Таван или ателие за airbnb

testkiwi

Well-Known Member
Какво мислите за следното: ателие или таван купен в стара кооперация в центъра да бъде направен на airbnb?
Да кажем е 30 кв. за 30 хиляди евро и за да се ремонтира и обзаведе супер дизайнерски и интересно ще струва около 15 хиляди евро.
Т.е. 45 хиляди евро, средно нощувката може да е 60 лв., ако е зает само 60% от времето (през другото време може да си го ползвам за курви :D)
та 1000 лв на месец, по най-груби сметки след 7.5 години се е избила инвестицията, като не отчитам, че цената му след ремонт и т.н. ще се е качила

Интересно ми е мнението Ви?
 
Дори ако сметките са ти верни - тоест ще си възвърнеш инвестицията от 45 хил евро за 7.5 години, пропускаш да калкулираш твоето време - за комуникация с клиенти и управление на процеси - почистване, ремонтиране, сметки, оплаквания.... Добави по 1000 лв на месец Х 7.5 Х 12 = 90 000 лева за труд и административни разходи. Общо 45 000 евро + 90 000 лв = 90 000 евро разход.

ако влизаш в airbnb, трябва да имаш план как до 1 година да оперираш минимум 10 апартамента или повече.

Това ми е мнението :)
 
Както каза istani123, трябва да сметнеш и режийните разходи. 1000 лв. на месец ми се струва множко за един таван, овсен ако някой от наемателите не ти опожари помещението. Имай и друго предвид! Процента на заетост лека полека спада, заради увеличаващата се конкуренция.
 
И аз си мисля, че това са сметките без кръчмаря.. ще ти излезе по-солено и тази инвестиция не вярвам да я избиеш за по-малко от 10 години /оптимистично/
 
цената му след ремонт и т.н. ще се е качила

Интересно ми е мнението Ви?

Ти си си отговорил на въпроса дали си струва. Ще предположим най-лошото, че изобщо няма да го отдадеш под наем и кво след време да го продадеш пак ще си избиеш парите и то с печалба.

На времето дъртия теглеше заеми и вземаше земеделска земя по 70-80 лева на декар и всички около нас ни се подиграваха колко сме тъпи. Сега от завист не ни говорят.

А иначе това с airbnb направо е мания в световен мащаб. Ако успееш да го разработиш няма да съжаляваш.
 
Ще предположим най-лошото, че изобщо няма да го отдадеш под наем и кво след време да го продадеш пак ще си избиеш парите и то с печалба.
Идеята е да печели от наем, не от препродаване на имота. При препродажбата на имот, играта е друга. Сега цените са надути. Може да отнеме доста време, докато се качат над това ниво, за да направи печалба. В България има 1,2 милиона празни жилища, продължава да се строи, а населението апокалиптично намалява. За момента положението в големите градове се спасява от миграцията на хора от по- малките населени места. В дългосочен план обаче, тези показатели са си предпоставка за сериозен срив на цените на имотите. Така че това с препродажбата е малко "тъмна Индия"...
 
Абе в София празни жилища няма. Може и да не живее никой в тях постоянно, ама са хора от провинцията, които често идват по работа и им е по-изгодно да притежават жилище отколкото да спят по хотели, има хора работещи в чужбина връщащи се за лятото. Т.е това са хора които все пак им трябват тези жилища и няма вкупом да скочат да ги продават.

Ако има празни са по разни квартали дето никой не иска да живее.

Та според мен си струва. Особено ако имаш кой да ти го върти. Ти май имаше фирма, така че все ще можеш да натовариш някой от служителите си с този ангажимент слещу някой лев отгоре. Пък може и без лев отгоре :D.

Може и някоя баба от кооперацията да наемеш да ти го върти.

В съседната кооперация дават един апартамент така. Вечно свети и има квартиранти. Ключа го дава една баба от друга съседна кооперация. Тя слага чаршафи, почиства и т.н.

Като не стане с air bnb-то, ще го дадеш под наем на някой студент/ка, да ти върви доход и от там. Ако е фенси обзаведено веднага ще се вземе. Ама airbnb-то си е по-оферта. А и винаги можеш да го продадеш и да му вземеш парите.
 
Идеята е ясна още от заглавието но човек винаги трябва да смята и най лошото, за това казах и да не го отдаде под наем поради някакви причини и спънки според мен след време пак ще е на печалба. Това за тъмна и светла Индия, балони и фойерверки в дългосрочен план има още на къде да се покачва ;)
 
Имай предвид, че съседите могат да ти дръпнат шалтера. Аз имам апартамент в идеалния център и във входа пуснаха един такъв апартамент. След като обаче почнаха да влизат нон-стоп непознати и вече не можеше да се разбере, кой живее тук, кой е наемател и т.н му приключи бизнеса. Беше човек от входа, не е специално купуван за тази цел.
 

Горе