Банковата тема и други

deffnews

Well-Known Member
Темата не е на Банко, а е за банките. И е разделена на III. И други.

За реалните условия, взаимоотношения, същност и поведение, деградация, градация, грандомания, манталитет, произход, цели, "ценностна система", абревиатури, и други. Както и за вас, какъв маниер на поведение изповядвате, оглеждате ли се подозрително на банкомата, ако отидете за кредит слагате ли си обувките и пръстена от бала и други. И не на последно място доколко са компетентни банковите служители и колко се раздават за клиента, скрити зад маската. А между другото какво ли би станало, ако преди време в банката влизаха хора с маски. А между другото колко харесвате/ненавиждате екземпляри, като Хампарцумян, по десетобалната система?

Въобще въпросите, които задавам, дават пълна свобода и вариативност за споделяне на опит, наблюдения, изводи и други.

Аз примерно се чудя, къде да си открия сметка, според следните критерии. Да кажем:

кои банки, реално предоставят по-добра конфедициалност, обслужване, отдаденост?, в това число влиза подбора на служителите, отношението на банката към тях, тяхното отношение към клиента и към банката и други.
кои банки спестяват на клиента си възможно най-много време, главоболия и други.
кои банки ти тарашат сметката най-леко, комисионни, обслужване и други.
кои банки реагират най-бързо на желанията, питанията и болежките на клиента и други.
кои банки като цяло са обещаващи - най-голяма стабилност, надежност и други.
кои банки действително реагират бързо като цяло.

Примерно в момента смятам да си открия сметка, не държа веднага да е обвързана с издаване на дебитна карта, но това ще е голям плюс. В смисъл ако е и с карта да не ги чакам от 5 до 10 работни дни, но да отговаря и на другите условия. Искам банката да е надеждна. Да реагира бързо. Да ми създава главоболия с ходене до офиси възможно най-малко в еди каква си ситуация. Да взема по-малки комисионни. И да не взема други.

Бих могъл да кажа някои конкретни неща по тези въпроси, но нека засега да мълча.

P.S. Това и други ми остави впечатление, след като чух, че непреброените лица в Преброяване 2021 ще бъдат допълнени от държавните архиви и други. И както обича да казва един приятел по принцип - "ако мине номера". И така ми се струва на мен, всеки път, когато имаме и други - значи ако мине номера.
 
@Blinky za ko6a. Онзи не може се научи да ползв гугъл, да го еба.
 
@Blinky za ko6a. Онзи не може се научи да ползв гугъл, да го еба.
Сериозно смятам да си направя една сметка в различна банка, но искам примерно ако утре я заявя (утре е 11.10. 21 и е понеделник, т.е. вече е днес 11. 10. 21) да кажем в 09:05 часа и то да е онлайн или каквото и да е, но да не е да ходя по офиси и да кажем до 14:00 часа да получа обратен отговор. До края на въпросния понеделник да ми е открита сметка, в четвъртък да получа карта по куриер без транспортни разходи и картата да е напълно функционална. И банката да е надеждна.
 
Прокредит - договорите за сметки се сключвт през Evrotrust приложението, съответно сметките се откриват онлайн, а картите идват до 3 дни.
Таксите обаче са им високи и нямат много клонове - залагат повече н онлайн.
 
Аз не съм чувал БГ банките да отговарят на тези критерии. Виж чуждите не са толкова алчни. Аз имам револют и ми върши перфектна работа. За пейсера съм чувал добри отзиви. Нямат дебели такси за поддържане на сметка. М-у другото открих се револют, след като от първа инвестиционна ми поискаха 5/10лв за нова карта, при положение, че нямам вина за спирането на старта. Спирането на картата стана в Турция и беше голема веселба. Към 2/3 седмици чаках решение защо изначало не мога да я ползвам и накрая ми казаха дай пари за нова. Е няма да им дам :D .
 
Абе аз не знам дали въобще има български банки. Доколкото знам изведнъж, може би повечето, вдигнаха тараша. Аз мога да ви кажа за моята банка как се промениха нещата в последно време, според това какви услуги съм ползвал.
Някои съкращения и обозначение не ги знам по принцип но предполагам какво означават.

Познавам хора от крайния обслужващ персонал и не смятам, че биха ме излъгали, просто и те не веднага разбират какви промени залагат банките.

Може би от средата на лятото започна увеличаване на всичко, и аз ви казвам конкретно за моята банка някои реални тарифи какви са в момента и как се промениха.

Става въпрос за банка, взема по принцип по-малко такси, особено за неонлайн банкиране.

Проверка на банкомат на банката от 0.00 лв. стана 0.10 лв. А за ползване на банка на друг банкомат (по принцип) там кой може да им хване дирите. Знам, че може да варира и до 10 лв.
Теглене на банкомат все още е 0.20 лв.
Захранване към собствена сметка на гише от 0.00 лв стана 1.00 лв. Теглене на гише от 2.00 лв. сега е 4.00 лв.
За онлайн банкирането дърпат 5 лв.
2.50 лв. е т.нар облсужване.
Не мога да кажа колко точно е % комисионната.

Стандартен план, картата е с по-висок лимит.

Сега, аз в случая мога да си видя нещата онлайн, но примерно ако отида 3 пъти да си проверя картата на банкомат, тегля 3 пъти от банкомат, един път внеса нормална сума на гише, един път изтегля на гише и ако да кажем през банката месечно минават 1000 лв.
Значи всичко това ми струва някъде около 15 лв. Това е при положение, че пластиката и техните разходи са напълно покрити по дефолт.

И да кажем, ако съотвената банка има 50 000 клиенти, които са направили описаните операции на база месец, значи прибира около 750,000.00 лв за месец само от автоматични и полуавтоматични операции.
Това е за една банка, за един месец и за 50 000 стандартни клиента със стандартни операции.

И ако теоретично/логично в България оперират 10 основни банки и всички заедно имат общо около 4 милиона клиенти, ако приемем, че в Българи има поне 4.2 милиона възрастно население, това означава, че общо 10-те основни банки, които сигурно имат над 95% дял (тук говорим само за банкиране на физически лица) правят оборот от над 50 милиона лева месечно, като печалбата върху тези 50 милиона е минимум 40 милиона лв. на месец.

Поправете ме, ако греша.
 
Ще се допълня на прима виста. Тук, говорим само за банкирането на физически лица и по-специално за за хора, които по някакъв начин сметката им е свързана с държавата.
В България има около 2 милиона пенсионера, поне 200 000 получават социални помощи, вероятно има около 800 000 "държавни служители". Това са 3 000 000 души с 3 000 000 сметки.
От тези 3 000 000 сметки, вероятно едно 10% оперират чрез банки по други сметки и т.н.

Дотук имаме 3 300 000 сметки. Абсолютно сигурно е, че на месец това са 33 милиона в полза на банките по дефолт. Това спокойно може да се умножи по 2 за да се добие какъв е оборота върху автоматични и полуавтоматични операции.

66 милиона лв. на месец, или близо 800 000 000 лв. на година.
 
ДСК добра ли е за фирмена сметка? Какви са таксите и впечатленията ви?
Банката на народа. Най-голямата и най-сигурната банка в България, тадам. Има хора, за които Банка ДСК още е Държавна Спестовна Каса.
Банка с традиции, нещо като ЦСКА - София. Празнуват 70-годишнина в момента, има толбола, може да спечелиш скутер, дори автомобил, докато в някои други само тротинетка. o_O
 
ПИБ откъм юзабилити (уеб и апп) и такси. За по-сериозни неща (кредитиране и т.н.) - прокредит.
Какви са им реално таксите за междубанкови трансфери? По какви начини и с какви такси можеш да захраниш сметка при тях -------------------------------- онлайн -> сметка, офлайн->сметка?
 
Какви са им реално таксите за междубанкови трансфери? По какви начини и с какви такси можеш да захраниш сметка при тях -------------------------------- онлайн -> сметка, офлайн->сметка?
Трансферите са еднакви, има унифицирана система. Проблема е с таксите и как те цакат по другите схеми.
 
Имах добри впечатления от РББ до съвсем скоро. Не ги знам някаква кампания ли правят, т. нар. тъпо ребрандиране ли, какви са тези тротинетки, простотии, някакви тинейджърски глупости. И пак до човешкия фактор опира. Не знам дали е мащабно, но в няколко офиса масово напуснаха опитни и сериозни служители и са нацвъкали тийнове с току що извадени тапии, направо леш, ще кажеш че не си във банка а във виваком, вивател.
 
Трансферите са еднакви, има унифицирана система. Проблема е с таксите и как те цакат по другите схеми.
Да кажем можеш ли да ги захраниш от терминал, от еизпей, мизипей, мънифуй и други
И на кой юредически субект, мамка му се взема под внимание таксата.
 
Не мога да разбера как някой човек, който прави бизнес може да държи дори една стотинка в ПИБ. Уж интелигентни хора виждам, които слагат парите си там, защото "таксите са добри". Първо беше скандала с невероятно надутите акции, които ББР изкупи и в момента е доста милиони на загуба от тях и най-вероятно реалната им цена е в пъти по-ниска дори от сегашната. После лъсна в Pandora какво са правили собствениците на банката и Пеевски... колко още червени лампи чакате да видите, че да си махнете парите от там? Това отявлено е следващото КТБ.

И за да не кажете, че си измислям:
#PandoraPapers Документи от “Досиетата Пандора” разкриват, че собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са реални бенефициери на офшорки, получили над милиард кредити от банката. За да стопи проблемните експозиции ръководството на банката заставя бизнесмени да вземат цесии, които са несъбираеми. След това те са атакувани от Специализирана прокуратура, а накрая имуществото им се купува на безценица от адвоката на Пеевски Александър Ангелов и приближения му Георги Самуилов.


Българската банка за развитие e отчела 86.504 млн. лв. загуба от операцията с изкупуването на акции на Първа инвестиционна банка през лятото на 2020 г. Това става ясно от годишния финансов отчет на държавната банка за изминалата година. Той все още не е публикуван на сайта на ББР, но за него информира финансистът Владислав Панев, депутат от "Демократична България" в 45-то и 46-то Народно събрание.
 
Какви са им реално таксите за междубанкови трансфери? По какви начини и с какви такси можеш да захраниш сметка при тях -------------------------------- онлайн -> сметка, офлайн->сметка?
Открии си една easypay карта и си готов с най-много от исканията ти. И става за 5 минути само срещу лична карта. Ако искаш ползвай картата, ако не цъкай си само в epay.bg.
 
Открии си една easypay карта и си готов с най-много от исканията ти. И става за 5 минути само срещу лична карта. Ако искаш ползвай картата, ако не цъкай си само в epay.bg.
Имам, не важи в чужбина. Това си е някаква тяхна измислица B card не знам доколко важи и в България.
 

Горе