Как да забраня на дадена фб страница да ми краде снимките ?

djokando83

Active Member
Здравейте , имам следния проблем ... Имам малка фб страница , на която качвам снимки ( някои авторски , някои изпратени от потребители на страницата ми ) ... Проблемът ми е че веднага щом кача някоя снимка деуга по-голяма страница изтегля снимките и ги качва като нейни ... без да отбелява нито автора нито страницата от която са свалени ...

Поисках от администраторския екип да спрат да го правят , но ми отговориха че нищо не мога да направя ... правилата на фб им позволявали и не смятат да спират с тази практика ...

Та ще съм благодарен за съвети :) Ако не здраве да е :)
 
Правилата на фб им позволявали. - Това много ме съмнява да е така. Все едно да подкрепят пиратството. Според мен ако качвате авторски материали, репортнете страницата, която ви краде интелектуалното съдържание. Ако обаче са снимки качени от потребители, не знам как може да стане.
 
След това встъпително обяснение следва да отбележа, че част от общите условия, предлагани от “Фейсбук” на всеки нов потребител, е т.нар “Декларация за права и отговорности” (“Statement of Rights and Responsibilities”), която регламентира ползването на неговото авторско съдържание (дори и лични данни) от сайта. За целта е създадено т.нар. споразумение относно “съдържанието, касаещо интелектуална собственост” (“Intellectual property content” или “IP content” - за краткост надолу в статията съм използвал съкратеното “IP съдържание”). Това съдържание обхваща авторските права върху снимки и видеоклипове, като с потвърждаване на общите условия потребителят предоставя неизключителен лиценз на “Фейсбук” (т.нар. Intellectual property license” или “IP license” - за краткост надолу в статията съм използвал съкратеното “IP лиценз”). Териториалният обхват на тази неизключителна лицензия е целият свят, като потребителят се съгласява също така, че правата по този договор могат да бъдат предмет на сублицензия към трети лица чрез възмездна или безвъзмездна сделка, за да използват същите “IP съдържанието”, което потребителят е публикувал във връзка с “Фейсбук” и съответно “IP лиценза”
С две думи - каквото качиш в FB, то става общодостъпно и използваемо.

Правилата на фб им позволявали. - Това много ме съмнява да е така. Все едно да подкрепят пиратството.
Пиратството няма нищо общо.
 
Да разбирам , че няма много смисъл да обикалям и да правя снимки и с това да си развивам страницата , след като някой може на готово от дивана в къщи да си я свали и да я качи за негова ... и без да си мърда много пръста да си развива неговата страница с почти същия ефект
 
Алтернативата ти са водните знаци. Виждам, че доста от бързо развиващите се страници ги използват.
За мен лично пък водните знаци отнемат от вниманието на самата снимка, та и заради това рискувам, а и често се случва да ми крадат снимки, за които съм си играл 30-40 минути (разбирай фотошоп обработка, извън самата идея).
Сложи на няколко снимки по един воден знак и виж как ще реагират.
 
Просто сложи знака, така че да не отнема от вниманието. Да не е по цялата дължина / ширина на снимката, а нещо сравнително малко. Но пък достатъчно дразнещо, че ако страница с аудитория 10х на твоята да не може да си позволи да го сподели или ако го направи да ти направи реклама.
 
Някоя програмка за телефон да предложите за слагане на воден знак ? Че аз съм в движение повечето пъти и някой път се налага да споделям от телефона ?
Намерих една още не съм я пробвала като я видя ще ти кажа името и :)
 
За всякакви колажи и fancy картинки за соц мрежите използвам Canva. Би трябвало да имат и нещо за водни знаци или поне поставяне на някакъв текст върху картинка.
 
С две думи - каквото качиш в FB, то става общодостъпно и използваемо.


Пиратството няма нищо общо.
Това не е вярно. Това че фейсбук има право да ти държи на стената твои снимки и да си прави реклама с тях е едно, друго е някой да публикува твое авторско съдържание.
Фейсбук ми е пращал предупреждения за авторски материали и ги е изтривал от страницата ми, заради сигнал на автора. Борете се, не се оставяйте на разни тарикати да се гаврят с вас.
 
Преди няколко дена качих една снимка от инстаграм без да я променям (не помня дали имаше воден знак) и не сложих линк и кредит към автора. Два часа след това фб махнах снимката заради постъпило оплакване. Значи има начин - чети!
 
изтривал от страницата ми, заради сигнал на автора
То и за едни може да качват клипове с обезглавявания, които да стигат до милиони хора и стоят непокътнати. ;)
Каузата е глас в пустиня общо взето. Ако авторът има време и желание да се занимава, нека се опита.
 
Има специален вид репорти за нарушаване на авторските права ... те се пускат не от самия пост където са репортите , а от едно отделно място ... След подобен вид репорт фб свалиха 10 тината репортнати от мен снимки и страницата спря да качва мои неща във ФБ ...

Сега почна да ги качва в Инстаграм страница където предполагам репорта е по същия начин , но все още не съм се занимавал .
 

Горе