Бай, бай LAN, добре дошъл 4G LTE

Бай, бай LAN, добре дошъл 4G LTE! :)
Тези дни се простих с дивотиите на Булсатком (каня се да напиша отделна тема) и проблемният селски LAN интернет.
Вече съм с 4G LTE интернет.
След известно ръчкане и избиране, се спрях на Теленор:
МаксТелеком е фалирал, доколкото прочетох - Булсатком са им изкупили мрежата.
Надявам се в този живот повече да нямам досег с Булсатком!
Виваком си е куче марка от рождението и няма изгледи да се промени нещо при тях.
Мтел, освен че са изостанали с 4G LTE (изненадващо за мен) имат отвратителен сигнал където ми е компютъра. Често дори липсва такъв и съм извън покритие само на 20 км от центъра на столицата!
Сега за нещата с Теленорския 4G LTE интернет:
Дори с австрийските собственици малко неща са се променили в тази фирма.
Сайта им е неоткриваем по мобилен интернет търсене. Съвсем случайно ги намерих, че предлагат мобилен интернет, но търсейки 4G модем.
Инак се фукляват, че имат награда от OOKLA за най-бърза мобилна мрежа в България през 2016 година. Дори са пуснали билбордове - "Покрити 2600 км в страната с 4G LTE интернет, сърфирай на воля до морето"! :D
Странни маркетинг директори и оптимизатори има по българските компании.
Та, попадайки на страницата с 4G модеми, виждам три модела. На страницата пише, че и трите се дават с план 16,99 лв за 25 гигабайта на месец (от един калкулатор за интернет трафик сметнах, че ако не тегля филми, там някъде се вмесвам), с договор за две години. Като може да се закупят в брой, или пък на изплащане с месечни вноски към сметката.
Два от моделите са портативни, с батерия, и могат да обслужат до 10 WiFi устройства (Вземете си тайфата и имайте всички 4G LTE интернет навсякъде!). В характеристиките им на сайта пише, че имат USB връзка.
Третият модел е USB флашка със SIM карта. (Отличен вариант за стационарен настолен компютър)
Намирам най-близкия офис на Теленор, приготвям парите ииии.... греда!
Третият модел от страницата им не се предлага никъде - посетени са 5 офиса.
USB флашката със SIM карта се предлага само с мижавите 5 гигабайта план!
4G LTE модема не можело да се вземе на изплащане, а само срещу 40 лв кеш. Самата система не позволява, видях го с очите си. Дори за дългогодишни лоялни клиенти на Теленор.
В крайна сметка днес, в поредния офис на Теленор - извън столицата, ми дадоха модема на изплащане, с две месечни такси предварително, заради новия клиент.
Във всички офиси ме убеждаваха, някои от продавачите наистина бяха любезни и услужливи, че този модем не можел да се върже през USB с настолния компютър.
От съседен магазин купих за 20 лв един Wireles USB адаптер и се прибрах с познатото на всеки почитател на хай тек нещата гъделичкане в петите.
В книжката има упътване на всички балкански езици, освен още други, но на български няма. Добавен е един А4 лист с инструкции на български. С много бяло място по листа и миниатюрни картинки.
Оказа се, че има USB кабел, за зареждането.
И, О sancta simplicitas!
4G модема, съвсем резонно, работи по USB кабела с компютъра. :eek:
Та сега вече нямам LAN интернет, а 4G LTE, на стационарен компютър; тестовете показват 15-16 гигабита скорост на даунлойд. Антената на Теленор е на около 600 м от мен. И мога да го продавам на десет човека едновременно по WiFi! :p

wifi-hotspot.jpg
 
И аз така - направих си план със 11Г трафик и сега съм резервиран...
 
И защо реши да го споделиш с нас, или съм във форума искрено и лично
пс сега видях и раздела.......
 
Досега не си ли ползвал свестен рутер? От години вече имат и вградени модеми за мобилен нет. Тоест взимаш само една сим карта и вече си на 4G LTE :).
 
Това хубаво, но я споделете как да се оттърва от Макс Телеком?!? Може и да са фалирали, но фактурите си излизат, а интернета почти не може да се ползва. Остават ми 6 месеца до края на договора, дали не е възможно да го прекратя поради непредставяне на услугата по договор?
 
Не разчитайте особено на Теленор, едни познати си взеха така нет и бяха доволни, но от скоро им резнаха клетката и сега духат супата, и от Теленора всеки път им сервират различна лъжа
 
взимаш само една сим карта и вече си на 4G LTE
Пробвай за 25 гигабайта трафик и кажи какви цени намираш? ;)
 
@Вискяр Градинаров до преди 7-8 месеца бях на 20GB и плащах по 25лв, но ми бяха много и в момента съм на 10GB/месец и плащам 12лв. Говоря само за абонамент Интернет тоест купуваш само една сим карта без допълнителни джаджи (рутера ми има вграден моде, както и таблета).

Иначе в сайта им гледам че нямат 25GB, така че цена не мога да намеря, а честно казано ме мързи да ходя до офис да ме офертират :).

офф: като търся мобилен интернет теленор ми излиазт на първо или второ място (без да броим реклмаите на виваком, нет1).

@Sky за порно маняци сигурно са малко, но ако не сваляш филми са си напълно достатъчни.
 
като търся мобилен интернет теленор ми излиазт на първо или второ място (без да броим реклмаите на виваком, нет1).
@AMitrev нямам друго обяснение, освен да е работено по сайта им тези дни.
Това е от последния кабелен ден, после търсих от телефона:

мобилен интернет.jpg

За 24 часа натрупах 1,7 Гб, като около 0,5 от тях са от онлайн радиото и 0,4 са от ъплойд. Явно ще трябва да си го слушам по стария начин. :D
Засега на сайта на Теленор виждам смяна на данните за похарченото на 24 часа
 
Намали порното :D, че ако караш така в средата на месеца ще изчезнеш от интернето :D.

Иначе ако не искаш да си зависим само от един източник на итнернет виж някой по адвансед рутер (има такива и за 150лв.) - lan кабел + мобилен (SIM). Ще може да си нагласиш кога или кои услуги да са ти само през мобилният/лана.
 
Адвансед рутерите може да са адвансед по всичко друго, но не и по сигнал. Моя е такъв и редовно му нанасям побой. Рутер за 40 лв върши абсолютно същата работа, а ако има зор за обхват се продават едни рипийтъри.
 
Адвансед рутерите може да са адвансед по всичко друго, но не и по сигнал. Моя е такъв и редовно му нанасям побой. Рутер за 40 лв върши абсолютно същата работа, а ако има зор за обхват се продават едни рипийтъри.

Репийтъра не е пенкилер - смъква скоростта около 2 пъти на мрежата и уж вдига сигнала. Няма нищо безплатно.
 
На Виваком съм и ми стовариха всичко като оборудване и искат да пазя кутиите, че оттърваването от тях било мъчна история - искрени бяха, дори самите връзващи споделиха, че не ползват техни услуги. Аз съм доволен като цяло. Но споменахте за рутерите със сим карти. Възможно ли е да си подменя рутера с какъвто ми е кеф като си направя сам настройките да работи? Сигурно няма да работи, ако са ми описали мак адреса на рутера, който дава разпределение на свързаността, т.е. към него има свързаност, но не и към каквото вържа друго. Всъщност забелязох, че не е точно така и директно техния оптичен кабел мога да го пъхна и да вади връзка, т.е. може и да се получи номера. Не е като при Булсатком-а май да ти опишат мак-а на компътъра, лаптопа или рутер-а - едно по избор, към което да доставят връзка. Та, мога ли да си купя по-хубав рутер и да си го ползвам вместо техния, ми е питането? :)
 
Това хубаво, но я споделете как да се оттърва от Макс Телеком?!? Може и да са фалирали, но фактурите си излизат, а интернета почти не може да се ползва. Остават ми 6 месеца до края на договора, дали не е възможно да го прекратя поради непредставяне на услугата по договор?

Значи аз миналата година бях на пауърнет и бях мн доволен, не е имало проблеми, скоростта добра, обслужването точно. Имаха офис с удължено работно време - беше ми много удобен. Смених жилището и съответно отидох да подам заявление за преместване, но ми върнаха обаждане, че не могат да ме обслужат на новия ми адрес - отново в центъра на София, при което ме препратиха към търговски отдел с които да си разбера как ще си прекратя договра. Подадох молба за прекратяване, но в ePay ми пристигнаха нови задължения към тях, които бяха за месеца в който вече би трябвало да не съм техен абонат. Тръгнах по мъките да се карам, първо с касиерките в офиса, които ме мотаеха, после с телефонистките им, даже в централата им за малко да ида да им тегля една майна, докато не разбрах, че са ги купили булсатком и в момента тече прехвърляне на абонаните към булсатком и не ме препратиха към техния кол център. Звъннах там и от там ми казаха, че тъй като съм прехвърлен имам право да прекратя договора по всяко време, тъй като не съм подписвал договар с булсатком и ползвам услугата месец за месец. На другия ден още отидох в техен офис и подадох заявление за прекратяване, нито пари ми искаха нито нищо. Казаха, задълженията в системата на пауър нет изчезват, няма я вече. Тия в еПей са автоматично генерирани, няма ги при нас. Не ни дължите нищо. Даже май ги извъртях с една сметка, за месеца преди да се изнеса от старото си жилище. Опитаха се да ми предложат услугите си като булсатком за новия си адрес, но вече бях абонат на друга компания, но дори и да не бях, нямаше да подпиша с тях, защото са мизерници. Дядо ми им е абонат по неволя, тъй като няма друг смислен оператор който да предоставя услуги в неговото населено масто и като цяло не е доволен по ред причини. На всичкото отгоре услугата им е скъпа. А цените не зависят от населеното място поне за неговия план. Общо взето плащаме наравно, а аз ползвам интернет и имаме що годе едвкви канали на телевизията.

Та като са ги купили булсата, можеш да пробваш да не плащаш и после да отидеш да прекратиш договора си, може да си спестиш някоя такса, а и задължително се разкарай от булсаткома.
 
Оп. Извинявам се, сега видях, че форумния бог ъпхиро вдигнал някаква архивна тема от преди месец. Сигурно е решил колегата който цитирах проблема.
 
@TheCrazyBastard ако те засичат по мак адрес вариантите са два: слагаш старият мак на новият рутер или звъниш и им казваш че имаш нов рутер да си обновят данните.
 
@TheCrazyBastard ако те засичат по мак адрес вариантите са два: слагаш старият мак на новият рутер или звъниш и им казваш че имаш нов рутер да си обновят данните.
Тъкмо си влязох в профила при тях, и ми дава възможността да си въведа мак-а на евентулен нов рутер и да си му дам А запис на реалното IP, така че не ми е необходима поддръжка от тях, за да го направя. Вече се замислям да сменя рутера с по-силен, вместо да ползвам един смотан репийтър, който удължава сигнала с много кофти качество и който след резет се чудя всеки път как го подкарам, задади комбинирана му фукция като рутер и впн - или има свързаност, няма интернет, обратното, коя парола къде да задам, искам да удължава, но да е с друга и друго име.. абе чудо. Оня ден го резетнах и ме изнерви, включен е в контакта само и ми показва връзката, успешна, но не може да си взме ip адрес по dhcp, тащото е на отделна dns мрежа, която уж я настройх и му резервирах към моята IP, то пък това чудо с 3 ip поредни номера по lan, wlan и wifi. При мен всичко е забранено, с изключение на моите устройства и да наглася едно просто нещо да работи ми трябва доста излишни нерви и време :D
 
И така, след пълен месец, давам отчет:
Според брояча на Теленор похарчих почти 14 гигабайта и изтървах да похарча 11 гигабайта и нещо. Нулирането на сметката се прави в часа на активиране на сметката при покупка.
Не знам как броят, но това са числата. Първата седмица след включването гледах и брояча на модема, но после го зарязах.
Не съм се разпускал в тубата, но втората половина на месеца и не съм се възпирал.
Модема - D-LINK DWR-932 4G MiFi, е досаден - на всеки час прави нова конекция, и май теленорци са купили най-скапания от пазара. По оценки от Мрежата производителя не иска да му повиши защитата от хакване, по незнайни причини. Повече от година след сигналите на тестващи експерти относно сигурността на модема, има само един козметичен ъпдейт, който въобще не решава проблема. Пече яко - можете да си подгреете чаша изстинал чай на него. Свети във всякакви цветове, без някъде да има упътване кой цвят какво сигнализира. Обсега на уайфито достига 12-ина метра радиус (през две тухлени стени) и понякога изчезва на това разстояние.
За месец и нещо се наложи два пъти да го нулирам и три пъти да го изключвам - защото ресетването не върши работа, за да продължи да работи (забива по неясни причини).
 
  • Like
Реакции: Sky

Горе