проблем с фб реклама - трафик към сайт

portugal

New Member
Не знам дали има смисъл да правя такова запитване но все пак ще пробвам. От няколко месеца се опитвам да популяризирам един малък онлайн магазин за дамски дрехи на човек от моето семейство, след като пробвах с двама SEO и SMM специалисти без някакъв забележим успех. Правя го „колкото да не е без хич“ поради куп други ангажименти. Онлайн магазинът има и физически вариант така че оцеляваме някак засега. Дейността ми се ограничава до пускане на реклама във ФБ с цел генериране на трафик към онлайн шопа и плащане на клик.

Въпросът ми е следния: след някакъв ограничен успех за скромните бюджети от 400-600 лв на месец за няколко месеца, последната ми кампания отпреди седмица е пълен провал. Нито една продажба при 20 евро на ден рекламен бюджет. През тази седмица промених аудиторията, премахнах демографските таргетирания за да повторя стари аудитории, промених текст, промених снимки. Никакъв резултат от редакциите. Според вас къде е причината? Мисля си че основния проблем е таргетирането – някъде бъркам…
 
фейса отчитат кликове и ти взимат парите ама реално дали има посещения към сайта ти виж в аналитикса, щото при мен се разминават в пъти и се отказах, пробвай с adwords
 
Преди време при комбинация ФБ и адуърдс повече успех имах с ФБ, затова, когато се отказах от специалистите продължих само с ФБ, дотам ми стига и компетенцията да съм честен :) Досега беше ок не знам какво се прецака при тая кампания
 
Е добре кажи как реагират посетителите, като влязат в сайта.
Баунсват ли?
Ти си докарваш трафик, ама след това е важно какво правиш с него.
 
^ Трябва да питам дъщеря ми, която администрира сайта. Прощавай, но какво означава "баунсват". Както казах не съм много в час с онлайн маркетинга :)
 
^ Трябва да питам дъщеря ми, която администрира сайта. Прощавай, но какво означава "баунсват". Както казах не съм много в час с онлайн маркетинга :)
Влизат в сайта и непосредствено след това излизат или не правят никакви интеракции със съдържанието ти.
 
Ясно, благодаря, дъщеря ми ще погледне в аналитикс след час, аз това което виждам от админ панела на сайта е резюме посетители, хитове през последните 20 дни, топ визитърс по браузъри, търсене двигател референции, топ препращащи сайтове. Ако нещо от тия неща може да е от полза, мога да дам някакви стойности.
 
Ясно, благодаря, дъщеря ми ще погледне в аналитикс след час, аз това което виждам от админ панела на сайта е резюме посетители, хитове през последните 20 дни, топ визитърс по браузъри, търсене двигател референции, топ препращащи сайтове. Ако нещо от тия неща може да е от полза, мога да дам някакви стойности.
Нищо от тоя админ панел няма да ти е от голяма полза. Вижте си аналитикса и задъжлително си връзвайте кампаниите с тагове за аналитикса. Просто ще имаш по-добра видимост на всяка отделна кампания и ще ти е по-детайлно.
 
Да, ще го направя това, но трябва да проуча как става :) Това връзване с таг от аналитикса е нещо като данни, които се добавят в края на URL адреса на сайта?
 
@portugal Не знам какви SEO и SMM специалисти си наел, но като те чета, всичко ти е объркано и нищо не ти е ясно. С 400-600 лв. месечно за SEO на онлайн магазин няма да се получи нищо, това са минималните суми, които може да се вложат и за тези пари ще можеш да наемиш в 99% от случаите некадърници. Както явно и си направил. След това си направил следваща грешка - заел си се сам с рекламата, да правиш нещо, което не разбираш - отново загубени пари. А без да си показал и да съм видял сайта, от обяснението ти съдя, че сайта ти също не е наред и там трябват промени.

Не всеки, който се бие в гърдите, че е "SEO и SMM специалист" е такъв, когато наемаш, ще проучваш, хората които си разбират от това се знаят от общността, ще отидеш при тях. Но те вземат скъпо, нямаш ли пари и не можеш ли да си ги позволиш - по-добре недей прави нищо, че наемеш ли някой за по-малко пари, само ще загубиш, както и се е случило.
 
Така е. Все пак да уточня, че горния бюджет не е за SEO а за обикновена ФБ рекламна кампания, с подобна на която няколко месеца имах приход надхвърлящ в пъти този разходен бюджет. Приходът от последната кампания, обаче, както казах е равен на нула. Затова реших да попитам дали нямам някаква грешка при организацията на тази кампания. Както и да е - прав си, най-добре дъщеря ми да си наеме специалист. Благодаря за инфото все пак :)
 
Затова реших да попитам дали нямам някаква грешка при организацията на тази кампания.

Щом прихода е равен на нула, значи има грешка. Но така никой няма да може да ти каже къде е грешката. Можем само да гадаем. Трябва да се погледнат нещата в цялост, всичко да се анализира. Всичко има значение: снимките които си използвал за реклама, рекламните изречения, аудиторията, пред която си рекламирал, времето на реклама, сайта как е организиран - "приятелски" ли е сайта или не, стоките, продуктите в онлайн магазина как са представени... само едно нещо от тази верига да не е наред и нещата няма да се получат. Ако едно нещо е вървяло, било е актуално преди няколко месеца, не означава, че сега пак ще има успех, нещата са динамични и преди да се предприеме рекламна кампания трябва да се прави анализ.
 
Факторите да няма продажби може да не се коренят в трафика, SEO и SMM и т.нт. Наистина трябва по-дълбок анализ. Според мен пък хубаво е да се види в кой момент е имало най-много продажби, да се анализира добре от къде е дошъл трафика тогава и какъв профил потребители са закупили и към подобен профил да се таргетита рекламата, защото толкова бързо не може да се изчерпа интереса.

Просто маркетингът е нищо без данни и в момента никой няма да може да каже защо се е получило така.
 

Горе