Авторски права и клипове от Youtube

abakadaba

Member
Здравейте на всички които имат интерес към темата...

Накратко... имам сайта с български музикални видео клипове - [url]www.bgmuzika.net[/URL] , всички клипове са взети от Youtube.

Преди седмица се свързаха с мен от Пайнер и ми направиха предложение за съвместна работа с тях, тъй като те са държателите на авторските права на част от клиповете в сайта ми.

Все още чакам предложението им, но има вариант в който ако не ме устройва ще трябва да махна клиповете за да си спестя нерви и ходения по съдилища (ако решат да повдигнат обвинения за разпространение на авторски материали)

Говорейки с човека от пайнер разбрах че има около 70 български сайта които ги чака моята съдба.

Надявам се, че между нас има и други с подобен проблем и ще се раздвам ако измежду тях има някой по-запознат със закона и знае евентуално как да решим проблема най-лесно

Очаквам вашите мнения
 
От: Авторски права и клипове от Youtube

Мен също ме интересува да науча евентуално решение на този проблем :) Макар че по принцип сайта ти какви авторски права е нарушил? Клиповете не се хостват при теб, системата взима embed кода от YouTube, така че няма нищо незаконно според мен. Би трябвало Пайнер да си търсят правата от YouTube и този, който е качил клиповете там, може и да спрат шерването им примерно. Те какво точно искат да направиш ти? Да махнеш техните клипове, при положение, че не ги хостваш ти и изрично си написал, че никой файл не се хоства при теб, а с тази система безпорно е така?
Какво е тяхното предложение?
 
От: Авторски права и клипове от Youtube

Те много лесно могат да докладват клиповете в YouTube. В резултат на това ще бъдат изтрити. Обаче това не им е изгодно! Защото те не желаят да се отказват от безплатната реклама, която им правят сайтове като YouTube и многото сайтове, подобни на твоя.

Ако ти искат процент от печалбата или нещо такова - направо трий сайта (или го продавай). Тези хиени (говоря за всички издатели на музика/филми не само тези) не заслужават безплатна реклама!

Безумните закони за издателското (авторското) право са платени от такива хиени! В знак на протест от доста време избягвам както гледането на филми така и слушането на музика, а за купуване и дума не може да става! Също така избягвам да купувам продукти, които се рекламират по телевизията (защото по този начин финансирам същите тези издатели, които получават пари от телевизията).

Никаква безплатна реклама на несвободни музика и филми (включително и чрез разпространение посредством торенти)! Никакво купуване на подобни продукти!

Ако някой случайно не знае - съществуват и не толкова алчни издатели, които разрешават музиката им да се разпространява с некомерсиална цел безплатно (и даже да се продава без да искат да получават част от печалбата):
Google: creative commons music
Уикипедия: Свободно съдържание
 
От: Авторски права и клипове от Youtube

Според мен нищо не могат да ти направят. Пиши им да се обърнат към youtube като не искат клиповете им да са там, макар че едва ли ще го направят. Явно се опитват да те сплашат само, а нищо не могат да направят, ако изобщо наистина са ти писали от Пайнер.
 
От: Авторски права и клипове от Youtube

Нямам съмнения дали са били от пайнер защото телефона от който ми звъннаха първоначално, беше аналогичен с телефоните посочени в сайта им.

Относно закона и това което могат да ми направят - нося отговорност като разпространител, без значени, че не хоствам файловете.

Тия дни имам консултация със адвокат - ще ви държа в течение

Междувременно ако някои друг в моето положение има някаква информация - да пише
 
От: Авторски права и клипове от Youtube

Преди две години така ми спряха един сайт но с футболни клипове. От професионалната футболна лига се бяха свързали с нас по мейл, не последва реакция и след седмица от хостинг фирмата ни спряха сайта. Бяха се свързали с гдбоп като попитах какво става и защо сайтът ми е офлайн. Така че да, последствия може да има, но в най-лошия случай ще ти спрат сайта.
 
От: Авторски права и клипове от Youtube

Според мен да не би да си мислят, че клипчетата са сваляни и хоствани от теб ?
Иначе няма много логика.Те си имат тяхна фирмена реклама в повечето клипове и е безумно да те спират или притискат при положение, че им правиш доброволно безплатна реклама.
Хммм, ако няма кой да разпространява разните там клипове - музика, футбол или каквото и да е там, кой ще ги гледа и/или купува ?
Като не искат да се разпространяват, ами да не ги правят тогава:)
 
Последно редактирано:
От: Авторски права и клипове от Youtube

Нападнаха ви хиените а? Криза е, чалгаджийките нямата пари явно за бензин на мерджаните и за силикон. :lol: Щом вземаш клиповете с embed кода от YouTube и според мен ако имат претенции трябва да се обърнат към YouTube.

Кофти то в случая, че Панаир мюзик имат много кинти, пък в Абсурдистан пред кинтите законите не важат и могат да си правят каквото искат. :wink:
 
От: Авторски права и клипове от Youtube

Очаквам да получа предложението им от човека които се свърза с мен.
Нямам идея в какво ще се изразява

Другият вариант бил да платя обезщетение за пропуснати ползи за изминалото време от пускането на сайта и да сваля клиповете от сайта

Третия вариант е или да ми спрат сайта както каза колегата ICAKIS или да заведат дело срещу мен
 
От: Авторски права и клипове от Youtube

Другият вариант бил да платя обезщетение за пропуснати ползи за изминалото време от пускането на сайта и да сваля клиповете от сайта

Е на какво основание от както е пуснат сайта? Не им се връзвай на глупостите. Как точно ще ти докажат, че не си ги качил снощи тия клипове? Това се доказва като се свали сайта пред нотариус и от тогава може да имат претенции. Те едва ли са го направили. Че ще те изклатят нещо е ясно, ама не им се давай много :)
 
От: Авторски права и клипове от Youtube

Я стига ! Това ми прилича на ОНЕЗИ мошеническите телефонни обаждания !
Кажи им да ти свалят сайта или да те съдят, за да видиш дали го могат това !
Това са пълни глупости и си провери нещата предварително:mrgreen:
 
От: Авторски права и клипове от Youtube

Пайнер са много гъвкава компания. Твърде много ме съмнява да тръгнат с рогата напред. По-скоро си мисля, че ще предложат някакъв легален вариант. Друг е въпросът доколко ще ти е изгоден.
 
От: Авторски права и клипове от Youtube

Премести си сайта на хостинг извън България и прати на Пайнер любезно предложение да го духат под вода докато изсъхне. Те нямат законно право да ти правят забележка заради клипове в YouTube, но могат да подплашат българските хостинги и да задействат българските (не)компетентни служби.
 
От: Авторски права и клипове от Youtube

Ще пуснат жалби в министерство на културата. От там ще ти изпратят едно писмо да им се явиш, после следват глоби... обжалване. Това отнема години !!!
 
Здравейте на мен ми блокираха профила от пайнера някой знаели как да го активирам профила какво да правя .Моля пишете какво да правя
 
Нищо не можеш да платиш, накрая ще ти дойдат онея с качулките от БОП-а и ще ти задържат компютъра и всякаква техника за 2-3 месеца, и ще си късметлия ако я получиш отново, не се занимавай с глупости, аз съм си патил :)
 
аслед време 3-4 месеца дали ще се активира профила в ютов някой казват че се активирва ютоб профила вярнолие
 

Горе