Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

TheCrazyBastard

Well-Known Member
Здравейте,
от много време разглеждам и не мога да си избера каква камерка да си взема. Разглеждам предимно китайските онлайн магазини и търся до 80-90 $ макс нещо качествено.

Търся камера с добър дизайн, който да става за вътрешна и външна употреба. Целта ми е да си я поставя в дома или на терасата.
Камерата да е WiFi и да може да работи изцяло без връзка с кабел с рутера, както и да може да се гледа онлайн, с парола разбира се.
Да има motion detect alarm със screenshot по email или ftp uploud, за предпочитане night vision и поне 2 Megapixel 1080P резолюция.
Общо взето да ми трябва само близък захранващ кабел и да си прави връзка с рутера, не трябва да има връзка с LAN кабел, че не ми се опъва допълнително.

Всякакви модели има - с козерки, без козерки, настолни, плоски, тумбести, за таван, за стена, въртящи, скрити.. Не мога да си харесам и това е.
Всички тези изисквания са станартни мисля, освен резолюцията, така че не искам кой знае колко много. Просто си мисля, че под 2 MP качеството ще е много зле.
Цените варират от 30 до 130 $ за подобно нещо, а като отзиви всички си имат добри, така че не мога да определя защо да не взема евтината пред скъпата.

Та, ако някой все пак е доволен от нещо конкретно като модел, може да сподели в настоящата тема за Home Security.
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

WiFi може да се заглушава сравнително лесно. Аз съм с аналогови кабелни камери. Много е важно софтът да е стабилен и да се възстановява след пад на тока. Да не ослепее баш кога не трябва, а си на почивка.
DVR -а ми е HikVIsion, и съм доволен като цяло. Камери пазарувам по 55 лева бройката.
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

За горната граница на парите може да се вземе един от стотиците налични модели смартфони и да се превърне във Full HD IP камера с помощта на приложение. За два-три пъти по-малко пари има 720p камери на Xiaomi, които са с много високо качество. Например Yi Mini и XiaoYi.
 
От: От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

WiFi може да се заглушава сравнително лесно. Аз съм с аналогови кабелни камери. Много е важно софтът да е стабилен и да се възстановява след пад на тока. Да не ослепее баш кога не трябва, а си на почивка.
DVR -а ми е HikVIsion, и съм доволен като цяло. Камери пазарувам по 55 лева бройката.
Още по-лесно се прерязва кабелът за интернет от разпределителната кутия до дома и отново всичко свършва, що се касае да се гледа и изпраща онлайн информация.
Иначе за чисто аналогово оборудване, няма спор, че може да свърши много по-добра работа, стига да сме скрили много добре и обезопасили сървъра. Замислял съм се за DVR, но целта за сигурност е второстепенна в случая и инвестицията, както и поддръжката не ми е приоритет, тъй като консумацията на ток ще е постоянна и завишена. Искам да почна с функционална камера 1 бр, след което 2-3 и т.н., след което ще ги вържа всичките към едно устройство. Един вид тест.. :)
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

За горната граница на парите може да се вземе един от стотиците налични модели смартфони и да се превърне във Full HD IP камера с помощта на приложение. За два-три пъти по-малко пари има 720p камери на Xiaomi, които са с много високо качество. Например Yi Mini и XiaoYi.
Идеята ми като цяло е да може да се използва за видео бебефон, да си гледам бебчето, когато съм в другата стая или на работа. А когато съм на почивка, все пак камерката да влезе в употреба и да може да алармира някакси за движение. Т.е. по-скоро май трябва да е симпатична малка и добре преносима на първо време, поне първата. Благодаря за насоките, ще проверя производителите на тези марки. Има разнообразие на 720p точно за тази цел, но отново не зная дали качеството на изображението и видеото като цяло ще е добро. По принцип съм на 100 mb/s интернет, затова не мисля, че връзката би била проблем, а по-скоро софтуера на самата камера.
Отделно ме притесняват развитието в технологиите, дали камерата ще може да бъде използваема след 3-4 години или ще иде в коша или в кашона в мазето. Windows постоянно се обновява, както и Android, а дали ще има драйвери и тогава за тези благинки, не е ясно сигурно не само на мен. :)
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

В YouTube като напишеш модела на камерата и добавиш "test" обикновено излизат записи, от които може да се види качеството.
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

Писах ти - ако искаш по-късно днес ще мога да ти обясня повече. Дано е помогнало
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

Получих много интересни предложения на лично, благодаря за които. :)
Харесва ми този модел, но не се вписва в цената ми до 80 $.
Продължавам да си чукам главата и да гледам, вече ме заболя тотално и ще си взема някой шит като този или подобен и да ми мине мерака.
Искам първата камерка да не я забия на стената или да си пробия гипс картона на тавана и да остане там завинаги, а да бъде преносима. В същото време като си купя след време DVR устройство, да може да се върже към него и да добавя вече статични камери.
Значи може би нещо такова търся на първо време - симпатично и уж с добри характеристики, не е някаква марка да речеш, затова е и по-евтино, но дали ще може да се върже след време с комбинирано устройство. Пише: Onvif 2.0: can support lots of NVR on the market, ама знам ли. И дали мога да гледам онлайн през браузър тая джаджа с вградения софт? Досега ползвах Yawcam и IP cam с кабел и съм доволен от този безплатен софт, така че винаги може да се пригоди IP камера да работи онлайн.
Както и да е, съвсем блокирах, а искам да изхарча едни пари, за да ми мине мерака.

За статични камери има много повече разнообразие откъм марки и модели като ги продават някой и в комплект с цялото оборудване.
Нещо друго ме гложди и ако искате да развием темата, тъй като тук има доста програмисти и грижещи се за сигурността на своя бизнес и по принцип предлагащи услуги за сигурност...

Аз не съм сигурен, но имам чувство и вярвам, че всички тези камери, които ползваме имат пролуки в сигурността и могат да се гледат от трети лица без нашето знание и че всичко е вградено в софтуера от самия производител. Искам да ползвам нещо, опитвам се да го скрия, целя наблюдение само за себе си и... не вярвам, че никой друг няма !Лесен достъп, майната му на трудния начин...

Дори, докато пиша на лаптопа не съм сигурен че Microsoft не ми правят screenshots, защото Windows 10, който ползвам е пълен с изненади.

Та колкото да се опитваме да си осигурим личен живот и неговата защита, ставаме жертва на новите технологии и биваме уязвими по същата логика.

Аз дори още не съм си купил телефон с Андроид точно поради тази причина, че там всичко докато се инсталира, ти взима сумати и данни. Но ползвам Android TV, така че все едно съм се предал по друга линия..

Та, съществува ли сигурна камера за изцяло собствена употреба или параноята ми е в повече?

Между другото, ровейки дни наред имаше такива, които като ги вземеш и имаше голям надпис, който гласеше "Не ъпдейтвайте софтуерът по никакъв начин и никога, защото след това всичко ще е на китайски и има вероятности да не работи, дори RESET бутона да не се натиска!". Аз доколкото разбирам ъпдейта е, за да се прави, защото поправя дадена несъвместимост или уж елиминиране несигурност.

Не залагам на китайското, защото е евтино или на Кауфланд, защото са пуснали промоция, но така или иначе пазарът е голям, почти всички водещи марки правят най-малкото компоненти там на базата фрайчайзинг и не може да не се съобразяваме с масата.

Теория без край...
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

Много се смях! И ти си имаш твоята Япония в главата! :lol
Гледай сега какво става : за достъп трябва ИП, порт, юзър и парола. Няма невъзможни неща, но сам си отговори колко лесно е да ти намерят ИП, уцелят порт, налучкат юзър и парола, която може да е до 16 знака...
Това с ъпдейта сефте го чувам. За 4 години не знам за подобен случай.
Разбирам желанието ти за безжична камера, но има в пъти повече причини да не е такава. Дал съм ти линкове - виж ipc-hd1000 на dahua. Цена 83 евро без ДДС, което е 163лв без ДДС. Ако ти се вписва в бюджета кажи.
На onvif аз не бих разчитал. Да, водят го единен стандарт, ама реално не е точно така.
Камерата си върви със софтуер, а в маркетите има безплатен софтуер за тях от самия производител.
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

Както споменах и по-горе, търся на първо време преносима симпатитна, елегатна и качествена камерка на сносна цена за секция, кухненски плот, маса, мивка. Отивам в кухнята, пляскам камерата на плота и я включвам в контакта до кафемашината. Чукам на таблета да предава и си гледам бебето на спалнята дали няма да падне, докато меся кюфтета с лук. Отивам после в хола и турям камерата на масата - чашата ми пълна. Излизам да павкам цигарка отвън и ако някой мине случайно и барне чашата, получавам мейл с лика му и му чупа ръцете. Местя камерката в коридора и отивам да се къпя 2 дни на язовира.. лампите изключени, ама тва нещо уж има нощен режим и уж има сензор за движение, плясне ми 2-3 шота на момчета с качулки - голям праз.. няма познаване, но пък си е нещо.
Моделът, който предлагаш е за монтаж и такава ще е следващата ми, но по-нататък. Онлайн камерите се намират лесно, дори чрез малко флууд прекъсват функционалността си. Хубаво е да може да се прикрие порта, но доколкото съм пробвал има ли нещо онлайн и ползва ли безплатен софт, до няколко часа полазват стотици китайски бота. Едно тъпо фтп пуснах за час и след 20 минути имаше атака, без до този момент да съм отварял други портове.
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

Хубаво е да може да се прикрие порта, но доколкото съм пробвал има ли нещо онлайн и ползва ли безплатен софт, до няколко часа полазват стотици китайски бота. Едно тъпо фтп пуснах за час и след 20 минути имаше атака, без до този момент да съм отварял други портове.
На дефолтния порт си работи половин година вече онлайн, не съм имал проблеми.
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

С жената обмисляме покупка на ей тази камера на Филипс. Малко над бюджета ти е в случая (около 350лв й е цената).
Но пък има абсолютно всичко, което си изредил - сигурност (ползва се криптирана връзка), мобилност, безжична е, управлява се лесно през смартфон/таблет, има нощен режим, може да говориш на бебето през нея, няма значение към коя мрежа ти е свързан смартфона/таблета. И още: споделяне на предаваното от камерата с до още 10 човека, уведомления при необичаен шум и движение, ползвани са безопасни материали в случай, че детето докопа камерата и реши да я изяде, също така следи температурата и влажността на въздуха в стаята и съобщава при отклонения от спрямо приеманите за нормални за бебето показатели на същите.

С тази камера можеш бързо и лесно да си спестиш всички главоболия по търсене/поръчване/чакане/настройка на знайни и незнайни китайски камери от сайтове като Алиекспрес. Пък и ще имаш гаранция от 2 години.

От Филипс предлагат и по-обикновен модел със сходна функционалност, като цената съответно е и по-ниска - около 290лв - линк.
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

Много се смях! И ти си имаш твоята Япония в главата![emoji38]Гледай сега какво става : за достъп трябва ИП, порт, юзър и парола. Няма невъзможни неща, но сам си отговори колко лесно е да ти намерят ИП, уцелят порт, налучкат юзър и парола, която може да е до 16 знака...
Това с ъпдейта сефте го чувам. За 4 години не знам за подобен случай.
Разбирам желанието ти за безжична камера, но има в пъти повече причини да не е такава. Дал съм ти линкове - виж ipc-hd1000 на dahua. Цена 83 евро без ДДС, което е 163лв без ДДС. Ако ти се вписва в бюджета кажи.
На onvif аз не бих разчитал. Да, водят го единен стандарт, ама реално не е точно така.
Камерата си върви със софтуер, а в маркетите има безплатен софтуер за тях от самия производител.
Драсни ми утре, ще ти дам оферти.
 
От: От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

Получих много интересни предложения на лично, благодаря за които. :)
Харесва ми този модел, но не се вписва в цената ми до 80 $.
Продължавам да си чукам главата и да гледам, вече ме заболя тотално и ще си взема някой шит като този или подобен и да ми мине мерака.
Искам първата камерка да не я забия на стената или да си пробия гипс картона на тавана и да остане там завинаги, а да бъде преносима. В същото време като си купя след време DVR устройство, да може да се върже към него и да добавя вече статични камери.
Значи може би нещо такова търся на първо време - симпатично и уж с добри характеристики, не е някаква марка да речеш, затова е и по-евтино, но дали ще може да се върже след време с комбинирано устройство. Пише: Onvif 2.0: can support lots of NVR on the market, ама знам ли. И дали мога да гледам онлайн през браузър тая джаджа с вградения софт? Досега ползвах Yawcam и IP cam с кабел и съм доволен от този безплатен софт, така че винаги може да се пригоди IP камера да работи онлайн.
Както и да е, съвсем блокирах, а искам да изхарча едни пари, за да ми мине мерака.

За статични камери има много повече разнообразие откъм марки и модели като ги продават някой и в комплект с цялото оборудване.
Нещо друго ме гложди и ако искате да развием темата, тъй като тук има доста програмисти и грижещи се за сигурността на своя бизнес и по принцип предлагащи услуги за сигурност...

Аз не съм сигурен, но имам чувство и вярвам, че всички тези камери, които ползваме имат пролуки в сигурността и могат да се гледат от трети лица без нашето знание и че всичко е вградено в софтуера от самия производител. Искам да ползвам нещо, опитвам се да го скрия, целя наблюдение само за себе си и... не вярвам, че никой друг няма !Лесен достъп, майната му на трудния начин...

Дори, докато пиша на лаптопа не съм сигурен че Microsoft не ми правят screenshots, защото Windows 10, който ползвам е пълен с изненади.

Та колкото да се опитваме да си осигурим личен живот и неговата защита, ставаме жертва на новите технологии и биваме уязвими по същата логика.

Аз дори още не съм си купил телефон с Андроид точно поради тази причина, че там всичко докато се инсталира, ти взима сумати и данни. Но ползвам Android TV, така че все едно съм се предал по друга линия..

Та, съществува ли сигурна камера за изцяло собствена употреба или параноята ми е в повече?

Между другото, ровейки дни наред имаше такива, които като ги вземеш и имаше голям надпис, който гласеше "Не ъпдейтвайте софтуерът по никакъв начин и никога, защото след това всичко ще е на китайски и има вероятности да не работи, дори RESET бутона да не се натиска!". Аз доколкото разбирам ъпдейта е, за да се прави, защото поправя дадена несъвместимост или уж елиминиране несигурност.

Не залагам на китайското, защото е евтино или на Кауфланд, защото са пуснали промоция, но така или иначе пазарът е голям, почти всички водещи марки правят най-малкото компоненти там на базата фрайчайзинг и не може да не се съобразяваме с масата.

Теория без край...
Писал си, че щя я слагаш на терасата. Ако вземеш тази недеи :), че много бързо ще я хвърлиш.
Незнам защо много хора искат wifi камери, видиш ли щото работят без кабел, макар, че всъщност и трябва пак кабел - захранващ. Е пък като пуснеш захранваш какъв е проблема да пуснеш и лан?
На никои не идва на ум че в днешния зашумен wifi ефир проблемите са неминуеми....
Иначе аналоговия стандарт за които Рабин говори отдавна умря с тия 700tvl общо взето за никъде...
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

Здравей,
Колкото и да е умрял аналоговия стандарт, тези 700 линии си се използват в 60-70% от случаите (всички квартални супермаркети, парфюмерии, плод-зеленчуци и домашни потребители).
Преди няколко месеца купих за клиент 8 камери с осем канален ДВР за 320 лева - толкова ви е бюджета за 1 бр. качествена IP камера ...
Добавих му 1тб хард от пърпъл серията на WD (предназначена за работа 24/7) с по-ниска консумация /респективно по-ниско загряване/ - още 100 лева от промоция на небезизвестна румънска верига.
Да няма гаранция, но няма какво да очакваш за 400 лева.
Е и аз не успях да убедя човека, да помисли за резервно захранване, ама такава е икономическата ситуация в последните 30 години :)
Обобщавам:
Камерите са със задоволително качество, могат да се гледат на живо и записи през отдалечен компютър или през приложени за андроид/iphone. ДВР-а пази 8 камери на максималното им качество около месец, има аларма, може да качва на фтп.
Няма да достигнат естествено нивото на цифровите но ...

ПС. Благодаря на JohnieBGN за корекцията
 
Последно редактирано:
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

1гб хардиск вече няма такова животно да не би да имаш предвид 1тб?
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

Добре, аз не ги гледам тия камери от 1 седмица, когато съм пуснал темата, гледам ги месеци нареди и не мога да реша. Сега продължавам да не мога да реша.
Вярно, има много добри оферти за комплекти, но аз виждам нещата по различен начин и всеки е така - има начин на собсветно виждане и естетика.
Да почнем от това защо бих желал wi-fi камери (а не аналогови). Защото те са аналогови, но имат вграден wi-fi, т.е. 1 ниво по-горе, може да ги ползвам и с кабел (уж).
В един стандартен комплект влиза устройството, където ги обдениява като изглед и връзка и някакъв си брой камери (но еднакви) като то вече си има капацитет колко бройка да поеме и по какъв начин.
Цялостната ми идея е да се ползва само захранване към ел. мрежата и сносен рутер, който безжично да прави връзка с кутията-майка за запис и отделните камери от разнороден тип - преносима, стационарна, биг брадър-топка, за външна употреба, проста клетка за движение, дим и т.н. За един коридор може да има една тип фото-клетка камера, за хола си го представям с кълбо, което се мести окото и шари по избор,.. и пр.
Тая идея като цяло няма да стане скоро и затова мисля да наблегна на по-важните по реда си - коридор и преносима. За сигурността да наблегна на качеството, а за преносимостта да избера някакъв боклук, който ще сменя след време.
И все пак ше ми се тези малки частици да се връзват в общия пъзел. А за сигурност не ми се говори. Онлайн сигурност не съществува.
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

Опа винаги може да опграничиш входящите връзки и да се връзваш през домашен впн за да гледаш камерата си как така няма онлайн сигурност можеш ли да ме хакнеш ако ти дам мойто ип? залог приемаш ли?
 
От: Помощ при избора на Wi-Fi IP камера

Първо към колегата с осем камери и рекордер за 320..
Хора, моля ви спрете се! Аз с кодировчик за код не споря. Не уча хирург как да реже. Моля, не разправяйте тия неща. Дори на 700твл производствено цената е 18лв. С транспорта става 25, с мито на 28, с ДДС отива на 34-35. При рекордера е около 70-80. Е, айде кажете ми дали 8*35+80 при това доставни цени става да ви ги продава на 320?!?
Жънат ви с камери на по 500твл и си мислите, че сте прецакали системата.
Ако нямате нужния бюджет за видеонаблюдение, то определено нямате нужда от него и не го купувате. Просто е.
Уви, факт е че тука всеки се страхува да не се мине и за това се слагат такива камери. Ама после същите магазини и прочие обекти реват по социалките за крадци и вадят записи с качество на немско порно от '70.

Към автора на темата : такава интеграция, за която говориш принципно е възможно, но крайно се съмнявам да си даваш сметка за стойността.
Аз спирам да се опитвам да помагам. Дадох мнение, но не искам и не мога да го налагам. В крайна сметка ако нещо не се учи от съвети, то с малко потрошени пари ще се научи.
 

Горе