нещата.

[h=2]Дизайнът ми няма голяма тежест при класирането[/h]Няма начин да няма. Тук има точно две основни неща, които изстрелват това в категорията мит - заради Баусн рейта и достъпността на съдържанието. И двете знаете до къде може да ви доведат, ако не са добре направе.

[h=2]SEO е единственото, от което имам нужда[/h]Това също е мит. Имате нужда от комплексна стратегия. Всеки малък бизнес, който не може да си позволи големи рекламни бюджети и се опира само на Google, по мои лични наблюдения е обречен. За съжаление точно няколко тъпи съм го видял през годиние. Всеки независим от Google бизнес има бъдеще. Не казвам, че не трябва да разчитата и на SEO, но това не трябва да е единственото, което ще развивате като онлайн маркетинг.
 
От: Няколко SEO мита :)

Рипче от мен, защото ме изпревари със темата.
Бях решил да пусна подобна тема защото за повечето дивотии, като линкове, статии, социални мрежи , научих от този форум, тоест, от както се регистрирах тук преди два месеца.
Отделно през години все се намира някой разбрал, недоразбрал, да се обади и да предложи SEO, без въобще да погледне на коя позиция сме и за какво става въпрос. И на контра въпроса, какво ще му оптимизира на първото ни място в дадена категория, започва едно хъкане и мъкане.

Причината е проста, през годините, всички наши проекти, са били на първо място в своята категория, без да използваме каквото и да е средство от горе изброените.
Без реклами, без PR, без да си мръднем пръста.
Единствената причина е, че още в самото начало, започнахме да работим с основния алгоритъм на Google, който тогава беше общо достъпен и Лари и Сергей даваха обяснения как всеки да си настрои кода, за да бъде правилно индексиран даден сайт.
Научиш ли как работи първичния алгоритъм, след това е лесно да правиш каквото си поискаш.
Това е истинското SEO, да създадеш и конфигурираш твоя код спрямо търсещия алгоритъм.

След това момчетата от kaliber10000 ни отвориха очите колко важен е дизайна и съдържанието на сайта, та така и до днес, нещата си вървят без митове и легенди за SEO и други подобни щуротии.
 
Мерси, мерси, но не можеш да ми дадеш, защото днес ми даде вече. :) За другата тема - за team networking.

Ще се радвам да чуя и други отзиви. Кой какво е чувал, на какво се е смял.

От скорошен случай - един пич копирал сайта си и му плеснал цялото съдържание в един от модерните бизнес каталози и там му обяснили, че не правил дублиран контент, а страницата, която е поддържаща при класиране. Не бях чувал по-голяма глупост. :) Копиран сайт на по-авторитетен сайт - не му вредяло, а го поддържал. :)
 
От: Няколко SEO мита :)

Ха сега, ще гледаме сеири. Blinky - хубава тема си пуснал. И ще ми е интересно как ще го отнесеш. Или какво - щото си "шефче", няма да посмеят да ти кажат нещо? ;)

Да, на теб няма да посмеят, но когато аз им казвам всичките тези неща и почват - не съм разбирал, бил съм хейтър, бил съм такъв, бил съм онакъв... . Но истината е, че те правят за бой, буквално, защото така лъжат хората, провалят техните сайтове, бизнес.
 
Re: От: Няколко SEO мита :)

Ха сега, ще гледаме сеири. Blinky - хубава тема си пуснал. И ще ми е интересно как ще го отнесеш. Или какво - щото си "шефче", няма да посмеят да ти кажат нещо? ;)

Да, на теб няма да посмеят, но когато аз им казвам всичките тези неща и почват - не съм разбирал, бил съм хейтър, бил съм такъв, бил съм онакъв... . Но истината е, че те правят за бой, буквално, защото така лъжат хората, провалят техните сайтове, бизнес.

Преди всичко сме приятели и колеги - кажи ми, ако има нещо. :)

Казвай бе бате. Ама кажи де, нали за това е темата. ;)
 
От: Re: От: Няколко SEO мита :)

Преди всичко сме приятели и колеги - кажи ми, ако има нещо. :)

Казвай бе бате. Ама кажи де, нали за това е темата. ;)

Е, аз си казвам, не съм си мълчал. Ма вече почна да ми писва.
 
Re: От: Re: От: Няколко SEO мита :)

Е, аз си казвам, не съм си мълчал. Ма вече почна да ми писва.

За нещо конкретно или за точно такива глупости, които ти правят впечатление? Защото, ако е второто, забелязал съм го. :) Важното е да звучи като креативна критика, не като хейт, защото във втория случай не само този отсреща ще се обиди, но и няма да вземе съвета ти като такъв. :)

Дай някой друг пример, мит, за който се сещаш. ;)
 
От: Re: От: Re: От: Няколко SEO мита :)

Дай някой друг пример, мит, за който се сещаш. ;)

Е, примери мога да дам доста. Но малко не виждам смисъл, ще прозвучи като заяждане от моя страна.



Иначе мога да подкрепя думите си с една от последните теми, в които писах и която ми направи впечатление, и точно подкрепя думите ти:


А и ако трябва да сме честни, много хора кълват на оферти от рода на 20 линка за $100 - еднократно. Това определено ще ви помогне, но ще сте едни от хората, които чакат следващия ъпдейт на Google със смесени чувства. :) Ако ме разбирате.

Автора беше пуснал обява, че добавя сайт и слага линк в 100 директории, време за изпълнение от 1 ден. И това забележете - точно по времето на последния ъпдейт на Гугъл. Просто да се чудиш как някой хора злоупотребяват. Но пък нищо, нека... и те са нужни, за да може да се отсее качеството. Е, вярно, после ще им вземем много по-скъпо на другите, за да им оправим сайтовете, но пък те ще са си научили урока, да не се доверяват на разни разбирачи.
 
Ето още един мит, който се сетих:

Един приятел, си беше наблъскал хоум страницата с линкове от руски сайтове и някакви текстове с наспамени кл. думи и направо се чудех дори как е излязал за нещо си някъде. :) Ама сигурен, че така е правилно да има кл. дума Х около 10 пъти на хоума. :) Не знам какви са тия гении, но казваш им и това е. Който иска да сменя, който не - майната му. ;)
 
От: Няколко SEO мита :)

За мен, най-големият мит си остана самото сео. Едно време с няколко нюанса на сивото можеше да си въртиш серпа както си поискаш. Ама тия се усетиха, че някой лапа вместо тях и пуснаха животинките. Като рийча във фб. Всяко нещо, което е измислено за забавление и впоследствие стане огромен бизнес, търпи промени и то положителни само към големите играчи.
 
От: Няколко SEO мита :)

Не слушайте никакви "село" експерти, особено за първата година от създаването на сайта. Съдържание и спам в социалките му е майката, но "протата" не искат да си го признаят, защото ще им избяга хляба. Линкове, тръстове, реклами - всичко е ала-бала ;)
 
Искам и аз да кажа за два случая. И дватама бяха някакви бесни бизнесмени, които искаха SEO точно за 1 месец, като им бе казано, че трябва да се прави едно 3-6 месеца, за да се постигнат резултатите, които се изискват. На едната така и бяха направили сайта, че за онпейджа се искаше 1 месец плътно и всеки следващ по мин. една седмица да се занимваш да управяш великия CMS на някоя фирмичка. Ама и нека си го кажем, и тя не е дала бесните пари, та нещата не и се получиха, особено като се оттегли след 1-вия месец. Същото и с другия катил - "Ама то не е лизавинаги, докато излезе, мислех, че "1 месец" е за рабтата, пък после ще дойдат резултатите в тези 3-6 месеца". Този пък тотално out of space глупак. Както и да е, кретени много, но мит №1 според мен е - SEO резултатите не идват бързо, ако някой ви обещае да ви класира за по-малко от 2-3 месеца, то той ще го направи, но после ще плачите много. ;)
 
От: Няколко SEO мита :)

Да кажа първо не разбирам супер много от СЕО. Да кажем, че знам за какво служи (поне за това казват че служи). Едно време като нямаше толкова силно интернет присъствие и не се знаеше какво е това СЕО как примерно хората развиваха своя бизнес - от уста на уста! Защо не се опиташ да направиш своя бизнес = бранд/марка! Фейсбук примерно как стана марка/бранд! Не ви ли се бе случили в началото като Ваш приятел Ви каже "Абе ти нали имаш Фейсбук" или "Абе що не си напраиш един Фейсбук сега е много популярно" - ами то това го направи, популярно! Направи бизнеса си бранд, хората да те знаят, бизнеса ти да се предлага от уста на уста, казвай на приятели - за мен това си е ОФлайн СЕО (мое наблюдение) ! Следваща стъпка направи един Информационене сайт ( Сайт визитка) на бизнеса си! Направи му едно СЕО, колкото да се класира нали поне топ 3 пейдж в ГУУГЛ! Ако хората те знаят по бранд и търсят точно теб и искат да ползват твоите услуги, те ще пишат в гуугл името ти и това адски много ще улесни потребителя, а пък и развитието на бизнеса ти е гарантирано - имаш клиенти!

Изказвам лични наблюдения, имам различни виждания за развитие на един бизнес било то онлайн и офлайн - може и адски да греша. Но за това сме в Предприемач да споделяме различни виждания и да се развиваме!

Че за СЕО митовете, не мога да кажа нищо! Просто не съм толкова навътре в материята! Но искам да споделя с Вас това си мое мнение, може на някой да бъде полезно! ( Написано относно първия мит - ТОП1 Позиция - Направи си бизнеса бранд/марка = 100% класиране на първо място в ГУУГЛ) :)

P.S. Сега като се замисля изпускам нишката - все пак бизнеса може и да е само онлайн! Но според мен пак не пречи!
 
От: Няколко SEO мита :)

Даже повече от година трябва да мине и линкове после по много малко. ;)
Не слушайте никакви "село" експерти, особено за първата година от създаването на сайта. Съдържание и спам в социалките му е майката, но "протата" не искат да си го признаят, защото ще им избяга хляба. Линкове, тръстове, реклами - всичко е ала-бала ;)
 
От: Няколко SEO мита :)

Митове винаги ще има - народа си е религиозен като през ХІ век. А то е, защото е необразован.
По-лесно е да захапеш реклама с 30% по-малко гориво за колата, отколкото да почетеш малко за ДВГ и преместване на маса в пространството.

Врачките благоденстват, както и село-мастерите.
 
От: Няколко SEO мита :)

[h=2]Заглавието на сайта / страницата ми е спасителната ми лодка[/h]
дЕМЕК да не ни пука за тайтъла?
[h=2]Всичко, от което имам нужда са социални сигнали[/h]
противоречиш си сам



[h=2]Купуването на реклама ще ми помогне при класирането[/h]
Какво общо има рекламите и SEO?

[h=2]Ще правя трепач контент[/h]
Че това си е задължително. Демек и за него да не ни пука



[h=2]Маркирането на съдържвнието си ще ме класира по-добре[/h]
Глупости

[h=2]Дизайнът ми няма голяма тежест при класирането[/h]
Зависи какво разбираш под дизайн. Дали става дума за кода зад дизайна (HTML) или само визуално.
 
От: Няколко SEO мита :)

Стига сте дъвкали тоя контент, това е простотия, за кой път да го казвам? Контента може и да е копиран, ако се борим само зареди парите, важното е да е добре структуриран сайта и ще изскочи над оригинала.
Тайтъла си е един от най-важните фактори (освен, ако сайта не е с позиции и общ брой контент в индекса като примерно вбокса).
Дизайна няма тежест при класирането, има при това дали ще се върне някой пак на сайта. (дори и това е съмнително и зависи от аудиторията).
Рекламите, покачват трафика към сайта и гугъл покачва неговия (недоказано, но тествано. има ефект, но малък).

Хайде стига с митовете и легендите, всеки занимавал се повече знае какво става. И не слушайте (към колегите не село мастери, а село майстори ;) ) село майсторите повече биха би вкарали в беля от колкото да постигнете нещо особено при нов сайт.
Да обобщя и те не знаят какво правят, някъде чели, че като налумкаш маса линкове или слушаш кво ти пеят оня мат пръц и оня от сео моз (дори не мога му запомня името) ранд къв беше и знаят всичко. Бухай линкове и слушай тях и всичко е 6+. Да ама не, ей аз от личен опит казвам , че си погребах 3 сайта с слушането на такива "майстори".
 
От: Няколко SEO мита :)

Леле, темата добре се развива, всъщност проблема не е в SEO и митовете и легендите около него, едно време нямаше такова нещо, просто или пишеш кода спрямо алгоритъма или нещата не вървят, което си е прародителя на съвременното SEO.
Явно сега на никой не му се занимава с писане на код и за това се използват тези трикове като линкове, статии, социални мрежи и др..
Всъщност това е опит да се замести правилния код с псевдо код, който да имитира някакво действие.
Не знам, не съм се замисля защо се случва това.

Проблемът е използването на платформи и шаблони.
Лошо няма, много хора така получават възможност да си направят сайт, без да имат необходимите ресурси и знания.
Но тук идва проблема с уникалния код, той е уникален докато се използва от един сайт, ако няколко хиляди хора почнат да го използват, той губи своята уникалност и алгоритъма, не говоря само за определена търсачка, не го отчита като такъв.
Може би тук вече така наречените линкове, статии и всички други инструменти помагат, един сайт да се отличи от другите, тоест да създаде някакъв собствен код, който да се отчете като уникален от търсещия алгоритъм.
Което, между другото, ми се струва прекалено сложен процес, тъй като вече има много компоненти, които не се знае как ще взаимодействат по между си.

Не знам колко струва направата и поддръжката на такъв сайт, предполагам че е доста по-евтино от дизайнерски със собствен код, но дали в времето евтиното няма да излезе скъпо, това вече е въпрос на прости сметки. По простата причина че такъв сайт иска поддръжка чрез изброените съвременни инструменти за SEO, или митовете и легендите, които при някой ще работят, при друг няма да работят.

Не забравяйте че простото и работещо решение е професионалното решение. Всичко останало намирисва на некомпетентност.
 
Последно редактирано:
От: Няколко SEO мита :)

Като пишете такива постове освен отделяйте текста на абзаци, мерси.
 
Re: От: Няколко SEO мита :)

Нещо не си схванал идеята на поста, или не съм се изразявал правилно, но щом държиш, ще го кажа и с други думи:

дЕМЕК да не ни пука за тайтъла?

Това не си споменавам да съм го писал. Тук съм искал да кажа, че просто с един тайтъл, в който има кл. дума, не може да се разчита, дори е абсурдно това да ти е единственото нещо на ум, което може да направиш от към SEO.

противоречиш си сам

Не схващам тук с кое си противореча.


Какво общо има рекламите и SEO?

Еми когато си Mtel, Amazon (за световния пазар), Coca Cola, Nestle, ще разбереш какво общо има рекламата и SEO-то. Просто бранда се бори трудно. Напиши хостинг ви виж някой (ако има въобще), който е на първа страница и не е голям бранд. За всяка една тежка ниша може да се отнесе.

Че това си е задължително. Демек и за него да не ни пука

Напротив, пука ти, но в повечето случаи хората имат много различна представа от това кое е готино и какво реално се харчи. ;)

Глупости

Тук със сигурност вече разбрах, че не си си направил труда да прочетеш. ;)

Зависи какво разбираш под дизайн. Дали става дума за кода зад дизайна (HTML) или само визуално.

Както написах става дума за визуалната част, за код не съм писал. Предполага се да е направен без бъгави изпълнения.

Бате, аз имам едно предложение. Айде като се коментират кое е глупости и си противореча, да има по едно по-описателно изречение след това. Мерси. :)
 

Горе