Икономика или бизнес администрация

Щото пък като ти го изговорят на лекции ще почнеш да го разбираш или пък ще се научиш да мислиш ... Понеже все още уча ги виждам всеки ден. Единия се бара системен администратор, ама не знае какво прави cat във линукс, другия не може два цикъла да завърти, ама се чуде от къде да си изсмуче от пръстите, че да те скъса, отказа хората супер много от предмета си. Третия идва пиян на мотика, ръси просташки вицове 3 часа, по предмета дума по предмета не каже... На изпита предавам, не поглежда, пише нещо върху листа и после като му дадеш книжката си измисля на мига оценка. Другия 40 години преподавател, професор, не знам си какво, от 40 години оценката се определя с хвърляне на зарче, ако не си доволен от зара, чак тогава ти гледа изпита. Редовна практика ми е от 2 оценка да скача на 6, щото не всеки има шанс да му с падне "верния" зар. Да описвам ли още. Освен да те научи че по света е пълно с тъпи задници друго не прави унивеситета.
Къде следваш?
Освен, че имах двама предподаватели, които открито се заяждаха със студентите просто, защото са станали на криво, то през другите ми години на следване (6 да съм точен) съм попадал единствено на свестни хора, които с радост преподават и помагат. Повечето от тях се реализират и извън университета като имат собствен бизнес или работят като високо платени външни специалисти. Винаги са давали 'сухия лекционен материал' с примери от реалния живот.
 
А причината да искам БА .искам да се науча да управлявям собствения си бизнес и хората ефективно ..

Едва ли в университета ще те научат на това. Трябва да имаш определени качества, знания, които един университет няма да ти даде. Послушай съвета на @RealMoney:

Чети книги по темата, вслушвай се в съветите на хора успешни в бизнеса, практикувай написаното и казаното и виж кое работи за теб най-добре. Ето, току що ти спестих 4г ходене по мъките.

Ако се колебаеш какво да четеш в началото, бих ти препоръчал да започнеш с Буров. Ако прочетеш и разбереш Буров, все едно си завършил два университета по Бизнес администрация.
 
Къде следваш?
ФМИ, ама то не е само там. Сигурен съм, че навсякъде е така.

Ако искаш мога да ти разказвам и как се държаха даскалите с мене в гимназията. (най-елитната в града). Другото място от където взимам силна референция за образованието в страната и въобще за изграждане на мнението ми за образованието като цяло. Няма да навлизам в детайли, само ще вметна, че срещах тотално презрение на желанието ми за задълбочена работа по предмета от всеки един от тях с който имах някакво желание да работя. За тях важни бяха определени любимци набелязани от самите тях или от директора на училището.

Не е като да съм слаб ученик. Даже напротив. Години само с шестици, състезания, олимпиади, конкурси...

След това така ми се сте живота, че си развих мои проекти, започнах работа и в университета почти не ходя, та не им обръщам внимание на "професорите", но все пак не държа тотална дистанция, подготвям се и си взимам изпитите, ходя и на някои лекции и упражнения. И все се заричам, че е време да спра да го правя. Няма такава простотия. Цялата дисциплина можеш да я "научиш" с два дена напън след работа вечер и то за всяка една дисциплина. Просто материала адекватния е толкова малко че ... Е ако започнеш да се втиляваш на глупостите на преподавйтелите, можеш да си откараш и месеци, но предпочитам да ми пишат 4 и да знам че съм разбрал нещата, а не да имам 6 като някоя колежка, която е наизустила целия конспект, но утре няма да помни и един въпрос от него.

Естествено формата на изпитване е така измислен, че да трябва да пишеш домашни и проекти, които са безсмислени и самите преподаватели си го знаят, но просто им го изискват. Та тези домашни могат да ти изпият цялото свободно време и да не ти дадат нищичко. Ама без тях пък не можеш да вземеш изпита. Та ето ти тебе изхабено време в което можеш да се развиваш по по-добър начин.


Имам и един-двама приятели дето си ги влача, защото смятат, че ако не си наизустил материала, не знаеш, не се и опитват да разберат дали го разбираш. Важно е в листа да пише точно определено нещо. Това очевидно не дава смислени умения и знания

Толкова много съм намразил образованието, във вида в който е популярно, вече, че няма как да видя смисъл в тези форми на масова подготовка.
 
БА е да управляваш фирма, а ти искаш да правиш своя фирма, за това ти трябва предпиемаческа дейност - а тя става с практиката. Ако искаш да се учиш от опита, то прочети книгите на успешните предприемачи, като фокуса спада на начинът им на мислене. Всичко друго е огранизациона структура, а за нея инфо бол както книги, така до обучения - стига да си склонен да инвестираш в себе за много по кратко време ще се образоваш в пъти спрямо университеското обучение.

А много е забавно да ти предават материал по материали, които и сам можеш да си намериш и масово преподавателите ти са бивши комсомолци или такива, които имат само академични знания по материята на бизнесът и предприемачеството ...
 
Въобще не ти трябва университет, в твоя случай дори ще ти навреди. Ще ти изгубят времето и ще ти напълнят главата с излишни теории. Има много по-ефективни начини да използваш времето и умстения си капацитет, както много колеги вече споменаха.
 
Да така е но това се отнася за.всичко

Не книжката кара колата нали? Но се изисква ..

Търсят се хора с.висше навсякъде дори и това не е достатъчно..

То само.практиката може да те научи.на.нещо
 
И според мен университета е загуба на време, независимо къде какво се търси. Свойството да научаваш каквото ти потрябва сам е много по-ценно от отлична диплома. Хората, които вярват че трябва да изучат висше за да получават по-добра заплата са спънати в начина си на мислене. Те няма да отделят време да се самообразоват в нищо, все пак висшата им цел да завършат висше е изпълнена. Всеки ден ще работят за друг, парите им пак няма да им стигат, а в свободното си време ще гледат телевизия. Бягай от университета като дявол от тамян ;)
 
Да така е но това се отнася за.всичко

Не книжката кара колата нали? Но се изисква ..

Търсят се хора с.висше навсякъде дори и това не е достатъчно..

То само.практиката може да те научи.на.нещо
На теб ти трябва диплома, за да се наемеш сам на работа ли?
 
Знам защо съм учил

Занимавам се със земеделие сега след дипломата ще си отворя и агроаптека.
Смятам да продължавам да се развия и като магистър ... може би РЗ

А причината да искам БА .искам да се науча да управлявям собствения си бизнес и хората ефективно ..

Ще се записвам локално в моя град и няма да е кой знай колко да е загуба на време само събота неделя е ..
Парите си ги вадя аз така че няма да харча парите на никой
А 3 бона които ще отидат ги виждам като инвестиция в себе си ...

Както ще наблягам и усилено да уча чужди езици
Трябва ти литературно образование.
Останал съм с впечатление, че набързо си изстрелваш въпроса в темата и после се налага да обясняваш за какво иде реч. Точно както тук.
Трябва ти и някой, който да те научи на мислене - анализ на нещата и синтез на решения. Това важи за едно 90% от пишещите тук.
Наблегни си на магистратурата. Само тя е смислена за това, което искаш да правиш в близките години.
Относно:
*икономика - не знам какво ще учиш три години; купуваш си учебниците и за една зима ще знаеш повече от дипломираните.
*счетоводство - трябва ти единствено, ако ще правиш кариера като експерт-счетоводител; всичко друго са нормативи, които се менят всеки месец. На счетоводителите им отнема повече време следенето промяната на нормативните правила, отколкото да събират и изваждат. Щото това е счетоводството - събиране и изваждане.
*или бизнес администрация - това е най-големият ташак в съвременното образование. Единствената полза от такава диплома е за държавни служители - заради чиновете и класовете, които въведоха, по подобие на руската чиновническа система от края на 19-ти век.
Ако имаш талант на администратор, ще управляваш собствения си бизнес и хора ефективно. Ако го нямащ вътре в себе си, никой ВУЗ няма да ти даде такова свойство.
Имам няколко познати, които учат задочно в момента. Единият дори е отличник, изненадващо за себе си, роднини и приятели. :D Това, което учат, ще им даде дипломи. Като начин на мислене никой от тях не се е променил.
 
Един инженер...
Типичен виц от хора, които не са в състояние да си сменят изгорялата крушка, защото може да ги хване ток. :D
Да не говоря за такова сложно нещо, като:
Млада булка звъни на майка си:
- Мамо, трябва да готвя пилешка супа.
- Дъще, слагаш кокошката да се свари, и като поври един час, ще ми звъннеш да ти кажа другото.
След един час:
- Мамоо, ма тази кокошка не иска да стои мирна в тенджерата - като завря водата и започна да рита.

Имам 4 семестъра висша математика - 4 тройки, с голяма мъка. На втора математика - интегрално и диференциално смятане, се явявах 7 пъти на поправителен изпит, накрая доцента ми изхвърли книжката с тройката в коридора. :cool:
Започнах работа и се яви една задача. Можех да я сметна за няколко дни с примитивни изчисления. Вместо това си отворих лекциите, съставих си нужния интеграл и за 15 мин бях готов.
 
На теб ти трябва диплома, за да се наемеш сам на работа ли?
Що бе бате....за проекти се иска образование. :) Ако не отговаряш....набавяш. :) Хахаха....не ви трябва диплома за бизнес....трябва опит, нюх и определено ноу хау (което е предимно от опит). :)
 
Що бе бате....за проекти се иска образование. :) Ако не отговаряш....набавяш. :) Хахаха....не ви трябва диплома за бизнес....трябва опит, нюх и определено ноу хау (което е предимно от опит). :)
Я ми кажи ти като собственик и управител на бизнеса си, кой ще е този, който ще ти иска диплома, за да правиш бизнес?
 
@blackout8 в офлайн бизнеса искат дипломи и още как, пробвай да кандидатстваш по някой европроект или за ремонт по някоя общественна поръчка. Ти може да си имаш знанията, но в договорите пише във фирмата да е наето лице със диплома. На практика плащаш на човека само заради дипломата му, а цялата работа я вършиш ти защото тоя с дипломата е куха лейка.
 
@blackout8 в офлайн бизнеса искат дипломи и още как, пробвай да кандидатстваш по някой европроект или за ремонт по някоя общественна поръчка. Ти може да си имаш знанията, но в договорите пише във фирмата да е наето лице със диплома. На практика плащаш на човека само заради дипломата му, а цялата работа я вършиш ти защото тоя с дипломата е куха лейка.
Ок, наемаш си такъв човек :)
Отново питам за какво ти е диплома, ако си собственик на фирмата и я управляваш?
 
А не е ли по-логично и удачно, ти да си имаш диплома и да не плащаш на никого. Дори и задочна диплома да е пак се води вид квалификация!
 
Първо не знаем дали авторът изобщо ще се занимава с обществени поръчки, че да му трябва диплома. Бизнеси, разчитащи на държавата, са мъртвородени според мен.
Второ, всеки има съзнателна или несъзнателна представа за това колко струва времето му. Ако авторът цени своето, доста по-обосновано е да си наеме човек, отколкото да се занимава с университети.
 
Бизнеси, разчитащи на държавата, са мъртвородени според мен.
Явно въобще не си наясно с успешните "бизнеси" в България. :D
Да не би да си мислиш, че европарите (а и не само) ей така се гребат от кацата/банката?
 
Явно въобще не си наясно с успешните "бизнеси" в България. :D
Да не би да си мислиш, че европарите (а и не само) ей така се гребат от кацата/банката?

Със схеми и с държавата не се занимавам, така че да, не съм много наясно с "бизнесите".

Идеята ми беше, че работата с държавата затъпява предприемаческия усет и води до загуба на личностни и професионални умения у предприемача, което рано или късно ще се окаже пагубно за него и бизнеса му. Както много хора тук, и аз се боря да създам нещо дългосрочно, нещо, което не може да пропадне при избор на ново правителство, промяна на някоя алинея в закона или неразположен чиновник. :)
 
Последно редактирано:
Аз нямах в предвид опорачените практики при общественните поръчки, за другите да прав си. Но ако се занимаваш със строителство на ВЕЦ-ове, редно е да си имаш образование ( диплома)свързано с дейността на фирмата ти.
 
Аз нямах в предвид опорачените практики при общественните поръчки, за другите да прав си. Но ако се занимаваш със строителство на ВЕЦ-ове, редно е да си имаш образование ( диплома)свързано с дейността на фирмата ти.
Редно?
Чудно ми е дали Брансън си е казал ей редно е да имам пилотска диплома, че да си направя Virgin или диплома по астрофизика за Virgin Galactic.
Също така ми е чудно Хенри Форд, какво си е мислил - те журналята го взимали за мезе всеки път щото нямал висше ...
Ако искаш може си зададеш същото за Гейтс, Джобс или пък Закърбърг - как завалиите ще имат фирми свързани със софтуер за милиарди пък нямат дипломи :D

Ако имам ресурсите и инвестицията е изгодна бих инвестирал във ВЕЦ, ВЕИ и т.н. пък хал хабер си нямам дори и от базова физика в частност ел. поток.

Хайде дай го по сериозно тук си говорим за твои бизнес, твоя лична бизнес инициатива - пределно е ясно, че са нужни знания и опит, но за да ги имаш тях не ти трябва диплома!
 

Горе