От: Предлагат да намалят максималния разрешен размер на плащанията в брой
Тезата ми от позиция на частно лице. За фирмите предполагам че за 5к могат да поръчват много неща.
Докато половината пишещи тука са частни лица. Едно частно лице може да похарчи 5к само в крайно ограничени случаи:
1. Покупка на супер луксозна стока - гъзарски часовник, супер пръстен (бижу) и още няколко неща в модата.
2. Скъпа екскурзия.
3. Кола.
4. Жилище.
В останалите варианти всичко е под 5к лева - един лаптоп няма 5к.
За фирмите е ясно, че те може да плащат всяка доставка кеш и всяка доставка да им е над 5к. Но се съмнявам да има чак толкова много фирми.
И не ми давайте примери да отида да изтегля от банката и да ги внеса на другата банка и транзкацията да мине веднага, а не на другия ден. Който е теглил от банка големи суми знае, че стават със заявка от предния ден. Отделно при теглене и внасяне на големи суми имаш такса броене или такса теглене или както искаш му викай и струва много повече отколкото 2 лв такса превод.
А примера с обръщане между долари и левчета пак не е много издържан. Ако купуваш безкасово валута - курсът е доста по-добър от това да купуваш касово или да обменяш пък в чейнджбюро. И в общия случай за големи суми излиза по-евтино да си платиш такса превод отколкото да превалутираш касово.
И за да не съм голословен ще ви дам пример с банката която ползвам.
http://fibank.bg/bg/page/461
Официалните курсове "купува" и "продава" на Първа инвестиционна банка се прилагат за суми до 1 000 щатски долара. За по-големи суми можете да се договорите директно с дилърите на ПИБ.
При сделки с валута
в брой се начислява комисиона съгласно Тарифата на Банката.
В момента разликата в курс продава и курс купува е малко над 5 стинки.
Миналата година когато долара беше още 1.50 ми се наложи да платя 10к доларес на един "бизнесмен" че държи всичко да му е долари.
Както пишеше за суми над 1000 долара ми дадоха добра цена - доста добра (без да броим таксите споменати в точката в брои).
Преводът струваше под 30$ - демек аз платих 45 лв при превода и спестих около 1.5 стотинки на всеки долар закупен безкасово и за голяма сума. Демек спестих 150 лв от тук (без да броим таксите за операции в брои). Ако имате сметка в долари и изтеглите 10 000 долара предполагам че ще ви шибнат едни такси теглене дето свят ще ви се завие и трябва да дадете заявката 1 ден предварително.
Това е за ситуацията с банките и пр. При тях отдавна е по-евтино да работите безкасово, отколкото касово.
Сега темата е отделна ако си държите парите в дюшека или в буркани или в касета в някоя банка или в сейф - тогава вече не плащате нищо на банката но рискувате някой да дойде с шлайфа и да ви ошлайфа
А дори и да държите касета в банка, пак и плащате такса на нея. Така че "гадните" банкери пак ви цакат с топла бира.