Каква карта да си взема към разплащателната сметка и къде?

webstil

Well-Known Member
Регистрирахме фирма, платихме държавни такси всичко и е време за отваряне на разплащателната сметка, отивам в ПроКредит банк, че най-ми е хвалена и вече съм готов да откривам, ноо.. Ми трябва една карта, с която да плащам на братята китайци и индийци през интернет, досега си ползвах мастър кард като физическо лице, но ми казаха че не мога да имам мастър към разплащателната сметка. ПРедлагат само виза , две разновидности на виза по-точно. ЕДна която не е сигурно дали ще мога да си платя с нея, и една друга която е сигурно- мисля че е Виза Класик, обаче можело само кредитна такава да ми дадат и то чак след два месеца. В райфайзенбанк май е същото. Някой с подобни затруднения? Трябва ми карта да е свързана със сметката, за да се виждат разходите като закупувам неща от сайтове като алибаба и разни други. Вие как сте го решили това? Има вероятност тази карта дето ми я предлагат също да става за тези плащания, но не знам как да проверя, аз имам една Виза електрон, но с нея не става. Мисля че на картите , които стават попринцип имат едни бляскави такива изображения малки, освен чипа.
 
От: Каква карта да си взема към разплащателната сметка и къде?

Никой ли няма подобен проблем?
 
От: Каква карта да си взема към разплащателната сметка и къде?

Щом имаш фирма си изкарай VISA BUSINESS. Аз с нея работя.
За 1 седмица става готова по принцип.
 
От: Каква карта да си взема към разплащателната сметка и къде?

За тази нищо не ми казаха, тя си е вързана към разплащателната сметка нали? Как се плаща с нея като с Мастър кард, въвеждаш име, номер и последни три цифри без да ти иска пин или? И защо не предлагат Мастър?
С Виза електрон мога да плащам, но през пейпал , а аз търся нещо, с което директно да мога. Да купувам продукти, да плащам и резервирам самолетни билети, хотели ей такива работи през интернет :)
 
От: Каква карта да си взема към разплащателната сметка и къде?

Да тя е вързана. Имам и мастъркард бизнес защото ме объркаха отначало и ми направиха мастъра после си поисках и виза.
С мастъра не може да се тегли от пейпал и е ограничена много. С визата можеш навсякъде да правиш всичко и да, въвеждаш име, цифри.. без пин.
Най-много ако от банката ти е активирана допълнителна защита да те прехвърли към сайта на банката ти за да си вкараш уеб-пина.
 
От: Каква карта да си взема към разплащателната сметка и къде?

Екстра значи това е моята карта, а и гледам май почти никви такси няма, не знам защо днес не ми казаха за нея :)
 
От: Каква карта да си взема към разплащателната сметка и къде?

Защо тогава? :) За картата говориш или за данъците :D
 
От: Каква карта да си взема към разплащателната сметка и къде?

Защо тогава? :) За картата говориш или за данъците :D

За картата. Обикновено първата година е без такси. Нещо като промоция. След нея е около 50лв годишна такса ( за различните банки варира около 50лв) и отделно лихви ако си просрочил гратисния период.
 
От: Каква карта да си взема към разплащателната сметка и къде?

Е то ако е така какъв е проблема да я премахнеш след една година и после да си направиш нова, няма логика?
 
От: Каква карта да си взема към разплащателната сметка и къде?

Муха те ухапала :)
50лв. в края на годината за поддръжка на картата нищо не са.
 
От: Каква карта да си взема към разплащателната сметка и къде?

Последните мнения са излишни. Никакви годишни тази няма при дебитните карти, в случая е „Visa Business Electron“. Дори месечна такса (видях, проверих) – няма. При кредитните, спор няма там (има/няма). Ама банката реално не предоставя такива за юридически лица.

С Виза електрон мога да плащам, но през пейпал , а аз търся нещо, с което директно да мога. Да купувам продукти, да плащам и резервирам самолетни билети, хотели ей такива работи през интернет :)

На удебеленото по-горе отговарят всички карти, имащи логотата на Visa & MasterCard, независимо от техните разновидности.

Не важи за една банка това: ОББ. Там в купища форуми е имало отзиви, че дори и скъпите им карти не стават „за чужбина“. Това от преди години, но може и да са ги „оправили“, кой знае. Принципно всяка Visa/MC карта си става и за български, и за чужденародни транзакции. Вече зависи дали ОТСРЕЩА разплащателният gateway и/или terminal ОГРАНИЧАВА това. Често руските сайтове го правят (но не винаги, в повечето случаи), там приемат плащания само от карти, издадени от CIS/RU only, не и от др. части на света. Имат си свои алгоритми за засичане на това. Но щом е за India/China, не би следвало да има проблем. Така или иначе и мен ми се е случвало, и случва US gateways/terminals да ме ограничават, навярно защото не ползвам AVS карта, каквито имат само там (издавани от тамошни банки) отново. Whatever.

Тарифата за юридически лица на PCB e тук. Виждам само 1 вид: Visa Business Electron, което само по себе си „подсказва“, че е дебитна карта, щом има „Electron“ отзад (а не „Classic“). Ето параметрите ѝ, както и заявка за издаването ѝ. В искането ясно се вижда, че има форма за „link“-ване или свързване на картата към дадена X сметка, т.е. се попълва вътрешния банков номер към вече издадената сметка.

За ЧАСТНИ (физически) лица предлагат следните 2 вида карти. Там вече има кредитна, и там вече е истинското „кандидатстване“ и чакане 2 месеца или колкото е там.

---

Имаш една ОСНОВНА грешка: не си проверил предварително преди да отидеш в банката какво? Най-лесното нещо: САЙТА НА БАНКАТА изчитане от долу до горе + повечето PDF-и. Независимо за коя банка става въпрос. Не очакваш касиерката да ти свърши цялата работа, която в повечето случаи или не знае, или заблуждава, или надали знае всички промени, които през няколко месеца настъпват, нито надали е задължена навярно? Реално цялата тема щеше да бъде напълно и изцяло спестена, ако беше направено и свършено това предварително, а в банката, щеше да стане така:

„Добър ден, юридическо лице съм, дайте ми бланка за попълване на такава сметка, както и Visa Business Electron дебитна карта към нея.“, оная ПРОСТО дава бланките, попълваш (със задължително онлайн банкиране!), готов си, връщаш ги, открита ти е сметката след 5 мин., а след 7 бизнес дни (седмица и 2 дни, щото нали събота и неделя не са бизнес дни) си вземаш картата и си свиркаш.

Така или иначе аз поне не бих използвал банка, която не предлага и не издава виртуални карти (било физически такива или виртуални) с цел максимална защитеност при онлайн интернет транзакциите. PCB не издава и не предлага такива до колкото видях и разбрах с няколко клика. Ако е за трансфери IBAN-to-IBAN, принципно никакви карти не трябват и е все тая. Но щом ще е онлайн и за чужбина, никога не знаеш отсрещния сайт дали е phish-нат или не, нито дали имаш вкаран keylogger/phisher в компютъра си (FUD, естествено) или не. Камоли касиерка да ти предлага кредитна, която не само да бъде източена, НО и с надхвърлени всякакви лимити, т.е. да си на МИНУС еди си колко хиляди лв. Такава ситуация е най-НЕзащитена, кофти и несигурна. Най-защитената си е физическа карта с множество виртуални такива (било физически, т.е. пластмасови, както си е реда или виртуални карти, т.е. реално не получаваш пластмаса, но картовия номер си е напълно валиден, парите вътре също и т.н.). И разбира се, ползване на физическата при плащания през офлайн магазини (POS) и банкомати (ATM), а виртуалните карти – онлайн. Какво прави българина обаче: 1 / 2 / 3 / 4 / 5.

Така наречения „уеб-ПИН“ или по-точно „уеб-парола“ (3-D парола, VbV/SC) си имат наименования. За Visa: Verified by Visa, за MC: MasterCard SecureCode. 2-та вида пароли (уж за по-голяма „защита“, т.е. двойна, а реално не е така) обикновено се правят/издават през електронното банкиране на съответната банка. Но защо не си защитен, както си мислят самите компании (Visa/MC)? ПРОСТО Е! Не всеки онлайн търговец, да не кажа в болшинството от тях, а това са дооооооста цифри, НЕ предлагат в сайтовете си тази технология (допълнителен script ли е, каквото и да е там), нито Verified by Visa, нито MC SecureCode. Съответно, ако ще и най-дългата и сложна парола да си е сложил човек на света за VbV/SC на картата си, то сайта на търговеца (е-магазин, store, merchant, gateway, etc.) щом НЕ я е вградил и ползва, е ВСЕ ТАЯ. Payment gateway-я просто не изисква 3-D (VbV/SC) паролата, и си минава просто транзакцията само с имената, 16-цифровия номер и CVV номера, т'ва е. Такива сайтове с лопата да се ринат под път и над път. Практически при phish-ната карта крадецът може да се пробва да я източи, закупувайки еди си какви артикули от X сайт. Добре, X, Y, Z сайтовете, дето първо тества, си имат VbV/SC и през тях не успява да мине транзакцията, ама останалите: O, P, Q, M, F, S и т.н. сайтовете не я ползват, съответно през тях свободно може да си пазари колкото иска, докато я източи цялостно. Кеф. Ето за това няма много голяма файда от 3-D паролата (VbV/SC), но има СТРАШНО МЕГА МНОГО файда от ползването на виртуални карти (множествено число!), където практически:

1. Нещото струва $100;
2. През е-банкирането се прехвърля от сметката (IBAN, където се предполага, че имаш 2000 лв. да речем) към виртуалната картова сметка (към която можеш и 1, можеш и 100 карти да имаш извадени, и Visa, и MasterCard! БАЗ ТАКСИ, но не и към PCB, както вече стана ясно). Прехвърляш 170 лв.;
3. Ползваш виртуалната (Visa/MC) карта за плащането. ПОДВАРИАНТИ:
  • 3.1.: Сайта приема транзакцията, взема ~150 лв. преизчислено от $, и всичко минава успешно;
  • 3.2.: Сайта не само, че приема транзакцията, но и perm forever картата остава „bind“-ната или залепена към този акаунт към този сайт/услуга или каквото и да е било там. Съответно, например при игрите с GameTime, на всеки 30 дни ще бъде автоматично charge-ната картата, освен ако не я затриеш, ако ИЗОБЩО ИМА такава опция – в една Android игра аз не намерих такава опция, колкото и да търся, през на един приятел smartphone-а или остава perm forever в акаунта и трябва да се пише до support-а, че да бъде „отлепена“;
  • 3.3.: Сайта се указва phishing и картовните данни биват чорени.
4. Т'ва е.

  • При 3.1.: All fine. И ти остават у виртуалната карта 20-тина лева, които по всяко време могат да бъдат върнати „обратно“ в сметката или просто да си останат там за бъдещи покупки, все тая;
  • При 3.2.: Кофти, трябва да се пише до support-а. А ако това е Google или Apple… остави. Така или иначе е използвана виртуална карта, съответно чрез ЕДИН ПРОСТ CALL до националния номер на банката, свързване с оператор и казване да обяви картата за невалидна/открадната или каквото е там, картата е блокирана и нека си точат от НЕВАЛИДНА вече карта на всеки 30 дни пари… безуспешно, все тая. И си продължаваме да пазарим от нета от други сайтове, използвайки своите други предварително издадени виртуални карти (за това по-горе писах - „множествено число“). Ама ако беше реална физическа карта (Visa Electron, Visa Classic, Visa <все тая какъв вид>, MasterCard <все тая какъв вид>) това… айде преиздаване, айде такси, айде пак чакане седмица и половина, докато дойде новата карта, айде загубено време в нереализирани покупки. Мерси;
  • При 3.3.: Данните на виртуалната карта са компрометирани/чорени. О, не! Но к'во от т'ва? Крадецът може да използва колко? КОЛКО? Едва 20 лв. от нея (1850-те си остават непокътнати, тъй като са в в реалната сметка, не виртуалната). Сега да си представим, че използвахме реалната физическа карта (а не виртуална такава), която е прикачена/свързана директно към банковата сметка (IBAN). 2000 лв. - 150 кинта дадени за закупеният „уж“ артикул = 1850 лв. Колко могат да се източат от нея, ако картата е ДЕБИТНА? 1850 ЛЕВА! Колко могат да се източат, ако картата е КРЕДИТНА? 1850 + XXXX лв. в зависимост от договорената сума за кредита там. Сега да си представим, че сумата не е 2k, а доста повече…
За това написах по-горе, че 3-D (Verified by Visa/MC SecureCode) паролата за мен е някаква услуга/технология, което е добре да я има, но като цяло е БЕЗСМИСЛЕНА, БЕЗПОЛЕЗНА, НЕПРЕДЛАГАЩА реална защита (накратко: АЛА-БАЛА). Реалната защита от измами, fraud, phishing и прочие, са виртуалните карти (за мен). Друго предимство: НЕ е задължително да се има включен SMS Notification при всяка една направена транзакция, гълтащо още кинти (не, че повечето българи го ползват де, но да кажа все пак, тъй като за други пък е дразнещо това)! Ползване точно толкова, колкото е необходимо при всяка една онлайн транзакция + защитата и сигурността, че във всеки един момент човек е сигурен, че единствените начини да му източат средствата от IBAN-а са: достъп до е-банкиране (някой е седнал на неговият компютър и си е наредил преводи до свои IBANs; само дето ще прати SMS, т.е. трябва и физически да има достъп до телефонът ни, не само до компютъра), имане на сертификата + име/login и парола за е-банкиране към съответната банка ИЛИ имане на неговата лична карта (или fake-ната такава!?) и представяне в клон на банката като „него“ и просто изтегляне на средствата. Всеки сам се досеща каква е вероятността такива случаи да се случат (клонящи към нула, но пак възможни). Всеки се досеща обаче каква е много по-голямата вероятност (пермутации, вариации и комбинации) в нета да бъдеш phish-нат или да имаш FUD Stealer (FUD значи FUlly Undetectable, т.е. не се засичат от НИТО една антивирусна, ако ще и 30 антивирусни да си сложил, всичките с оригинални лицензи и Up-to-Date, то и за това ги правят „FUD“, де. Реално нищо злосторно не правят, само си „крадат, записват и препращат“ ежемилисекундно) в компютъра си (обикновено се крият в публичните торенти, p2p trackers, вкл. 2-та най-големи български такива, най-вече в любимите на множество българи: KeyGens, Patches & Cracks; cheers!), който всеки един клавиш, буква/цифра + auto-screenshots да изпраща към разработчика на този инструмент към неговата е-поща.

Как беше фразата… муха те ухапала? А множество пиявици, как са?
 

Горе