БЕХ планира изтеглянето на заеми за близо 1 млрд. лв.

blackout8

Well-Known Member
Българският енергиен холдинг (БЕХ) планира изтеглянето на синдикиран кредит и облигационен заем за общо 500 млн. евро, или близо 1 млрд. лв. Това заяви по време на извънреден брифинг ръководителят на дружеството Михаил Андонов.

С парите холдингът ще погасява стари дългове на дъщерното си дружество “Национална електрическа компания“ (НЕК) и ще подсигури участието си в инвестиционни проекти като строежа на “Набуко“, на газовите връзки със съседните държави и развитието на електропреносната мрежа.

Заемът, който ще е тригодишен, ще погаси синдикирания кредит, управляван от френската БНП-Париба, за 195 млн. евро, изтеглен за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“.

рипомняме ви, че миналата седмица холдингът получи от рейтинговата компания Fitch кредитен рейтинг ВВ+ със стабилна перспектива, за да емитира облигации.

Към момента БЕХ все още чака одобрението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), което е приницпал на БЕХ и становището на Министерството на финансите. След подробен анализ и съгласуване с тях БЕХ ще изтегли въпросните синдикиран кредит и облигационен заем.

"Ако утре получим одобрение, веднага стартираме двете процедури", категоричен бе Андонов. По думите му първо може да се приключи обществената поръчка за частен или синдикиран (от няколко банки) кредит до 250 млн. евро.

Пускането на емисия облигации до същата сума ще отнеме по-дълго време, защото трябва да се избере финансов и правен консултант за подготовката на книжата, допълни директорът на БЕХ.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-...eglianeto-na-zaemi-za-blizo-1-mlrd-lv,147830/
 
От: БЕХ планира изтеглянето на заеми за близо 1 млрд. лв.

Ето и какво е писал един колега по темата:
Днес чета в специализираните сайтове, че Българският Енергиен Холдинг планира да изтегли 1 млрд. финансиране. Преди седмица получи рейтинг от рейтинговата агенция Fitch BB+ и това бе посрещнато с фанфари. И всичко това под фанфари, ръкопляскания и „спонтанни” викове „Браво!”.

Всички ли са луди пък се питаме ние?!

Някой има ли представа какво е БЕХ?! Никой, ама никой не пише за тази „фирмичка”. Хората са на улицата, правителството падна, парламента ще го разпуснат… Никой не пита обаче за БЕХ, може би защото показва печалба от 263 МИЛИОНА лева, което за българските условия е колосална сума и никой не пита не трябва ли всъщност да е много повече или много по-малко. Някой казва по телевизията, че сметките на хората са надписани с 64 милиона лева. И определени лица се смеят с глас, защото това са дребни стотинки. Не ми ли вярвате?!

Хайде да се вгледаме в нещо, което е пред очите на всички, но всички си затварят очите! Залепват си очите дори. Ето ви „фирмичката” Български Енергиен Холдинг АД:

Българският енергиен холдинг притежава 100% от следните фирми:

- АЕЦ „Козлодуй”

- „Булгаргаз” ЕАД

- „Булгартел” ЕАД

- „Булгартрансгаз” ЕАД

- „Национална Електрическа Компания” ЕАД

- „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД

Българският енергиен холдинг притежава участия в още 10 дружества с дялове за 132 милиона лева, включително и в „КонтурГлобал Марица Изток 3” с 27 %.
Оборота за 2011 г на тази „фирмичка” е 6.1 МИЛИАРДА лева! Ще го напиша и по друг начин, за да стане ясно – 6 128 539 000 лева! Написах го така защото за обикновеният българин в безкрайността величините се срещат.
Само ДДС-то на тази сума е 1.2 МИЛИАРДА лева.

Успяхте ли да придобиете представа?!

Да преминем нататък, защото става все по интересно. Това са все пак 121 страници на „Консолидиран годишен доклад за дейността и Консолидираният финансов отчет към 31 декември 2011 година”, в който има хиляди цифри и всяка една от тях говори много. Но си задаваш въпроса верни ли са. Одиторите от Ърнст и Янг се притесняват, че има много неизвестни и дава четири квалификации. Преведено на прост език „квалификации” означава, че изобщо не могат да са сигурни и не дават мнение дали определено нещо е така. Самите квалификации „преведени” на прост език са следните (истинските можете да прочетете в самият доклад)

- Оценката на активите е неблагонадеждна, а за определени активи не е правена

- Стои като актив разходите направени по изграждането АЕЦ „Белене” за 1.2 МИЛИАРДА лева и тъй като същият е спрян от Народното събрание, това може да означава отписване на огромна част от тази сума, т.е. на прост език – ЗАГУБА за 1.2 МИЛИАРДА лева.


- Не могат да кажат и да гарантират, че материалните запаси са на стойността посочена в отчета, т.е. там стоят почти 143 МИЛИОНА лева, но колко са реално не се знае.

- Дългове към БЕХ за 104 милиона лева са били преподписани и разсрочени, но не може да се каже дали ще бъдат събрани, защото одитора не е получил финансовите данни за тези дружества, които ги дължат. (б.а. А защо БЕХ е преподписал като не ги знае не е ясно!)

- Одитора не е на ясно, как са определени провизиите за „Възстановяване и рекултивация на нарушени терени и свързана с минни дейности” и „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения съхранение и управление на радиоактивни отпадъци”. Простичко казано – писали са че този разход би бил определена сума, но дали не е повече одитора не се наема да каже.

Освен това се обръща внимание и на две ЗАБЕЛЕЖКИ, а именно как ще се оцени и какъв ще е ефекта от планирано от правителството преструктуриране на Българският Енергиен Холдинг и Какво се прави с въвеждането в експлоатация на Хидровъзел Цинков Камък (дори не е я напълно ясна стройността).

Всичко от гореказаното е постановено, написано и подписано към 30 Юли 2012 г. Да сте чули нещо по въпроса?! Да сте чули нещо като предприети действия с ясни срокове и отговорници?!

Това е отчета за 2011 г., а отчета за 2012 г. още не е публикуван. Той ще се публикува след изборите…

Ние разгледахме и прочетохме внимателно отчета. Има много неща за коментираме. Ще споменем само едно нещо. То е провокирано от това, че БЕХ се кани да вземе дълг за 1 МИЛИАРД лева!



Ето какво показва отчета на Българският Енергиен Холдинг към 31.12.2011г. :

Налични пари – 1 МИЛИАРД лева

Кредити – 1.5 МИЛИАРДА лева

Звучи странно нали?! Имаш си пари в джоба, но не връщаш кредите?! Нека направим малко пояснение, за да стане вероятно ясно. Като държи налични пари по банки за 1 милиард БЕХ получава лихва – размера на тази лихва е почти 15 милиона лева или 1.5 %. Средният процент плащан по кредити обаче е 5.36%, т.е. разликата ако се плати с наличните средства кредит в същият разчет е сума почти 39 МИЛИОНА лева за една година. Отделно правителство си взе дивидент от 141 милиона лева през 2012 г., който дивидент реално е финансиран чрез кредит. Значи държава може да емитира дълг при лихва 1% годишно, а взема пари от БЕХ, който плаща по кредита 5.36%. както се казваше в една реклама: „СУПЕР А?!”. Щетата за държавата е 6 милиона лева.

И пак казва, това са само две от хиляди цифрички, които стоят пред очите на всички. Не си мислете, че сме вътрешни лица. Всичко това е в Интернет пространството – просто трябва да се прочете. Публикуваният „Консолидиран годишен доклад за дейността и Консолидираният финансов отчет към 31 декември 2011 година” е на този адрес: http://www.bgenh.com/UserFiles/File/12.09.2012/god. doklad -.pdf . И казвате, че няма прозрачност!?!?!?

Ето затова питам: Всички ли са луди?

Или се правят на такива…

http://leconomics.com/energetika-vsichki-li-sa-ludi/

Може да се продължи и тук:

http://leconomics.com/breh-da-mu-se-ne-vidi-nadbavki-za-toka/
http://leconomics.com/breh-da-mu-se-ne-vidi-razhodi-da-ti-vidi-okoto/
 
От: БЕХ планира изтеглянето на заеми за близо 1 млрд. лв.

Ето ти го отговора, няма коментари, няма нищо. Хората ги боли :D Те си мислят, че това е далеко от тях. Само дето после тоя 1 млрд. от нашите пари ще се връща, а те кой знае как ще намерят начин да си го делкат за наши хора.. :D
 
От: БЕХ планира изтеглянето на заеми за близо 1 млрд. лв.

После хората национализация искат.

Че тя енергетиката в голямата си част е държавна и държавата ги прави тези огромни заеми.
 
От: БЕХ планира изтеглянето на заеми за близо 1 млрд. лв.

Цитат от статия в дневник.
623.8 млн. лева на групата са в една банка

Това е Корпоративна търговска банка (КТБ). Финансовата институция е известна като предпочитаната банка на властта - защото вече при второ правителство, голяма част от парите на държавните фирми се депозират в нея. А премиерът Бойко Борисов през ноември 2011 г. обясни странната формула, която поддържа това статукво - ако тръгнат да вадят тези пари, "ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали". Затова логично следва и въпросът дали БЕХ може да разполага със средствата си свободно. Не е ясно и колко са те към момента (февруари 2013 г.).

А това болднатото как ще го коментирате?
Какво се оказва? Държавата взима нашите пари, слага в частна банка, обаче там парите ги няма.

Кво става бе!
 
От: БЕХ планира изтеглянето на заеми за близо 1 млрд. лв.

Това се нарича банкиране с частичен резерв, всяка банка е подвластна на такива проблеми.
Ако държавата вземе парите си ще има сериозен ликвиден проблем в банката и ако се разучее и хората тръгнат си дърпат парите, става bank run за по малко от ден банката може фалира. А КТБ е сравнително голяма банка падне ли тя ще има лавинообразен ефект и за няколко часа до ден цялата банкова система ще затихне, нищо ново под слънцето!

П.С. Парите са си там просто само за 10% от депозаните са в ликвидна форма, демек в пари и парични еквивалентни. Останлите 90% са в неликвидни активи, с различни матуритети няма как се превърнат от раз в пари! И от там става проблема, стотици банки по такъв начин са си заминвали.
 
Последно редактирано:

Горе