Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

Entrepreneur W

New Member
Здравейте,
днес разсъждавах над един въпрос, който ме мъчи известно време и реших да го споделя, който има решение, моля да сподели.
Мислех си, че не желая да публикувам адреса на жилището си, чудя се защо се изисква като задължителен от "ЗЕТ" при онлайн търговията, все пак клиенти в апартамента ми не следва да идват, те пазаруват онлайн и ще си получават стоката, чрез куриер. При нужда от връщане на стоката, след телефонен разговор или имейл се дава адрес за връщане на стоката, освен това на фактурата също има адрес на регистрация.

По този въпрос забелязвам взаимно изключващи се закони на две държавни институции. Цитирам:
"Чл. 23.(4)от ЗАКОНА ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР (Доп. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) Ако е посочен ЕИК, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър.
Комисията за защита на потребителите (КЗП) е държавен орган, а адреса на фирмата е вписано обстоятелство(вписва се в графа"Основни обстоятелства" в заявленията на ТР), а
КЗП санкционира онлайн търговците, при липса на посочен адрес, на база ЗЕТ. Цитирам част от ЗЕТ (свалила съм го от сайта на КЗП):

".... Глава втора
ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ

Обща информация
Чл. 4. (1) Доставчикът на услуги на информационното общество е длъжен да предоставя безпрепятствен, пряк и постоянен достъп на получателите на услугите и на компетентните органи до следната информация:
1. името или наименованието си;
2. постоянния си адрес или седалището и адреса си на управление;
3. адреса, на който упражнява дейността си, ако е различен от адреса по т. 2;
4. данни за кореспонденция, включително телефон и адрес на електронна поща, за осъществяване на пряка и навременна връзка с него;
5. данни за вписване в търговски или друг публичен регистър;".
 
От: Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

Ами не го публикувай пълния - пишеш град, улица и евентуално номер. Ако има вход, етаж и тн ги спестяваш. Адрес има ли? Има.
Аз не бих рискувал да влизам в спор с бюрократи. По-добре да е по начин, по който не могат да кажат, че нещо го няма. Никъде не пише "пълен адрес", а и няма дефиниция що е то.
 
От: Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

А какъв е проблема да запишеш адреса, който е посочен в търговския регистър? Нали при евентуална проверка по ЕИК и в търговския регистър ти излизат данните и адреса където е регистрирано юридическото лице? КЗП не те санкционират, че не си си написал домашния адрес, а че няма такъв. В 99% от случаите когато зад електронен магазин стои юридическо лице, адреса посочен според изискванията на ЗЕТ е и адреса по регистрация на фирмата. Така изискването е изпълнено, има крайно отговорно лице и съответно КЗП може да го търси при изпълнение на служебните си задължения.
 
От: Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

Драма няма, пишеш си адреса от търговския регистър. Подкрепям напълно s1yf0x
 
От: Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

Добре е да "скриеш" адреса, който си длъжен да публикуваш съгласно закона, в общите условия на сайта (вместо на страницата "Contact Us"/"Връзка с нас"). Обичайна практика е на страницата за обратна връзка да има формуляр за обратна връзка (и/или електронна поща) и телефон (а понякога и телефонният номер е скрит в общите условия, ако този телефон е личен). Но не виждам нужда да икономисваш от телефон, един телефон струва 5 лв на месец или даже нула лева на месец (ако е с предплатена карта).

Може в общите условия да напишеш изрично, че на този адрес не се приемат клиенти, защото това е правния адрес на фирмата ("седалището и адреса си на управление" по смисъла на закона), а не адрес, където има магазин. И стоките се връщат не на този адрес, а на адреса, който се предоставя при поискване от клиента и важи за конкретната стока, която трябва да се връща.

Това, че клиентът знае (или не знае) къде е "седалището и адреса на управление", по никакъв начин не влияе на качеството на услугата, която получава (нито пък влияе на качеството на стоките и обслужването). Този текст на закона е безсмислен, защото ако на посочения адрес няма магазин (търговски обект), няма никакъв смисъл да се споменава. А който се интересува къде е "седалището и адреса на управление", би могъл да провери в Търговския регистър. Но това не е единствения безсмислен закон, има още купища излишни и безсмислени закони.
 
От: Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

Съгласна съм, по-разумно е да е споменат излишно, отколкото фатално недостатъчно, аз все пак ще продължа да изследвам тази тема и ако открия нещо ново ще го споделя за информация.
Благодаря на всички, че споделихте мнението си по моят въпрос.
 
От: Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

В закона е описано, че тази информация е задължителна но не е описано къде трябва точно да се въведе в сайта.
Забий тази информация много навътре в страниците а достъпът до там да бъде чрез адреси от обемисти текстове (дума от обемистия текст която да е линк към информацията)
Слагаш си и правило на тази страница ботовете да не ровят в нея и да не я индексират.
По този начин спазваш всички закони а информацията реално ще бъде почти невъзможно достъпна за невъоръжено око.
 
  • Like
Реакции: Test
От: Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

Аз от закони не разбирам, но ако на сайта, от който разглеждам с намеренията да купя нещо няма поне телефон и точен адрес -> ctrl + w

В UK например искат landline and mobile contact number, аddress details, terms and conditions, privacy policy, company registration number, VAT number if registered, returns and refunds policy, delivery details. Като задължително е да има и съобщение за бисквитките, което се изисква от Е.С. В някои случай трябва да имаш и toll free телефонна линия.

Това : спазваш всички закони а информацията реално ще бъде почти невъзможно достъпна за невъоръжено око : е пълна глупост.

Надявам се ги скастрят от Е.С. да има същите изисквания и в България, колкото се може по-скоро.

Чудно ми е как някои хора нямат нищо против да си напишат адреса и данните на фирмата, а други все едно си ги питал за топ секретна информация :)
 
От: Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

Проблема в случая е по-скоро, че регистрацията е на адрес по местоживеене, а не на отделен офис и затова. Още повече, че ако на посочения адрес живеят и други хора.

Аз считам, че ако са показани тези адреси в контакт формата, това малко или много повишава доверието на потребителя в сайта. Най-малкото, което трябва да пише там е име на фирма, телефон и поне град. А пък исканата от КЗП пълна информация може да е забутана някъде както бе споменато.
 
От: Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

Не мисля, че е проблем това, че регистрацията е по местоживеене, защото щом има регистрирана фирма и е спазил изискването на закона за търговския регистър, данните му вече са публични, защото самия регистър според този закон е публичен. Развиването на бизнес освен ползи, носи със себе си и задължения. Не знам изобщо какъв е смисъла на тази тема, освен ако нямаш някой малък сайт за дропшипинг и нямаш регистрирана фирма. Тогава не си онлайн магазин, а просто амбулантен търговец онлайн. Не визирам сериозните дропшипинг програми, които имат развити доставни канали.
 
От: Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

Изненадващо е и за мен, че има хора, които не виждат смисъл в тази тема.
Смисъл в това да се интересувам от необходимостта да предоставям лична информация в публичното пространство има толкова, колкото и в смисъла на съществуването на Закон за защита на личните данни - към тях спада личният ми адрес, който е и адреса на семейството ми. За да произлезе необходимост от съществуването на такъв закон, следва да е имало достатъчно доказателства, показващи необходимостта му.
Не съм оспорвала необходимостта от обявяване, в онлайн магазините, коя е фирмата собственик и възможността на клиента да провери в Агенцията по Вписванията реална фирма ли е или измамник. Името на фирмата или ЕИК-то са достатъчни, за да се извърши такава справка. Което и от двете да въведеш ще получиш информация за търговеца, защо тогава е необходимо вписването на адреса ми, на кого е нужен той точно в сайта ми. Форма за контакт, телефон и имейл, чат в реално време и даване на информация(по тел. или имейл) за адрес, на който да се върне стоката, при желание на клиента са необходими неща, определено. За нуждите на държавните институции и други нуждаещи се от адрес на регистрация на фирмата ми, то той вече е вписан и не възпрепятствам възможността за контакт или проверка. Аз обаче, освен юридическо лице съм и физическо такова, с необходимост от защита, толкова, колкото и нерегистриралите фирми физ. лица, а данните ми се раздаваха до момента, безпрепятствено и без контрол, точно от държавна агенция АВ. Как да не се замисли човек, защо съществуват тези разграничения между хората и защо така, след като регистрирам фирма, то вече отпада правото ми на поверителност и контролиран достъп до личните ми данни!
До момента беше така, явно обаче държавните лица са се замислили над този огромен пропуск (меко казано) и са предприели някакви мерки за контрол. Колко ще е ефективен цитираният по-долу контрол не знам, но все пак има надежда за светлина в тунела.
"От 01.01.2013 г. Агенция по вписванията ще осигурява регистриран достъп до делото на търговеца. /Закон за Търговския регистър, чл. 11, ал. 2/. Съгласно чл. 11, ал. 3 от Закона за Търговския регистър, достъпът по ал. 2 ще бъде предоставян в териториалните звена на агенцията след представяне на молба и документ за самоличност. Лицето, поискало достъп по електронен път, следва да се идентифицира чрез електронен подпис или чрез цифров сертификат, издаден от агенцията, а в случаите на служебен достъп – по реда на наредбата по чл. 12, ал. 4. Цифровият сертификат, издаван от Агенция по вписванията, е безплатен за ползвателите." - Проверих, все още не работи, т.е. изобщо не контролират достъпа.
Освен добронамерени предпазливи хора - клиенти или просто разглеждащи сайта, има и много, бих казала все повече психически нездрави хора, които не бих желала да знаят личният ми адрес. Изцяло и само фирмен адрес е приемливо и логично изискване и според мен, но личен не. Всеки прави възможно най-голямо популяризиране на сайта си и така трябва, но сред многото и в опитите да грабните интереса на клиент, то може да грабните интереса на един примерно педофил, който да си каже я колко близо ми е адреса, бизнес има, пари ще има и някое момиченце може да се окаже, що да не проверя и да почакам отпред. Звучи може би параноично, но застраховка няма за никой и едва ли има предупредени пострадали семейства. Е, такива хора, както и разни "кефещи" се да създават проблеми за настроение, едва ли биха били толкова грамотни да ползват регистъра на АВ или пък да посмеят да се идентифицират при регистрацията в АВ с лична карта или подпис, поне смятам, че процента вероятност да стигнат до там е в пъти по-малък от това да им го дадеш бързо и лесно ей така, само докато преглеждат произволни реклами и сайтове в Интернет. А голям процент едва ли са чували за АВ и за какво да я ползва, така, че си е вид превенция срещу подобни нежелани гости. Който не се е сблъсквал с проблемни хора, едва ли ще разбере реално, колко е реално необходимо да се замисляме къде и какво споделяме от личните си данни.
 
От: Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

Аз пък се учудвам, че все още има хора, които не правят разлика между адрес по регистрация и домашен адрес. Ако сте си регистрирали фирмите сами и сте ги напляскали на домашния адрес това е друг въпрос, или по-точно Ваш проблем. Как да го заобиколите ще Ви научи всеки среднограмотен нотариус или адвокат. ПСихично нестабилни хора има и по улиците, има и в Нета .... там как се защитаваш - слагаш торба на главата ли?
 
От: Адрес в онллайн магазин, според ЗЕТ и АВ - Т. Регистър

Имаше тема за това как 75% от онлайн магазините са незаконни.

Много малка част от фирмите (занимаващи се с дейности, за които се сключва договор от разстояние с клиента) реално приемат клиенти или даже извършват някаква реална дейност на адреса, където са регистрирани. Обикновено това е адрес, предоставен от доставчика на различни правни и счетоводни услуги.

Комуникацията между данъчните и фирмата могат да се извършват само по електронна поща, затова регистрирането на фирма на определен адрес е безсмислено (реално този адрес не се ползва за никакви други цели).

Който не иска да публикува личния си адрес на сайта, може да ползва услугата "виртуален офис". Но въпреки това ЕГН-то му, трите му имена и други данни, ще бъдат публично достъпни чрез Търговския регистър (достъп до който има всеки, който желае напълно анонимно - достатъчно е да плати на адвоката си да направи запитване с неговия електронен подпис*, ако изобщо се налага подобна идентификация, и реалния получател на информацията е защитен от тайната на комуникацията адвокат-клиент).

Това, че ще има ограничения за достъп до Търговския регистър, сега разбирам. Ако адвокати имат достъп до него - това обезсмисля ограниченията.
 

Горе