Препоръки за професионален Фотоапарат!?

webmast367

Well-Known Member
Здравейте, бихте ли препоръчали професионален фотоапарат!?
Трябва ми максимално най-добрия апарат на пазара в момента! Разгледах доста модели, но все още не съм се спрял конкретно на никой (може би защото и незнам кое да избера)

Няма аз да съм фотограф трябва ми апарат за фирмата, а фотограф ще се наеме!
 
Хм... е тва май е животно, ама сериозна сумичка..
https://www.photopavilion.bg/продук...ив-Nikon-AF-S-Nikkor-24-120mm-f4G-ED-VR-17696

В предвид че трябва още толкова за обективи, светкавици и аксесоари... :D


Моля фотографите да споделят какво ползват? До колкото четох не е нужно апарата да е 10 бона повечето фотографи са с оборудване за около 4-5к и им върши перфектна работа.
Предлагайте бюджетни и по скъпички варианти идеята е сесиите да се получават професионално! Ясно ми е че и фотографа е от значение в случая ме интересува апарати, обективи, светкавици... че е кофти тука да питам конкурентите кво ползват :D
 
До колкото знам от познати фотографи, най-важното е обектива. Друго което знам от тях е, че повечето им фотоапарати са не повече 4-5 хиляди, без обективите. Но имат много обективи и те ти качват много цената.
Защо не отидеш в професионален магазин за фотоапарати и да видиш те какво ще ти препоръчат и да пробваш да видиш кое ти харесва на теб.
 
До колкото знам от познати фотографи, най-важното е обектива. Друго което знам от тях е, че повечето им фотоапарати са не повече 4-5 хиляди, без обективите. Но имат много обективи и те ти качват много цената.
Защо не отидеш в професионален магазин за фотоапарати и да видиш те какво ще ти препоръчат и да пробваш да видиш кое ти харесва на теб.

Направих го, този първия линк който съм пуснал за 5к казаха че ще е повече от достатъчно за каквито и да е било графики.

В случая повечето ми познати фотографи казват заложи на по нисък клас обектив примерно и на по-добър клас апарат, други казват обратното че апарата може да е по нисък клас а обектива да е по макс. Мене в случая ми трябва добър апарат и някакъв перфектен така да го кажа обектив! Тъй като при мен в общи линии 90% от сесиите ще протичат по един и същ начин ( за партита ми трябва ) и ми се струва излишно да сменям 10 обектива на 1 парти, като мога да ползвам някакъв който ще е подходящ.

Повече от 5 хил. сякаш не ми се наливат в това поне не и на този етап по-скоро искам да видя кое как с времето да ъпдейтвам оборудване и да допълвам такова.
Главния проблем е че всеки казва различно, като препоръка а в магазина който бях ми предлагат 20 подходящи модела (е как да избера кой :D ) за това си викам някой компетентен тук може да помогне малко с избора на добро и качествено оборудване поне от към апарат. Обективите и т.н не са ми такъв проблем.
 
Колега вместо да набиваш пари в техника защо тези пари ( 10 000 ) не ги разделиш на 12 равни части и не предложиш по-добра заплата за бъдещият ти фотограф така ще имаш по силен ефект и наистина ще има стимул за работа.

П.С. Всеки самоуважаващ себе си фотограф няма да се съгласи да работи с чужда техника била тя и на фирмата.
 
Обективите са по-важни от апарата ... задапаратното устройство също :)

Най-доброто в момента - Nikon D850 ... но с читав фотограв същата работа би ти свършил и Nikon D750 ... който е доста по-евтин ...
Много зависи и какво точно ще снимаш ... за определени неща , като примерно пейзажи - би ти свършил работа и доста по-евтин апарат с читав обектив ... Аз лично ползвам Nikon 7200 и съм много доволен :)
 
Сега видях , че ще е по-скоро за партита ... в случая ще ти трябва светлосилен обектив ... предполагам Nikor 50mm или Nikor 35mm ще е добро решение на 1.8 или 1.4 бленда ... Апарата даже не виждам смисъл да е от най-скъпите ... един Nikon 7200 или Canon 77D е напълно достатъчен ...
 
Сега видях , че ще е по-скоро за партита ... в случая ще ти трябва светлосилен обектив ... предполагам Nikor 50mm или Nikor 35mm ще е добро решение на 1.8 или 1.4 бленда ... Апарата даже не виждам смисъл да е от най-скъпите ... един Nikon 7200 или Canon 77D е напълно достатъчен ...
Благодаря за подробното включване и насочване колега! Ще се радвам все пак да чуя и други мнение като на колегата. Сега ще погледна и предложенията.
Мерси отново!
Поздрави :)
 
Колега вместо да набиваш пари в техника защо тези пари ( 10 000 ) не ги разделиш на 12 равни части и не предложиш по-добра заплата за бъдещият ти фотограф така ще имаш по силен ефект и наистина ще има стимул за работа.

П.С. Всеки самоуважаващ себе си фотограф няма да се съгласи да работи с чужда техника била тя и на фирмата.

Там е проблема колега, че няма как да наема фотограф с който да се сработим особено за тия партита!
Ще дам пример!
Единия фотограф тук взима 40-50лв на час примерно, като има 10 изяви днес (минимум 4-5) Дефакто той прави между 200-500лв на ден! Дали ще дойде да ми работи за 800лв заплата? Имам такъв вариант но дори да взима 100% от парите за фотограф аз да не печеля пак не мога да разчитам защото аз днес имам 5 партита той на 2те от тях е зает с друго и аз кво правя? Предлагам на клиента фотограф който не идва....

В случая ми трябва машинка като се наложи аз ще нащракам 10 снимки (с хубаво оборудване) и най-големия кретен ще вкара толкова 2-3 кадъра (поне да замажа положението) А иначе да кажем фотографа ми ще е на по ниско ниво по скоро любител, който няма как да даде 5-10 бона за апаратура.
 
На теб ти трябва апарат , който да прави хубави снимки при високо iso ... (iso то се вдига заради по-слабата светлина) ... такива са сериите 7100 , 7200 на Nikon и 77D на Канон ... това са по- скъпите модели от наречените кроп апарати ... високия клас апарати са с пълноформатните матрици ... Nikon D750 , който си си харесал е такъв ... и ако не те притеснява цената му го вземай смело ... след това ще ти трябва добра светкавица (ако снимаш на слаба светлина ) + 1 или 2 обектива ...в зависимост спецификата на снимките ... при преобладаващи портретни снимки се взема твърд обектив (без зоом фактор) 35мм , 50мм или 85мм в зависимост как искаш да изглеждат снимките ти :) тези обективи са и с отворена бленда 1.8 или 1.4 и позволяват добри снимки и на по-ниска осветеност ...
Може да вземеш и варио обектив 24-70 на бленда 2.8 (ако се спреш на пълноформатната матрица ) - ще покрие 85% от ежедневните ви необходимости при снимане .
 
Последно редактирано:
Имаш според мен леко грешен подход.

Плесио не е точното място за фотографска техника. Отиди в специализиран магазин - фотосинтезис или фотопавилион. Фотографията е материя, която изисква жесток професионализъм от продавач консултанта, а Плесио е магазин малко или много ширпотреба - същия човек, който ще те консултира за фотографска техника ще ти продава и телевизор. Просто няма как да е компетентен във всички сфери, а най-вероятно не е компетентен в нито една. Обикновено негативите на некомпетентните продавачи могат да се елиминират, ако купувача е по-запознат, но самия ти въпрос, че ти трябва "максимално най-добрия апарат на пазара в момента" показва, че нямаш съответната информация.За това или намери приятел на който имаш ужасно доверие или се довери на консултанта, но нека поне е в специализиран магазин. Третата опция е сам да се заровиш да четеш, но ще ти отнеме адски много време. Имай предвид, че обективна информация трудно се намира дори и да намериш приятел, на който имаш доверие. Фотографията е малко сектантска област и фенските страсти са не по-слаби от футболните, та ако не и повече.

Другата ти грешка е, че допускаш, че купувайки по-скъпа и професионална камера, това ще елиминира нуждата от професионалист зад устройството. А на практика е точно обратното - качвайки цените на камерите те не стават по-юзер френдли за потребителите, а стават по-полезни за професионалистите. С прости думи - ако си няма понятие човек, ще изкара абсолютно еднакви снимки и от камера за 2000, и такава за 20 000 лева. По-скъпото оборудване ще се усети само в ръцете на истински професионалист. И обратното - евтината камера в ръцете на професионалист ще постигне чудеса, които ти няма да можеш да постигнеш със скъпата.

Така че, ако ти ще щракаш или някой си там, който ти е наличен, няма никакъв смисъл да се изхвърляш със свръх скъпа техника, няма да постигнеш по-добър резултат.
 
Аз ако бях на твое място щях да взема Nikon D850 + Nikkor 24-70mm f/2.8G ED N или ако се търси по-лек и компактен вариант, но пак с безкомпромисно качество (защото D850 е близо 1 кило, като сложиш и обектива отиваш на 2 кг.) това:
Sony A7R II + Sony FE 24-70mm f/2.8 GM. Даже май повече клоня към сонито.

Щом ще е за партита ти трябва и светкавица. Обективите, които съм ти препоръчал са вариота. Колегите по-горе ти предложили твърди 35 и 50мм обективи, но смятам, че за парти и затворени пространства, такива обективи са неподходящи. Със 24-70mm f/2.8 имаш широчина и ще може да хващаш по-голям ъгъл, като имаш и зоом.
 
Последно редактирано:
@webmast367 ясни ли са ти термините: фокусно разтояние, бленда, скорост на затвора, боке, хроматични аберации и т.н. Ако не то наливането на тази сума в техника е напълно безсмислена.
Ето малко примери с тяло Никон д40(само 6МП) и обективи китака 18-55/105Микро. Днешните телефони бият апарата ми :D.
Както казаха по-горе светкавица, статив, монопод.
Дали да дадем повече за оптика? Ми да оптиката няма MP и прави снимката. Тялото само пише файла.
img_007874.jpeg img_008850.jpeg img_006237.jpegВиж файлът 16060
 
Благодаря на всички за насоките! Ще прегледам предложенията и ще се консултирам с малко по-запознати от мен!

Относно колегата по горе..
@hristonev
Да си кажем честно почти никакво понятие си нямам от цялата сфера, а да не говорим за термини... именно за това и помолих за помощ тук!

Иначе е лесно ... наливам 1 камара пари за първия СКЪП апарат и аксесоари за него и после си го вра в .... :D

Както споменах аз няма да съм и фотографа, но искам да вържа сегашния ни фотограф като предоставя професионална техника ако мога така да се изразя! В случая сега фотографа е по-скоро любител и техниката е такава, но примерно с галакси s8 си правя що горе прилични снимки и ако няма да купувам хубаво оборудване то по-добре да не ползвам и сегашния фотограф...

За момента снимките са безплатни, а трябва да съм конкурентен да взимам пари по партитата и за фотографията тъй като колегите взимат от 40лв нагоре за час само снимки отделно ако тръгнат и да разпечатват и прочие.

@jair
Просто видях добър според мен апарат за това метнах линк... мисля след празниците да отскоча да пообиколя в големите градове специализирани магазини точно за това, за да могат хората да имат понятие и да отговорят подробно на изискванията ми, а не да не знаят какво продават, но в моето градче няма компетентна среда и за момента нямам възможност да се сблъскам с професионални препоръки и съвети на място...
 

Горе