Банкови кръвопийци!

dalasweb

Well-Known Member
Как да се защитим от банките ,ако сме дръпнали кредит, които после разбираме ,че е със съвсем различни условия.Освен да четеме ситния шрифт???Но и те винаги си сменят процентите, подписваш при едни условия, а си ги променят -Законно ли е?
 
От: Банкови кръвопийци!

Няма как поне според мен. Аз съм на същото положение обаче съм казал свършили няма да погледна нищо друго освен разплащателната ми сметка.
 
От: Банкови кръвопийци!

Единственото спасение от кредитите е като се погасяват предварително, в най силна степен това важи за ипотечните кредити. За съжаление трудно остават излишни пари днешно време.
 
От: Банкови кръвопийци!

Уви, законно е, и за съжаление всичко произлиза от ниската финансова култура на българина.

При потребителските кредити наблюдавам една такава тенденция: До момента т. нар. кредитополучател не е успял да спести 500лв за мечтания телевизор, но когато му предложат парите на тепсия забравя мечтата си за телевизор от 500лв и се хвърля на такъв от 2000лв. Истината е, че кредитните "консултанти" ги налазват още в магазина и почти не дават шанс на един емоционално неуравновесен човек да се прибере вкъщи и да направи една елементарна бакалска сметка каква сума трябва да отделя ежемесечно от заплатата си и колко реално ще му струва този телевизор. Друг проблем е, че хората не съзнават рисковете. Вероятно всеки трети българин има голяма неплатена сметка към някой мобилен оператор и смята, че се е справил с проблема, като е сменил оператора. А жестоката истина е, че този проблем ще му се върне със страшна сила след година - две, когато дойде време да се разправя с частни съдебни изпълнители, адвокати и съдилища...

Идеята на фирмените кредити пък е съвсем друга: покупка или инвестиция в активи (материали, стоки, сгради, стопански инвентар и т. н.), от които се очаква възвращаемост. Нещо, което няма как да очакваш от един телевизор например. Лошото е, обаче, че кредитополучателите по този вид кредити си купуват именно телевизор (образно казано). Имам доста клиенти, които теглят кредит от 300 000лв и първото нещо, което правят, е да си купят един нов автомобил за 50 - 100 хил. лв. И съвсем естествено след няколко години влизат в един порочен кръг, който няма край - предоговаряне на условията, продължаване на договора, рефинансиране, по-ниска лихва сега за сметка на по-висока в бъдеще и така кредит след кредит, лихва след лихва...
 
От: От: Банкови кръвопийци!

Друг проблем е, че хората не съзнават рисковете. Вероятно всеки трети българин има голяма неплатена сметка към някой мобилен оператор и смята, че се е справил с проблема, като е сменил оператора. А жестоката истина е, че този проблем ще му се върне със страшна сила след година - две, когато дойде време да се разправя с частни съдебни изпълнители, адвокати и съдилища...

mmmmmmmm имам сметки към двата оператори , които не съм платил от некоректното им отношение към мен.Надписани сметки и добавени програми ,които изобщо не съм искал.Сега съм На супер БОБ и съм си КЕф.
Още не са ме осъдили:p

@veda - da ne si ot bankowiq sektor!
 
От: Банкови кръвопийци!

Зависи на какво основание са ти променили условията по догвора - подписал ли си анекс или не, каква е структурата на ГПР, при какви условия може да се променя лихвения процент (повечето са обвързани с EURIBOR). Принципно по закона за задълженията и договорите не е законно едностранно да ти променят условия по договора без да ти се даде възможност да ги коментираш. Съдебната практика в България вече разполага с няколко такива дела спечелени от клиенти на банките, но за съжаление в България не важи прецедентното право и не може да се очаква от съда да отсъжда винаги по един и същи начин дори и да се позоваваш на вече спечелени дела.
 
От: Банкови кръвопийци!

Не, собственик съм на счетоводна кантора и покрай клиентите ми редовно си имам вземане-даване с банки.

Конкретно мобилните оператори работят с т. нар. фирми за събиране на вземания, с които в общия случай сключват договори за цесия (продажба на вземания). С думи прости каква е процедурата: Ти дължиш на МТел 200лв, но МТел решава, че ти няма да си платиш доброволно като "добросъвестен" клиент задължението си и вместо да разходва време и средства да си търси тези 200лв, предпочита да ги продаде на трето лице (въпросните фирми) срещу 100лв. Оттук нататък МТел няма отношение с теб. Фирмата, изкупила дълга, вече е дала 100лв и е в неин интерес да си прибере 200лв от теб, за да си покрие най-малкото 100-левовата инвестиция. Този процес сам по себе си отнема немалко време. Вероятно повече от година. От там нататък фирмата, купила дълга ти започва да ти праща писма, с които те подканя доброволно да погасиш дължимата сума - в противен случай ще предприеме мерки по принудително събиране. И тук минава едно известно време в чакане на реакция от твоя страна, след което фирмата отива в районния съд, където след опростена процедура си изважда т. нар. изпълнителен лист. Това е документът, който дава право на фирмата да запорира твоята заплата и евентуално имоти, ако задължението е по-голямо. Съответно ти и работодателят ти получавате писмо, в което Ви уведомяват, че има издаден изпълнителен лист срещу теб и работодателят ти е длъжен да удържа част от заплатата ти и да я превежда по сметката на въпросната фирма или на частния съдебен изпълнител, ако фирмата няма статут на такъв. В, ако не се лъжа (трябва да погледна), 14-дневен срок, можеш да подадеш възражение в районния съд, издал изпълнителния лист, след което процедурата се прекратява и топката се прехвърля към фирмата, изкупила дълга ти, която трябва да подготви всички документи и да ги оформи като иск по гражданско дело, който трябва да внесе в съда (срокът за това, ако не се лъжа, беше 1 месец). И ако до момента не си ползвал адвокат и си успял да напишеш и представиш възражението по надлежния ред, то след влизането на иска в съда такъв със сигурност ще ти трябва. Процедурата оттук нататък, предполагам, ви е известна: обжалвания, инстанции... Накрая "губещият" плаща освен своите разходи по делото, тези и на отсрещната страна. Не трябва да се пропуска и, че в повечето случаи не става въпрос само за една сметка от 200лв, а и за договор, който вероятно все още не е прекратен и месечни такси и лихви продължават да текат. Нещо друго, което в повечето случаи е в ущърб на длъжника в съда е, че в течение на всичките тези години е бездействал и нито е оспорил по надлежния ред въпросните 200лв, нито е предприел действия за прекратяване на правоотношенията. И така едни 200лв съвсем реално могат да се окажат 2000 след някоя и друга година... ;)
 
От: Банкови кръвопийци!

Ми спасението е да се избягва да се взима кредит. Сериозно.
Щото, както по-горе един колега пише едно е за бизнес, друго е за потребление.
За пералня може само, че е безценно нещо...
Иначе какво - примерно взимаш с кредит апартамент на тройна цена горе-долу, плащаш кредита двойно, ако не и повече... Тоест купува на х6
И какво става - роб на банката и платил джипа на любовницата на предприемача.
Трябва самодисциплина, особено, ако човек е с добри доходи и перпектива да нарастват - това е една от най-опасните ситуации.
 
От: Банкови кръвопийци!

За жалост без кредити не може. Тези, които желаят да разполагат със собствено жилище и да не живеят при мама и тате, които тепърва са създали семейство и желаят да се установят, нямам как да стане. Преди 40 години е било възможно да събереш пари за апартамент, да построиш къща и т.н без заем, но днес няма как. Взимаш да речем 1000 лева заплата и решаваш да отделиш 300 лева на месец за бъдещо жилище, един скапан апартамент върви минимум 30 000 лева, трябва да събираш в рамките на 8-9 години, за да можеш да си го купиш. През това време, какво да се прави? Вярно е, че за някой може да е по-добра алтернатива, но аз лично не бих чакал 10 години да събера за жилище. То до 10 години може и да не съм жив! Плащаш като поп на банката и това. Такъв е живота днес, дори и бизнеса е на това ниво - гъвкава мрежа от заеми, разплащания и пр.
 
От: Банкови кръвопийци!

Как да се защитим от банките ,ако сме дръпнали кредит, които после разбираме ,че е със съвсем различни условия.Освен да четеме ситния шрифт???Но и те винаги си сменят процентите, подписваш при едни условия, а си ги променят -Законно ли е?

Има кредити с фиксирана лихва за целия период , но са значително по-неизгодни.
 
От: Банкови кръвопийци!

Има кредити с фиксирана лихва за целия период , но са значително по-неизгодни.

Това в повечето случаи е рекламен трик, защото като се вгледаш в договора за кредит ще видиш понятия като пазарен индекс, премия и т.н., дори и едното да е фиксирано другото като е плаващо, чакай от умрял писмо :)
 
От: Банкови кръвопийци!

Е законно е как да не е.
Проблема е в ниска фин култура на българина в комбинация с човешките потребности и времевите потребности + липсата на аналитичност на текущия начин на живот и от там липса на прогностика за напред, става голяма каша. Когато имаш плаваща рискова премия (съставен от кредитен, лихвен, ликвиден, секторен и пазарен риск) то нормлано е тя да се вдига и сваля спрямо текущите условия.

Много ми е смешно как примерно някой иска си купи кола, гледа като замен сайтове с обяви после гледа авто къщите после гледа една две три ... коли след това преди да избере коя ще е се съгласува с няколко приятели които разбират и чак тогава купува.
А като тегли кредит, нито адовокати с които да се съгласува нито с фин. консултантни нито с нищо - воден от идеята на много пари които ще му паднат забравя всичко, и после ама те банките лоши :D
 
От: Банкови кръвопийци!

Това в повечето случаи е рекламен трик, защото като се вгледаш в договора за кредит ще видиш понятия като пазарен индекс, премия и т.н., дори и едното да е фиксирано другото като е плаващо, чакай от умрял писмо :)

Като казвам ,че има кредити с фиксирана лихва имам точно това предвит. Не говоря за индекси като юрибор, софибор и т.н.
Примерно Уникредит имат левови кредити към UniCredit Consumer Financing където лихвата е фиксирана и не подлежи на промяна. Предполагам ,че и други банки имат подобни.
 
От: Банкови кръвопийци!

На този глупак трябва някой да му отнеме правата да пуска нови теми.
 
От: Банкови кръвопийци!

На този глупак трябва някой да му отнеме правата да пуска нови теми.

Блинки или Куул, го субсидират :D
 
От: Банкови кръвопийци!

Като казвам ,че има кредити с фиксирана лихва имам точно това предвит. Не говоря за индекси като юрибор, софибор и т.н.
Примерно Уникредит имат левови кредити към UniCredit Consumer Financing където лихвата е фиксирана и не подлежи на промяна. Предполагам ,че и други банки имат подобни.

Точно Уникредит Банк най-много "заобикалят" този показател. Разтърси се из интернет и ще намериш доста информация от "щастливи" кредитополучатели.
 
От: Банкови кръвопийци!

Точно Уникредит Банк най-много "заобикалят" този показател. Разтърси се из интернет и ще намериш доста информация от "щастливи" кредитополучатели.

Кажи ми една банка която няма "щастливи" кредитополучатели. Няма смисъл да го коментираме това.
 
От: Банкови кръвопийци!

Кажи ми една банка която няма "щастливи" кредитополучатели. Няма смисъл да го коментираме това.

Няма такава, просто при някои банки кредитната политика е по-агресивна и репресивна от други. Нямам намерение да хейтя и да давам хляб на ORM-ите, просто споделям опит.
 
От: Банкови кръвопийци!

Не бойте се фундамента в банковия сектор доста се промение и като цяло условията доста ще се подобрят
 
От: Банкови кръвопийци!

Не бойте се фундамента в банковия сектор доста се промение и като цяло условията доста ще се подобрят

оффтопик: Чул те Господ..... и Дянков :)
 

Горе