Paypal осчетоводяване

Vintagey

New Member
Здравейте,

Наясно съм, че това ще е поредната тема с въпроси, свързани с Paypal, но въпреки темите, които изчетох си оставам с въпроси, които бих искала да уточня в детайли, с по-нова информация и според конкретния случай.

Занимавам се с графичен дизайн и обработка на снимки. Иска ми се да продавам услуги, свързани с уеб дизайн, фото обработка, вектори/шрифтове и мои лични снимки (последните две се причисляват към групата "стоки"?) в сайтове, предлагащи продуктите на фрийлансъри за онлайн покупка. Нямам намерение да наемам счетоводител, защото не смятам да превръщам дейността в постоянен бизнес, поне не на този етап. Следователно, нямам и регистрирана фирма. Идеята ми е да изпълнявам по няколко дребни поръчки на месец. Да добавя, че живея във Франция при приятели. Имам две банкови сметки - една във Франция и една българска. Искам да свържа една от двете с Paypal акаунт. Търсих информация относно онлайн продажбата на услуги на територията на Франция - там обикновено изискват да се регистрираш като ЕТ и като цяло системата, свързана с осчетоводяването ми е непозната. Съществуват и разни минимални прагове, като например годишен оборот от 20 000 евро, под които се плаща по-дребен процент данък... Затова предполагам, че ще е по-логично да използвам сметката си в България, особено при положение, че ще плащам данъци тук? Имам следните други въпроси:

1. Какъв тип Paypal акаунт би било по-добре да използвам - личен или "бизнес" такъв?
2. Нужна ли ми е регистрацията по ЗДДС?
3. Планирам да работя с клиенти в ЕС и извън него. Предполагам, че е задължително издаването на фактура? Това възможно ли е, ако нямам регистрацията по ДДС? Ако да, бихте ли ми дали повече информация какво трябва да фигурира тя? Трябва ли да включвам процент ДДС в цената?
4. Ако издавам фактура, по какъв начин мога да я използвам (ако не фактурата - друга информация от Paypal акаунта ми?), за да я прикача към данъчната си декларация като доказателство за постъпилите суми?
5. Разбирам, че данъци се начисляват върху крайната цена на продукта/услугата. Как постъпвам относно таксите за транзакции в Paypal, когато декларирам приходите си?
6. Нямам регистрирана фирмена Виза - ще свържа Paypal с лична банкова сметка. Това по какъв начин променя осчетоводяването? Мога ли да декларирам приходите си като физическо лице в данъчната си декларация като приход от друг източник?

Предварително благодаря за помощта!
 
... Затова предполагам, че ще е по-логично да използвам сметката си в България, особено при положение, че ще плащам данъци тук? Имам следните други въпроси:

Местно лице ли сте за Р България?

Дефиниция за целите на ЗДДФЛ

На основание на чл. 4, ал. 1, местно физическо лице, без оглед на неговото гражданство, е лице:

  • което има постоянен адрес в България, или
  • което пребивава на територията на България повече от 183 дни през всеки 12-месечен период, или
  • което е изпратено в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия, и членовете на неговото семейство, или чийто център на жизнени интереси се намира в България.
Важно!

При наличието само на един от изброените критерии физическото лице може да се счита за местно по смисъла на ЗДДФЛ. Единственото изключение от това правило е уредено в нормата на чл. 4, ал. 5 от ЗДДФЛ, а именно: не е местно физическо лице лицето, което има постоянен адрес в България, но центърът на жизнените му интереси не се намира в страната.
 

Горе