Интересно и полезно - според мен!

zoomaniak

Well-Known Member
За да не пускам отделни теми - в тази ще слагам новинки и статии, които са полезни за всички тук.

Ако @Blinky няма против. Интро и жив линк.

Пък и да не дразня съфорумците :)

Живейте без дългове

https://money.bg/personal-finance/kak-da-stanete-po-bogati-ot-svoite-roditeli-7-saveta.html

Почти всяко семейство има заем. Купуваме на кредит коли, апартаменти, смартфони, домакински уреди. Разпространени са бързите кредити, т. нар. "заем до заплата" при много високи лихви.

Животът на заем е опасно явление от гледна точка на финансовото здраве, тъй като създава илюзията, че лесно можете да си позволите да си купите всичко.

А факт е, че поради лихвата дадена покупка се оказва много по-скъпа от цената, която бихте могли да платите, без да вземете заем.

Ето защо финансови експерти съветват да сведат до минимум дълговете си по заеми, а не да взимате нови, преди да сте изплатили старите.

Разбира се, малко вероятно е средностатистическият гражданин да си позволи да закупи скъпи стоки без заем - апартамент или кола. Но си струва да избягвате излишните разходи и кредити, когато става въпрос за домашни уреди, дрехи или нов телефон.

Научете се да разпределите правилно средствата си, за да можете да купувате без излишни заеми това, което наистина ви е необходимо и можете да си позволите.

Как да станете по-богати от своите родители: 7 съвета
 
Само празни приказки и разтягане на локуми - почти нищо полезно, има хиляди такива еднотипни статии и книги.
 
Само празни приказки и разтягане на локуми - почти нищо полезно, има хиляди такива еднотипни статии и книги.

Колко заеми имаш - сподели :)
 
Джак Дорси управлява и Twitter, и Square - без да ползва лаптоп. Как е възможно това?

Просто е: той прави всичко от своя iPhone. Въпросът е "Защо?"

Причината, казва Дорси, се крие в концентрацията. Когато използва само телефона си, той може да изключи всички съобщения и да използва само едно приложение едновременно без да се разсейва.

"Наистина мога да се коцнентрирам върху това, което е пред мен, вместо върху всичко, което се случва, ако ползвам лаптоп", казва наскоро той, цитиран от CNBC.

https://money.bg/ceo/shefat-na-dve-multimiliardni-internet-kompanii-koyto-ne-polzva-laptop.html
 
Неравенство при заплащането в Силициевата долина се засилва. Заплатите се понижават навсякъде, с изключение на първите топ 10% от технологичните компаниите.

През изминалите 20 години, Силициевата долина водеше страната към икономически растеж. Повечето от работещите там обаче не успяват да вкусят от плодовете на този подем. Сега 9 от 10 служители в този район на Калифорния печелят по-малко, отколкото през 1997 година, когато настъпва период на висока инфлация, според нов доклад, информир Recode.

https://money.bg/economics/dolinata-kadeto-bednite-stavat-oshte-po-bedni-a-bogatite-po-bogati.html
 
САЩ започва процес на изтегляне от Световния пощенски съюз (UPU) към ООН, който предлага ниски такси за пощенски доставки от чужбина в страната. Администрацията на президента Доналд Тръмп счита за несправедливо споразумението, защото Китай е облагодетелстван от него, пише The Guardian.

От Белия дом заявиха, че UPU позволява на чуждестранните пощенски служби да се възползват от евтините пратки до САЩ, а това им създава несправедливо предимство пред компаниите в страната.

Какви ще са последствията от изтеглянето на САЩ от Световния пощенски съюз
 
Днес установихме, че една от най-популярните и използвани стрийминг услуги в България HBO GO е станала още по-достъпна. Без излишен шум, от тази седмица може да се купи за 2.99 евро или около 5.80 лв. Припомняме, че до сега услугата бе на цена от 9.90 лв.

Нещо повече. От тази седмица услугата вече може да се заплаща и през PayPal, така че не е необходимо използването на кредитна карта.

https://www.kaldata.com/it-новини/по-ниска-такса-paypal-и-четири-премиерни-сер-297852.html
 
Тук има бой до кръв :)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще глоби с общо 97 170 лв. "Озон ентъртейнмънт" - дружеството, през което оперира популярният онлайн магазин Ozone.bg. Причините за глобата са две рекламни кампании около iPhone 6 и настолната игра Dixit, които са били проведени през 2014 и 2015 г. Глобите са две, всяка на стойност 48 585 лв., или по 0.5% от годишния оборот на компанията за 2017 г. Така общо тя е глобена с 1% от приходите си за миналата година.

Накратко, сайтът е глобен заради твърдения в рекламни банери, че предлагат "най-добрата цена" за въпросните продукти. След като от КЗК са установили, че има други магазини в страната, които предлагат по-ниска (според КЗК равнозначно на "по-добра") такава, Ozone.bg е глобена заради заблуждаване на потребителите.

Срещу Ozone.bg е имало и други жалби, включително и за кампании, при които компанията е подарявала безплатни книги на потребители, надхвърлили определена сума при пазаруването си. Те не са били счетени за обосновани и няма глоба за тях.

Всички сигнали са дошли "Сторе", дружеството, през което оперира конкурентният онлайн магазин Store.bg, който се занимава предимно с търговия с книги. Ozone.bg от своя страна търгува широко портфолио от продукти – от книги, филми и настолни игри до конзоли, компютри и смартфони.

https://www.capital.bg/biznes/kompa...bi_ozonebg_s_blizo_100_hil_lv_zaradi/?ref=rss
 

Горе