Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Moko

Well-Known Member
Защо ? Защото :

- Не искам да се поддавам на примитивни психологически атаки от типа "айде, айде не, айде, айде не - айде вие решете!" , с което после да ни се казва "да бяхте гласували против, като не щяхте да си плащате!"
- Не искам чужди компании да източат над 10 милярда евро от парите на българския данъкоплатец!
- Не искам чуждите компании да източат още 10 милярда евро, след като една компания ще го построи наполовина и уж ще се скара с правителството, а то от своя страна бързо-бързо ще намери втора компания, която да го довърши и то на "много изгодна цена" ! (не забелязвате ли, че при нас винаги става така?)
- Не искам да строят нова АЕЦ със стари ядрени реактори! (поколение 2+, като сега се използва 3+ , а в скоро време ще излезе и четвъртата генерация)
- Не искам руска фирма да ни слага стари реактори, за да може да изкупува за без пари отработеното гориво, за да си прави евтина енергия от него, със своите супер-дупер модерни реактори!
- Не искам нови енергийни мощности, при положение, че ние и сегашните не можем да вкараме ефективно в употреба!
- Не искам нова АЕЦ, която да произвежда електроенергия по-скъпа, от тази, която консумираме в момента!
- Не искам аз, моите деца, техните деца, а вероятно И ТЕХНИТЕ ДЕЦА да изплащат нещо, което е отминаваща мода!
- Не искам нещо да има срок на изплащане 100 години, а на 50-тата да бъде затворено, бивайки обявено за 'старо и опасно' и така да се получи двоен хомот - хем скъп ток, хем неизплатено! (непечелившо)


И на последно място, но не по важност, разбира се - не искам да гласувам, защото за АЕЦ-а препират най-много и предимно БСП, а тая партия мирише на риба или на нещо друго, неподмито (с газирана вода, разбира се) няколко дена... На БСП никога не им са били чисти работите - и тая няма да е чиста! Щом е било тяхна идея от не знам си колко време, те са си намерили още тогава изпълнителна фирма и сега руснаците, понеже ги натискат, нашите отвориха уста и гледат да прокарат темата. То не бяха приказки, то не бяха простотии, то не бяха КОНЦЕРТИ (да, точно така, концерти!!! БЕЗПЛАТНИ!!!), то не бяха реклами и все едни и същи призиви "Гласувайте с "ДА"! ",
ама ние си имаме достатъчно безмозъчни хора, дето да гласуват и с "Да" . Обаче, 750 000 ще нахендрят останалите близо 7 милиона...
Знам, че кунева проповядва да не се гласува на референдума, тя хич не ми е приятна, но в случая е по-добре да пропадне референдума, отколкото да се гласува с "Не".
Пък за БСП... Бих се изразил както в махалата викат лапетата - дейба на майка им...

Помислете, преди да гласувате! Помнете, че не сте само вие в цялата игра и че състоянието на държавата зависи от този избор!
Благодаря ви!
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Аз също няма да гласувам.
Този референдум е голяма порнография, не искам да съм част от нея!
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

И аз НЯМА да гласувам, защото не вярвам в демокрацията и същността на референдума. Не мисля, че съм компетентен да взема решение какво е добро или не за държавата, по тази причина не съм и държавен ръководител. Моята работа е да си плащам данъците, а подобни стратегически решения трябва да се вземат от компетентни експерти в съответната област. Не е нормално да се изисква от слабо запознати с определена материя/тематика хора да решават по кой път да поеме държавата. Това трябва да е решение на държавните ръководители и политиците, които при провал да носят отговорност пред историята и бъдещите поколения.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Аз няма да гласувам, основно защото смятам, че при провал на референдума ще можем да направим нов АЕЦ при по-изгодни условия. Иначе руснаците ще могат да ни извиват ръцете, като знаят, че нямаме избор и строежът вече е задължителен. Не искам при търговските преговори да влачим такъв огромен негатив.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Къде пък ме видя Бойковист :)
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Четрима Бойковисти - отметнати. Други?

Тео, ти със ЗА ли ще гласуваш? :)

Вече официално се доказа, че вашите хора лъжат за цената и тя в действителност е била 10млрд още през 2008-ма. RWE тогава пращат писмо до премиера ви да го питат откъде България ще намери 5те млрд за своя дял и понеже не получават отговор - излизат от проекта.

А вие лъжехте първо, че RWE не били изгонени от вас и второ, че цената била наполовина.

Много ми е интересно как бесепарите/про-Беленетата ще го коментирате това, ама съм сигурен, че както винаги смислен отговор няма да получа, ами познатото ала-бала.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Референдумът не е "за" или "против" Белене!

Мен не ме устройва нито отговорът "не", нито отговорът "да". Защото въпросът е зададен некоректно.

Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Ако отговоря с "да", значи се съгласявам да се строи една нова ядрена електроцентрала (и да не се строят повече). Без да е уточнено нищо - нито за чия сметка ще се строи (дали данъкоплатците ще плащат за това, дали частен инвеститор, дали ще има обвързващ договор за определена цена на електрическата енергия или цената ще бъде пазарна), нито къде ще се строи (дали ще е на Белене, дали ще е в Козлодуй, дали на друго място).

Аз мога да искам да се строи повече от една централа, какво трябва да отговоря в такъв случай? Трети отговор няма -има само "да" или "не"!

Ако отговоря с "не", това значи, че се съгласявам да не се развива ядрена енергетика в България чрез изграждане на една нова ядрена електроцентрала. Или може даже да се тълкува, че се съгласям да не се развива ядрена енергетика изобщо (но това е доста спорно тълкуване, но не по-спорно от другото).

Сроковете на експлоатация на ТЕЦ-овете и единствения АЕЦ, които осигуряват по-голямата част от енергията, наближават своя край. Това значи, че нещо трябва да ги замести. Това няма как да са фотоволтаичните или вятърните централи, не само защото те произвеждат недостатъчно енергия, но и защото енергията от тях е скъпа - харчи се много енергия за производството на самите централи, тази енергия от къде ще дойде?

Аз искам държавата да не създава бюрократични пречки за навлизането на новите ядрени реактори - малките модулни ядрени реактори (ще се намерят частни инвеститори, ако държавата успее да ги убеди, че няма да им бъде искан рекет и подкупи за да им се даде разрешение). При някои от тези реактори за гориво ще се използва отработеното гориво от сегашните големи реактори, което ще представлява кардинално решение на големия въпрос, който вълнува обществеността - какво ще правим с натрупаното отработено гориво от сегашните АЕЦ. Освен това тези реактори са по-сигурни от класическите. С тях енергията може да се произвежда там, където се потребява - така не се хаби много енергия при преноса. Повече за малките модулни реактори:

Малките модулни реактори – част от енергийното ни бъдеще?
Бъдещето на ядрената енергетика с малките модулни реактори
Проекти за малки модулни реактори
"Секретната" ядрена технология, която България проспа

Обърнете внимание, че в това видео, въпреки че се казва "Истината за АЕЦ Белене", се дават аргументи в полза на ядрената енергетика (защо трябва да се строят атомни електроцентрали), а не толкова аргументи в полза на строежа на точно тази електрическа централа.
[video=youtube;2skiAEu8kHE]https://www.youtube.com/watch?v=2skiAEu8kHE[/video]
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Има един лаф: когато от БСП казват, че е ден аз гледам към слънцето.

Аз също няма да гласувам защото знам, че електората на бсп е основно само пенсионери, които са свикнали години наред да гласуват под строй, не ми се иска тези хора да решават ядрените въпроси на бг. То не бяха реклами то не бяха сайтове, знам, че хората искат евтин ток но за да вземеш трябва да дадеш, така се прави бизнес. Като гледам какво е положението единсвеното което можем да дадем е един гол г*з.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Има една заблуда, че негласуването работи за падането на Белене. И преди писах, че това не е вярно, защото може да стане само ако избирателната активност падне под 20%, което чисто статистически е невъзможно и просто ще се върне въпроса в парламента.
Ако сте против си гласувайте с НЕ, и ако избирателната активност стане над 60% тогава ще отпадне окончателно. Това е единствения вариант да падне, не се подлъгвайте по седерастките глупости, че като не гласувате ще се бойкотира.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Тео, ти със ЗА ли ще гласуваш? :)

Вече официално се доказа, че вашите хора лъжат за цената и тя в действителност е била 10млрд още през 2008-ма. RWE тогава пращат писмо до премиера ви да го питат откъде България ще намери 5те млрд за своя дял и понеже не получават отговор - излизат от проекта.

А вие лъжехте първо, че RWE не били изгонени от вас и второ, че цената била наполовина.

Много ми е интересно как бесепарите/про-Беленетата ще го коментирате това, ама съм сигурен, че както винаги смислен отговор няма да получа, ами познатото ала-бала.

Аз съм икономист човек, a.k.a бакалин. Тия емоционално-партийни страсти хич не ми влияят на преценката. От месеци съм заявил, че съм против.

Къде пък ме видя Бойковист :)

За разлика от непартийния вот, независимо с ДА ли НЕ (ей тука ще му изпадат зъркелите на against-а, ама това е референдум и е непартиен вота, колкото и да вменява обратното), негласуването налива вода само и единствено в бойковата мелница - освобождава го от поемането на отговорност.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Проблемът е, че гласуващите с "не", не гласуват просто против "Белене", а гласуват против развитието на ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала - във въпроса на референдума не пише коя нова ядрена електроцентрала ще се изгражда или няма да се изгражда.

АЕЦ "Белене" не е нова - тя е в процес на строеж. Тоест въпросът на референдума по никакъв начин не засяга въпроса за строежа на точно тази електрическа централа (ако тълкуваме въпроса буквално - а съдът е доста вероятно да го тълкува така, както е написан, въпреки контекста около него).

Въпросът нарочно е формулиран така грешно (виж по-горе в другото ми мнение за възможни тълкувания), защото държавата трябва да оправдае имиджа си на зла държава (провинция на Европейската империя на злото). Би било нелогично държавата да направи добро дело като ни даде възможност да гласуваме на смислено зададен въпрос.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

А какво се случва ако избирателната активност е между 20 и 60% ?
Реално тя ще бъде в този диапазон.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Ще се върне в парламента и ще трябва да се вземе решение от депутатите - най-черния страх на ББ :lol:
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ
Чл. 20. (3) Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.
Това обаче нищо не означава. И да няма 20% пак може да се разгледа въпросът от Народното събрание, а и това разглеждане може да завърши с всякакъв резултат. Всичко така или иначе се решава от депутатите.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Включвам латерната:

....

Worst case scenario: Решението се взима в парламента точно преди изборите. ББ го тресе треска да не се нататрузи, той да го взима. Елементарно.

Вариант А - Най му е добре под 20%. Предвижданията са за около 1,5-2 милиона гласа. Заради това списъците се надуват до пръсване с фантоми, че да излязат повече бройки гласоподаватели. За да влязат максимално много бройки в тия 20% :) Не върви обаче на този Крали Марко да бламира референдума - ще си омаскари образа. За това не плюй по ортаците от СДС-то. Правят каквото им е казано и колкото могат. Яне и той. Марешки сигурно рецептите на гласувалите няма да изпълнява, кой знае каква е договорката там :) Случи ли се обаче, ББ си отупва асфалтения прахоляк от сетренцето, избърсва си магистралния битум в панталоня и тръгва да прави избори на чисто. С гордо вдигната глава и сбръчкано чело. btw. В този вариант е включено и пълното информационно затъмнение - да си видял някой нещо да говори за референдума? Рекламки да пуснат? Къде ти... То за цифровизацията има повече спотове и за чистенето на акнето.

Вариант Б - Минават 20%, но 50%+1 казват НЕ. Тогава парламента НЕ ВЗИМА РЕШЕНИЕ. Трудна мисия, почти невъзможна. С риск да си сцепи партията, Боко викна НЕ НЕ НЕ НЕ и тръгна срещу местните си структури. Но тоя ход е премерен риск - 50 на 100 от тия (ако не и повече), дето сега са срещу него, няма да видят парламентарно кюфте след 4 месеца... освен ако не са си направили снимки за спомен :)

.....
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Толкова ли не разбрахте, че резултата от референдума нищо не значи, има значение кое ще е следващото правителсво. Ако са ГЕРБ няма да се строй, ако са БСП ще се строй, това е по-просто от това няма...
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

За разлика от непартийния вот, независимо с ДА ли НЕ (ей тука ще му изпадат зъркелите на against-а, ама това е референдум и е непартиен вота, колкото и да вменява обратното), негласуването налива вода само и единствено в бойковата мелница - освобождава го от поемането на отговорност.

Няма такова нещо като непартиен вот :) Щом е вот винаги е партиен, като е референдум пак същото.

И точно негласуването няма как да освободи ББ от отговорност, защото тогава ще трябва той да решава въпроса в парламента (освен ако активността не падне под 20%, което е невъзможно).

Гласуването с НЕ го освобождава от отговорност, защото тогава ще каже - народа се изказа - няма да строим - чиста работа и руснаците вече могат да се перат.
Естествено социалистическата измет пак няма да признае резултата, ще кажат, че е манипулиран, дори те самите ще правят манипулации и ще ги снимат със "скрити" камери за да си докажат тезата... но това е вече друга тема :)
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Няма да гласувам, не искам да манипулират с моя глас както си поискат - щом веднъж съм дал глас, вече може го нагаждат на да или не в зависимост от целите.
Иначе гласувам с НЕ, ако държавата ще строи Белене ако е дефенирано така, гласувам пак с НЕ ако строим АЕЦ долно нагорнище.
Гласувам с ДА да се либелизират енергийни пазар, гласувам с ДА да се строи АЕЦ, който е 100% на частен инвеститор, който да поема всички рискове, както разбира се д-вата не се ангажира с никакви изкупни цени или количества -всичко да е по пазарни принципи както в белия свят.

Понеже въпроса е много от двусмислен много промити шарани ще гласуват, без значение леви или десни. В крайна сметка там горе в едно гърне пърдят, а простия човек мисли че има демокрация.

И за протокола АЕЦ Козлодуй е налиния още 20 години, ние нямаме проблем с производството на ток. Всяка година се подобрява технологията във всички аспекти, не искам да набутаме грешни пари, за проект със стара технология. Който проект никога няма да можем да го изплатим, при текущи цени - но пък за сметка ще сме си заробили народа с още. Ние едни 5 милярда влачим 23 години, какво говорим за още нови, за неефективен проект.
Нямаме проблем с тока, имаме проблем с комисионните на едни политици!
 

Горе