Аман от медийни манипулации.

alergodil

Active Member
Гледайки новините по БТВ попадам на репортаж озаглавен "Хаос във Франция".
Ставаше въпрос за стачките и протестите.Та недоумението ми е защо , когато хората
се борят за правата и придобивките си , както е в нормалните държави се представя
за ХАОС.След това нека да ми разправят, че са независима медия.
А може би наистина са независими. От тях нищо не зависи и си ги водят като кученце на каишка.
 
От: Аман от медийни манипулации.

Като стачкуват в центъра на София и цялото движение замаря как би описал положението? Порядък ?
 
От: Аман от медийни манипулации.

Айде сега медийни манипулации, нема такова нещо те са обективни и безпристрастни! :mrgreen:

Сега ще ти дам няколко примера:

1. Дават някакъв репортаж за морето и викат: Отидете на Слънчев бряг, ейсега точно е момента (дори дават и цени на хотелите). Ако бяха казали "вървете на Златни пясъци" щях да се усъмня, че има нещо. :lol:

2. Репортаж за това колко са евтини колите втора ръка и пак: Вървете да си купите кола, ейсега баш е момента у Дупница са много на далавера(и дават репортаж от Дупница). Тука ако бяха казали отидете в Плевен пак можеше да се усъмня, че има нещо. :lol:

3. Репортаж за лихвите по кредитите - били паднали и ейсега било момента да си изтеглиш кредит, даже най-добре жилищен. Тука нямам никакви съмнения това да си купиш апартамент посред кризата при положение, че си играят с лихвите както си искат е доста на далвера. Как да му устоиш?

Сами виждате, че няма никакви манипулации. :)

За хаоса (не съм го гледал) сигурно са имали предвид безредиците не това, че протестират.
 
Последно редактирано:
От: Аман от медийни манипулации.

При стачка винаги се създава хаос. Но стачките се предизвикват от
некадърното управление на политиците. По подходящо заглавие според мен
е "Хаос създаден от некадърното управление" :)
 
От: Аман от медийни манипулации.

Защо смяташ, че решението на политиците да не вдигат данъците "осигуровки" и други, а вместо това да увеличат пенсионната възраст е грешно?
 
От: Аман от медийни манипулации.

Защо смяташ, че решението на политиците да не вдигат данъците "осигуровки" и други, а вместо това да увеличат пенсионната възраст е грешно?
Пак опираме до манипулацията.Да пряко не се вдигат данъците, но реално по-дълго време си в така наречената активна възраст и плащаш данъци и осигуровки.
И за който не е наясно хората стачкуват не само срещу повишаването на стажа а и за орязване на доста помощи за хората без работа и други подобни привилегии.
Аз не живея в България и за пример ще ти дам, че ако остана без работа след периода през който ми се полага обезщетение в зависимост от стажа ми имам
право 2 години да получавам помощи в размер на 420 €. Но от другата година срока се намалява на 6 месеца.
Мога да ти дам доста подобни примери но се надявам , че ме разбра има коствено повишение на данъците,
което реално се отразява на джоба ми.
 
От: Аман от медийни манипулации.

Според мен определено медиите манипулират обществото. За някои манипулацията е лоша дума, за други не е, а за трети си е начин за успех. Чрез манипулацията биваме "принуждавани" да приемаме схващания , които не бихме приели и извършили по собствена воля. За щастие не са много хората, които могат да си служат добре с манипулацията. Например новинарските емисии, ако съответният водещ не се харесва от аудиторията, тя му има по-малко доверие и не желае да чуе това, което водещият казва. Личното ми мнение е, че медиите до голяма степен усвоиха манипулацията. Информацията пък е от първостепенно значение, а медиите са тези, чрез които най-бързо се достига до нея. Това им качество ги превръща в манипулатори. Медиите са институцията, която може да направи всичко възможно. Те са се превърнали в сила, а умните хора знаят как да я използват. Факт е, че хората сме много подвластни на манипулации, лесно се лъжем и вярваме на всичко, което ни се каже по телевизията или радиото, или по това, което прочетем в днешния вестник. Освен, че те ни информират за всичко, което се случва по света и у нас, в много случаи те изопачават някои истини с цел търсене на по голям интерес и спечелване на аудиторията.
Затова винаги трябва да имаме едно на ум и да не се предоверяваме ;)
 
От: Аман от медийни манипулации.

Аз затова все по-малко гледам телевизия, медиите наистина манипулират на подсъзнателно ниво. "Лошите" новини винаги преобладават.
 
От: Аман от медийни манипулации.

За да получиш някаква обективна представа за нещата, трябва да изчетеш основните вестници, да изгледаш новините на бнт, бтв и нова. После критично да съпоставиш информацията. Но пък това е възможно само, ако си пенсионер или истинотърсач по професия.
 
От: Аман от медийни манипулации.

Често репортажите, които се излъчват са доста неточни и меко казано смехотворни особено за очевидци или пряко засегнати в даден случай. Веднъж - дваж съм ги излавял да приказват неща по националните телевизии, които меко казано се разминават много с действителността. Явно в стремежа си да са първи да съобщят нещо пренебрегват точността и реално погледнато ако 0.01 % (че и по-малко) знаят за какво става дума, останалата част от 9.99% вярват на чутото и заснетото. Затова винаги имайте едно на ум, когато съобщят дадена новина, която ви засяга, но не сте бил пряк участник в действието.
 
От: Аман от медийни манипулации.

Не виждам нищо странно, то наистина си е хаос. Може да го правят, заради добра кауза, но пак е хаос.
 
От: Аман от медийни манипулации.

Да протестираш за увеличаване на данъците "осигуровки" добра кауза ли е? От кога увеличаването на данъчната тежест е нещо добро?
 
От: Аман от медийни манипулации.

Да протестираш за увеличаване на данъците "осигуровки" добра кауза ли е? От кога увеличаването на данъчната тежест е нещо добро?

Какво разбираш под "добро"? Според теб проблема има два варианта - вдигане на данъците или вдигане на пенсионната възраст. Аз не виждам нито единия вариант да е добър. И в двата случая сме прецакани.
Прецакани сме щото парите дето са ни вземани постоянно пак нещо ги няма, пак някой си купил играчки и си оползотворил мандата в своя полза.
Пари ще има единствено ако се съкратят излишните бюрократични служби за които само се инвестират пари под формата на заплати - разните НАПове, данъчни, депутати (тея гълтат най много), охранителите на тея с готините вратлета, сега не се сещам за другите.
Тея са създадени само за да вземат пари. Е да ама на хората не им вършат никаква работа, само им плащаме заплатите без на са ни в помощ изобщо.
Друг ефективен метод за събиране на парички е да се вземат пари от тези които ги имат. Нека да започнат от най-имащите, хем няма да си губят толкова много времето. Каква е логиката да вземеш от 100,000 човека по 1 лев, след като можеш да вземеш 100,000 лева от 1 човек?
Друг вариант е да се разпродадат скъпите вещи на държавата и по-точно на служителите й - имоти, автомобили, фирмички и т.н. В крайна сметка заради тях няма пари, но те самите имат! Е? Защо не ги възтановят? Какъв им е проблема?

Та проблема е че никой не си дава парите и гледа да вземе на другия. Та този другия (народа) как да е доволен след като знае че ще му вземат паричките, ще го карат да работи докато умре, а пенсията ще му я дават на оня свят, там където няма да му трябва тази пенсия. Просто няма вариант да стане нещо за което народа да е доволен. Всичко ще е лошо, щото все народа е прекаран. От икономическа гледна точка може едното да е по правилно от другото, ама за мене и тебе каквото и да стане все сме прекарани. Пък оня Дойко Дорисов ще продължава да ни дои, щото по гладен от нас. Четири години бързо заминават и времето трябва да се уплътни с печалби, не е сигурно дали после народа пак ще иска Дойко да го дои.
 
От: Аман от медийни манипулации.

Третия вариант наистина е съкращаване на излишните държавни разходи, обаче това на практика няма как да се случи. Например субсидиите са не само излишни, но и вредят на икономиката. Обаче въпреки това се изплащат (плащат всички данъкоплатци, а после по-голямата част от парите за субсидии се "усвояват" от малък брой "земеделци" - има публично достъпни статистики, който търси ще намери).

Орязването на разходите ощетява рушветната машина и затова има голям натиск да не се орязват излишните разходи.

Представи си в един момент в ЕС да се приемат закони, според които се реже излишната бюрокрация, включително и субсидиите. Това с гръцките откачени "земеделци" усвоители на субсидии, които блокираха границите ще изглежда като невинна детска игра в сравнение с това, което ще се случи.
 
От: Аман от медийни манипулации.

Всъщност за правителството е по-изгодно да вдигне пенсионната възраст,отколкото да вдигне с 3-5% осигуровките.
По този начин и вълка е сит и агнето цяло.Разбира се някои ще кажат как може на правителството да е по-изгодно да вдига ПВ,отколкото да налее повече пари в хазната от вдигането на осигуровките,но по този начин спестява,''някой лев'' от пенсии на хората,на които им предстои да се пенсионират в близките 2-3 години(ако приемем,че вдигат ПВ с 2-3 год.)
Тъкмо след 2-3 години им изтича и мандата,идилията е пълна.
 

Горе